• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

156 1.9 jtd po lifcie - pare pytan

• Autor wątku Autor wątku eryk328e46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eryk328e46

Guest
Poczytalem juz troche na forum ,ale mam pare pytan wiec do rzeczy:

1 Czy w tym modelu wystepuje jakis filtr czastek stalych dpf ,fap etc.
2 Jaki olej silnikowy jest zalecany i jaki uzywany i polecany przez Was?
3 Co ile najlepiej wymieniac rozrzad i jaki koszt czesci (co w zestawie) ?
4 Znalazlem ciekawostke na forum dotyczaca specjalnej zaślepki z 4 otworami ograniczającą recyrkulację spalin EGR - Fajna sprawa ,ale czy sie sprawdza i ile taki kpl kosztuje?
5 Sa jakies typowe bolaczki tego modelu :D ?

1 Czy w tym modelu wystepuje jakis filtr czastek stalych dpf ,fap etc.
2 Jaki olej silnikowy jest zalecany i jaki uzywany i polecany przez Was?
3 Co ile najlepiej wymieniac rozrzad i jaki koszt czesci (co w zestawie) ?
4 Znalazlem ciekawostke na forum dotyczaca specjalnej zaślepki z 4 otworami ograniczającą recyrkulację spalin EGR - Fajna sprawa ,ale czy sie sprawdza i ile taki kpl kosztuje?
5 Sa jakies typowe bolaczki tego modelu ?

1. Nie i dzięki Bogu
2. Trzymam się fabryki i selenii WR, ok. 40pln za 1 litr
3. Teoretycznie co 120 tys. km, u mnie strzelił po niecałych 100 tys. (gwarancja). teraz wymieniłem po 75 tys., ale podobno wg serwisu mój przypadek był kompletnie "przypadkowy".
4. Też się skusiłem i zamówiłem, ale za wcześnie, żeby mówić o efektach długofalowych, np. ile ta blaszka wytrzymuje. Koszt poniżej 100pln za blaszkę plus dwie uszczelki.
5. Osobiście uważam, że motor jest ZAJEBISTY pod kątem trwałości. Mam auto od nowości, jest "katowane" w firmie (prawie 180 tys. km w 3 lata i to nas chipie). Zero problemów typowych dla innych marek, tzn. turbo działa, dwumasówka ok, wtryski ok, przepływomierz ok, wszelkie czujniki ok. Aczkolwiek, przy przebiegu 150-170 tys. km w auto doinwestowa łem kilka tysi na sprzęgło, rozrząd, tylne zawieszenie, poduszki itp. Btw, jest to prosta odpowiedź na pytanie, skąd biorą się tzw. okazje. Ludzie uciekąją od kosztów i pozbywają się auat i następny szczęśliwy właściciel ma problem. Po realnych 150 tys. km w alfie 156 zaczynają się wydatki. Ale mam nadzieję dobić moją furą przynajmniej do 300 tys.

do olejów w ramach wyboru dorzucę jeszcze Motul 8100Xcess - syntetyk , z Selenii, do diesli to tylko WR jest dobry ,

bolączki modelu : delikatne zawieszenie , czasem ukryta rdza (patrz temat RDZA...)

A jaka lepkosc powinien miec olej czy 0W30 moze byc? I jeszcze jedno czy jesli w Alfie jest kierownica wielofunkcyjna to na 100% jest wtedy tempomat?

...
1 Czy w tym modelu wystepuje jakis filtr czastek stalych dpf ,fap etc.?
Nie
...
2 Jaki olej silnikowy jest zalecany i jaki uzywany i polecany przez Was??
Pełny syntetyk 5W40 Serwisy leja tez czasami mobila 1 0W40
...
3 Co ile najlepiej wymieniac rozrzad i jaki koszt czesci (co w zestawie) ??
Co 80tys km lub 5 lat (pasek rolki i pompa wody)
...
4 Znalazlem ciekawostke na forum dotyczaca specjalnej zaślepki z 4 otworami ograniczającą recyrkulację spalin EGR - Fajna sprawa ,ale czy sie sprawdza i ile taki kpl kosztuje??
Sam o tym pisałem. sprawdza się znakomicie , a cena była tam podana - 74zł za komplet 3 uszczelek
...
5 Sa jakies typowe bolaczki tego modelu :D ?
Silnik jest czuły na jakość paliwa

Moglibyscie rozwinac temat tempomatu ,bo skoro kierownica wielofunkcyjna nie gwarantuje mi ze jest to czy oznacza to ze moze wystepowac wraz ze zwykla kierownica?

ale tempomat to masz dzwignie pod kierownica. Tempomatem nie sterujesz z kierownicy tylko z tej dzwigni. Kiedys czytalem ze kazda alfa po liftingu wnetrza ma tempomat,pomimo ze nie ma tej dzwigni. Tzn ma wyprowadzona kostke od tempomatu i wystarczy dokupic taka dzwignie.. Byl topic na ten temat i ludzie sie wypowiadali ze faktycznie tak jest ;O

Jesli tak jest to faktycznie od biedy mozna dorzucic tempomat tylko ciekawe ile taka przyjemnosc w Aso.

ale po co w aso? jak na allegro kupujesz wajche za 50zl czy tam 100 i powinno dzialac. ALe moge sie mylic trza poszperac i odgrzebac temat. Pewnie trza jakies zmiany w komputer wprowadzac :| musisz znalezc ten temat

Cytat:
Napisał Konrado Zobacz post
Kiedys czytalem ze kazda alfa po liftingu wnetrza ma tempomat,pomimo ze nie ma tej dzwigni. Tzn ma wyprowadzona kostke od tempomatu i wystarczy dokupic taka dzwignie.. Byl topic na ten temat i ludzie sie wypowiadali ze faktycznie tak jest ;O
nie

rozwin swoja wypowiedz

---------- Post dodany o godzinie 13:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:00 ----------

a z reszta.. znalazlem:

FORUM Alfa Romeo Club Polska - klub fanów Alfy Romeo :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: forum, wymiana informacji między użytkownikami,

popatrz sedici kto sie tam wypowiadal a teraz twierdzisz ze juz nie?:O

Amortyzatory
Powrót