[156] 1.8 ts + gaz lekko kuleje pomocy

• Autor wątku Autor wątku alfaczop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfaczop

Guest
Mam ja od 2 miesiecy i od poczatku tylko problemy! teraz mi sie muli silnik skacze na obrotach! Wywalilem katalizator,ale nic. Na diagnostyce pokazalo blad sondy lambda! Czy jak wymienie to cos da?? A co z przeplywomierzem?? Czy tez do wymiany? A moze to wogole cos innego? jak mieliscie podobne problemy dajcie znac...

No i nastepna ofiara znawcow bedzie mowila za alfa jest bleeee, a cala reszta przeciwnikow gazu ze alfa nie lubi gazu :) Same problemy to cena byla okazyjna czy alfa dobrze odpicowana do sprzedazy??
Po pierwsze jak masz 3 sondy lambda i wywaliles kata do gratulacje - to nie ma prawa dzialac.
Po drugie - przy gazie blad lambdy nie musi ozanczac ze jest popsuta - ktos zle ustawil mnoznik (mape gazu ale to w nawasie bo juz raz dostalem tu za takie okreslenie :) )
Po trzecie jaka instalacja i ktory model silnika...
Po 4`te mulic to moze od miliona roznych rzeczy - na benzynie jest ok??

A po piąte, nie ten dział...
Pozdrawiam.
- Rafał

alfaczop - podłączałeś pod komputer? wywalało jakieś błędy?

jak nie podłączałeś to podłącz i napisz co wywala..

wyrzucenie kata u Ciebie może robić problemy.. niestety

moja 156 1.8 ts + gaz lekko kuleje pomocy

Podlaczylem! Wyskoczyl mi blad sondy lambda. A z "katem" chodzil tak samo jak nie gorzej... Na benzynie tez sie zamula, tylko obroty tak nie skacza i nie zrywa.

Ostatnia edycja:
Podlacz jeszcze raz auto pod komputer - na poczatek skup sie na benzynie. Sprawdz jakie parametry napiecia ma sonda lambda - powinna miec od okolic zera do okolic jendego volta. Przy okazji zobacz jaki blad sondy wyrzuca ECU i nam tu wrzuc. Druga sprawa przy okazji - przeplywomierz. Nie wiem czy examiner w ASO ma taka mozliwosc ale podaj przeplyw na luzie przy odpalonym nagrzanym silniku u na max obrotach. Wez tez pod uwage ze sonda zaczyna pracowac w calym zakresie dopiero po pelnym rozgrzaniu silnika.

jak jedziesz na gazie to sondy lambda może wogóle nie być.. gaz nie kożysta z tego wynalazku.

opisz dokładniej co się dzieje..
próbowałeś odłączyć przepływke i przejechać się bez niej?

Fr33 - mylisz sie - korzysta. Moze nie w sensie doslownym ale odczty caly czas leca do ecu i komputer moze wywalac bledy, przechodzic w tryb awarynjny spowodowany odczytem zlej mieszanki etc... Nie jest mistrzem tego tematu jesl chodzi o dzialanie ale jedno jest pewne - Lambda musi byc sprawna i autko musi idealnie jezdzic na benzynie zanim sie zabieramy za gaz.

Jutro sprobuje odlaczyc przeplywomierz,zobaczymy co bedzie! pod kompa moge sie podpiac za 2 tyg.dopiero. Dam znac...

to może tak jest tylko w 4GAS (taką mam i gazownik mi tak powiedział)

A to ci głupot nawkładał do głowy, i jak taki z niego majster to już mi szkoda twego silnika. 4GAS to inaczej STAG300 tyle że sprzedawany przez siec InterCars pod ich marką, każdy system wtrysku LPG opiera się na czytaniu czasów wtrysku pb, korekcie tego względem użytych wtrysków LPG, temp. i ciśnienia gazu i stąd wychodzi czas wtrysku LPG. I o ile do pracy sterownika LPG sonda nie jest potrzebna, to już ecu wtrysku PB które pośrednio steruje wtryskiem LPG już bez sondy się nie obędzie!!!

I o ile do pracy sterownika LPG sonda nie jest potrzebna, to już ecu wtrysku PB które pośrednio steruje wtryskiem LPG już bez sondy się nie obędzie!!!

to co mam zrobić jak kupuje nową sondę bosch oryginalną to co 5 tysięcy km mi ją wypala i jest błąd .. nie mam katalizatora - to ma wpływ jak sonda jest przed katem?

Wiesz przychodzi mi po wielu poprawkach po partaczach instalacji LPG jedna możliwa sprawa na myśl, kiedyś poprawiałem auto po partaczu który przy instalacji lpg IV generacji [popularnie zwanej sekwencja] zaemulował sondę przy pracy na lpg bo nie potrafił tak ustawić instalacji aby nie rozjeżdżać adaptacji PB [wina za wolnych wtryskiwaczy], wiec poszedł na łatwiznę, na LPG ecu wtrysku PB dostawało sygnał z emulatora i się nie sypało, ale auto jeździło na bardzo ubogiej mieszance z racji złej regulacji, wynik taki że upalona była sonda i podpalone gniazda zaworowe.

Pomysłowość partaczy od LPG jest nieograniczona :D Przyjrzyj się dobrze instalacji, pojedź może do innego dobrego majstra, może i u Ciebie jest podobnie i masz za uboga mieszankę więc wysokie EGT i pali sondę.

Amortyzatory
Powrót