• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] 1.6 sw, nie chce odpalic gaśnie :((( POMOCY :(((

• Autor wątku Autor wątku under28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

under28

Guest
Nie wiem co sie dzieje, ostatnio wymienilem przelywke i wsztko juz gralo jak ta lala a tu nagle... piersze obijamy byly takie iż: skonczyla mi sie benzyna wiec postanowilem wlac 98 ulitmat na BP wczesniej byla zalana 95 tez na bp, i tak samochodzi jezdzil cacy , wieczorem pojechalem ze znajomymi do pubu i zostawilme go na jakies 1,30 gdziny , wracam i... nie moge odpalic, jak juz odpaliłem to obroty wariowaly i spadaly na 500 , ale do domu trzeba bylo jechac, nawet juz ruszylem to na siwatlach jak stalem obroty 500, dojechalem do domu postanowilem go zgosic i odalic jeszcze raz i tak samo albo nie odpalal albo na 500 obroty a jak przygazowalem go to obraty spadal na 500 potem wracaly na 900 ( to bylo juz pod domem), wiec zosawilem go na noc , rano wstalem i wsztsko elegancko , obroty na 900 ponizej nie spadaly jak reka odjiol, ale dzis dalem samocho tacie zeby sie nim do Lodzi przejechal, mowil ze samochu jechal super bez zadnych problemow ( spalil 7l/100km) pojechal wlal paliwo (te same) i... znowu to samo !?!?! Albo nie odpala albo obroty na 500 , teraz juz lepiej bo obroty na 900 ale przy przygazowaniu znowu spadaja na 500 i wracaja na 900. Nie wiem co to moze byc, samochod ma przejechane prawie 100tys. POMOCY :(

dziwne ze dzieje sie to po zalaniu akurat paliwa.pewny jestes za ta przeplywka jest dobra.wypnij ja i zobacz co sie dzieje.pasowalo by sprawdzic odpowietrzenie zboirnika i filtr a wlasciwie pochlaniacz oparow paliwa

przepływka dobra , orginalna boscha kupiana w porzadnym sklepie taki numer jak mi pisali forowicze, wlasnie tez tak podejzewalme cos z paliwe bo to tak wyglada jakby sie "zapowietrzal"

oczywiście rano jak reka odjiol wszystko gra i spiewa... a mam d owas pytanei jak otwieracie wlew baku to slyszycie takie charatkerystyczne pssss jakby sie odpowietrzal bak?

under28 napisał:
oczywiście rano jak reka odjiol wszystko gra i spiewa... a mam d owas pytanei jak otwieracie wlew baku to slyszycie takie charatkerystyczne pssss jakby sie odpowietrzal bak?

tak to z korkiem normalne ,a sprawdzales ukl dolotowy moze ci sie dziura zrobila na tej gumie na pierwszu rzut oka nie widac dostaje za duzo powietrza i takie sa objawy, tylko dziwne ze ma to cos wspolnego z tankowaniem wkazdym badz razie nie powinnienes go deptac gdy sa takie objawy njalepiej podjec do Aso i zostaw do ustalenia usterki bo jezeli przeplywka dobra to mozesz ja zepsuc i jeszcze kosztow wiekszych narobic ,a pamietam jeszcze keidys mialem podobne objawy brak mocy falowanie obrotow gdy padly mi kable i swiece nie wiem jak to sie ma do ciebie ale moze cos akurat uda sie pomuc ,zycze aby to nie bylo nic powazego

pozdro

-- pochlaniacz oparow paliwa. poprawcie mnie jesli się mylę.

- rurka aluminiowa idzie od baku z paliwem do pochłaniacza oparów, filtru z weglem aktywowanym, ten filtr to jest chyba w nadkolu.
- od filtra idzie rurka plastikowa do zaworka pod kolektorem ssacym, od zaworka wchodzi do kolektora.
- jesli teraz ECU widzi poprawne obroty silnika to wysyła sygnał do zaworu i przeczyszcza filtr oparów.
- czyli może być tak, że ten zawór nie trzyma i jest wtedy fałszywe powietrze.
- fałszywe powietrze może być także chyba na łączeniach rurek obok zbiornika oleju pompy wspomagania.
- jak to sprawdzić ?, podłączyć rurkę igielitową i dmuchnąć w tę aluminiową.

-

-

Amortyzatory
Powrót