• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] v6 turbo :)

• Autor wątku Autor wątku Piotrek3006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek3006

Guest
Witam
Koledzy mam prośbę o pomoc w podjęciu decyzji. Posiadam AR 155 2.5v6 i tak ostatnio mi mało mocy... i tak sobie pomyślałem że można by spróbować przeszczepienie v6turbo od AR 164? Może ktoś mi powiedzieć czy słyszeliście o takim projekcie? z góry dzięki za rady. Silnik już mam kompletny:)

pozdrawiam

Poszukaj na forum, chłopaki budują 145 z 2.0 V6T

no tak 146 ale idealnie by było się dowiedzieć coś o 155 z taką modyfikacją ale dzięki:)

Płyta podłogowa ta sama, wiec problemy odnosnie zawieszenia silnika itp. takie same.

powiem Ci tak włóż sobie 3.0v6 12v od 164 i zapomnij, Z turbo są problemy, bo to robie.
A 146 i 155 to to samo tylko inne blaszki z zewnatrz.

Nie ma żadnego problemu. Silnik 3l v12 jest cięższy i trzeba wycinac dziurę w prawym nadkolu/ wystająca pompa wodna/
Piotruś idz na całość i wal v6 v24 od 156 :D

scrat ma taka 155 zrobiona :)

Heh

Zastanawiam się nad silnikiem turbo bo daje mozliwości więcej. Mój wolnossący jest fajny :) na swiatłach daje zaskoczenie ale przy turbo można pogrzebać:) a tu w dodatku jest v6 turbo! a nie R4... W czym tak na prawde tkwi sekret q4? może ktoś mi pomoże porównać bo może i nad nim bym się zastanowił:) A Piotrze v6 24v to za małoooo :) a z reszta mam gdzie wsadzić swój - AR 75 w planach:) coraz blizszych realizacji:)

Pomóżcie

no ciekawe zobaczymy . ja zaczynam podobne zmiany czyli;AR spider 2.0ts 16v na 2.0 V6 TB od AR164 dziś były myślenice ale od jutra zaczynam .jadno cieszy w TB że ma potencjał i prawie od 3tys idzie dość ostro. ale te 6 cylindruw ma dzwięk

Nie ma żadnego problemu. Silnik 3l v12 jest cięższy i trzeba wycinac dziurę w prawym nadkolu/ wystająca pompa wodna/
Piotruś idz na całość i wal v6 v24 od 156 :D

zacznę od zdementowania tej pogłoski.
Dziury to partacze tną ja mam 2.0v6 od 164 i też miałem termostat po stronie rozrządu i są zdjęcia że nic nie wycinałem, najpierw się dowiedzieć, potem gadać.
A po drugie mogę się założyć ze z tymi kolektorami, turbina i dolotem 2.0 jest cięższy od 3.0

Powiem Ci że masz o niebo lepiej, bo ja musiałem cały zawias, hamulce i osprzęt kupować a Ty już masz v6 wiec każde 12v dla Ciebie jest plug&play. z 24v to osprzęt z 156 i też wkładasz (te same podłużnice co 155)

Jedyne to kwestia wyobraźni i grubości portfela.

W V6 TB Alfy za bardzo ni ma możliwości dłubania. A dokładniej są ograniczone.
Jeśli myślisz o dłubaniu to już lepiej 2.0 16 VT z Fiata Coupe, to to samo co w Q4, tylko taniej i szybciej znajdziesz. A możliwości niesamowite. Znam osobiście ludzi, którzy maja grubo ponad 300 HP.
jeśli natomiast szukasz dźwięku i Turbo, to możesz pomyśleć o 20 VT, wtedy masz i jedno i drugie.
Sam miałem w planach takie operacje, ale ilość pracy powoduje brak czasu. Może kiedyś.
Pozdrawiam. ;)

Najmniej problemowy przeszczep to 3 V6 12v ze spidera bez żadnych przeróbek i modyfikacji wchodzi do 155

a najfajniej to kupić tuleje z tłokami i zrobić 3.2 lub 3.5(nie pamiętam czy to 12v czy 24v są) 12v. Blok masz tylko rozwiercić, trochę głowice rozwiercisz i gotowe :P

Wał jest inny 3 litrówki od 2.5 tym samym skok tłoka więc same tłoki i cylindry to mało

ja tez chce zrobic dokladnie to samo co kolega ale szukam caly czas 155 z V6 no i chce wsadzic tam 3.0 24v z gtv/166 :)

Amortyzatory
Powrót