[155] płyny do 155ki

bobryt

ʇɧɹqoq
Auto
OPC
doradźcie mi, jakie płyny wlać do mojej belli

konkretnie chodzi mi o płyn skrzyni biegów, płyn hamulcowy i wspomagania

oczywiście mam tabliczke z rodzajami płynów ale nic z tego tam nie kapuje ;)

Przyłączam sie
Ostatnio zaczęło się coś takiego dziać że po kilku godzinach stania na dworze nie moglem skręcić kierownica tak szarpało, po chwili robiło sie normalnie.. muszę zmienić płyn tylko też nie wiem za bardzo na jaki.
aaa i jeszcze mam pytanko bo przy maksymalnym skręceniu kół wydobywa sie taki pisk, czy to też może być przez płyn w wspomaganiu??

skrzynia (nie plyn a olej!) dedykowny;TUTELA, klasa ZC 80/S API GL4 Wspomaganie dedykowany TUTELA klasa GI/A DEXTRON II ; HAMULCE : DOT4 .czego tu nie rozumiesz?

porostu pierwsze słysze o firmie Tutela, i jak widze nigdzie takiego oleju nie kupie ;//

znalazłem GL-4 Valoline, tylko czy aby gęstośc dobra 75W-90
http://allegro.pl/item350644580_valvoline_durablend_75w90_gl_4_polsyntetyk_.html

do wspomagania coś takiego wynalazłem
http://allegro.pl/item351863570_valvoline_lhm_plus_fluid_1_litr.html

i do hamulców (ciekawy jestem czym się różni 4 od 5.1)
http://allegro.pl/item350643957_valvoline_brake_clutch_fluid_dot_3_i_4.html

jestem ciekaw czy w/w buletelczki ilościowo wystarczają do naszych układów

bobryt napisał:
porostu pierwsze słysze o firmie Tutela, i jak widze nigdzie takiego oleju nie kupie ;//

No co Ty Alfą od wczoraj jeździsz :>> Tutela jest stara jak Fiat, a kupisz ją bez problemu w sklepie z częściami do włoskich aut.

Jak pójdziesz do serwisu to napewno go tam znajdziesz, nie jest zbyt drogi. A i w sklepach motoryzacyjnych widziałem

lesio146 napisał:
skrzynia (nie plyn a olej!) dedykowny;TUTELA, klasa ZC 80/S API GL4 Wspomaganie dedykowany TUTELA klasa GI/A DEXTRON II ; HAMULCE : DOT4 .czego tu nie rozumiesz?
Ja mam tym zalane i jest OK,a kupiłem wszystko w serwisie Fiata.Nie kosztuje dużo.

lesio146 napisał:

Olej to też płyn ;) Dla przykładu podam Ci , że producent olej do automatu nazywa ATF , czyli Autmoatic Transmission Fluid - fluid czyli plyn , wiec sie nie czepiaj ;)

co do skrzyni - nie musi byc oczywiscie dedykowany - to taki chwyt marketingowy , jak pojedziesz do serwisu tez Ci nie wleja dedykowanego tylko producenta takiego z ktorym maja podpisana umowe , np w serwisie w ktorym ja pracuje uzywa sie shella , mimo , iż producent zaleca Mobila (zaleca , ale żeby było śmieszniej na pierwszy montaż jak wyjeżdzają z fabryki to są autka zalewane shellem - od marketing Panowie .... nie dajcie się zwariować reklamie ;) ). Co do wymagań producenta - GL4 to bardzo słaba klasa , szczerze mówiąc trudno będzie nawet kupić olej tak niskiej klasy , ja bym lał olej klasy GL5 ;) Aczkolwiek skrtzynia biegów jest bardzo mało wymagającym podzespołem jeśli chodzi o olej - byle tam był w odpowiedniej ilości i nie pływał w nim jakieś syfy ;) .

Hamulce toć masz napisane , że dot 4.

Wspomaganie - NIE DEXTRON tylko DEXRON II , czyli jakikolwiek ATF klasy 2 , jednak my laliśmy ATF nawet klasy 4 do aut , w których było zalecane klasa 2 . Jedyne ryzyko jakie powstaje to takie , że układ się rozszczelni , bo reszta ma się lepiej , ponieważ pracuje w lepszych warunkach. Ale żeby nie było , że ja to polecam - zawsze to robimy na własną odpowidzxialność , pozatym dexron II jest tańszy od trójek , a co dopiero od czwórek ;)

Co do silnika - klasa SG o lepkości 10W40 . Trzeba się trochę postarać , żeby zanabyć olej 10W40 , który nie będzie spełniał tej klasy ;). Większość olei na dzień dzisiejszy spełnia klasę SJ , czyli 3 klasy wyżej . No i kończąc ten ciekawy temat skomentuje tekst lesia - twoje pytanie jest nie na miejscu , kolega może się na tym nie znać , ma do tego prawo. A jeśli chcesz już komuś udowodnić , ze wiesz od niego więcej , to musisz pokazać , że wiesz , a nie , że rzucisz tabelą dedykowanych olejów przez producenta , ciężko pewnie dostępnych , nie wygodnych w użyciu i często niższej jakości niż inne dostępne na rynku ( z bardzo prostego pwoodu - jak ktoś układał tabele , to jeszcze nie były w powszechnym użyciu oleje o wyższej jakości ;) )

pozdrawiam i proszę się nie gorączkować , bo jak znam życie zaraz zaczną się awanturować Ci , których raczyłem poprawić ;)

Zun napisał:
lesio146 napisał:

Olej to też płyn ;) Dla przykładu podam Ci , że producent olej do automatu nazywa ATF , czyli Autmoatic Transmission Fluid - fluid czyli plyn , wiec sie nie czepiaj ;)

co do skrzyni - nie musi byc oczywiscie dedykowany - to taki chwyt marketingowy , jak pojedziesz do serwisu tez Ci nie wleja dedykowanego tylko producenta takiego z ktorym maja podpisana umowe , np w serwisie w ktorym ja pracuje uzywa sie shella , mimo , iż producent zaleca Mobila (zaleca , ale żeby było śmieszniej na pierwszy montaż jak wyjeżdzają z fabryki to są autka zalewane shellem - od marketing Panowie .... nie dajcie się zwariować reklamie ;) ). Co do wymagań producenta - GL4 to bardzo słaba klasa , szczerze mówiąc trudno będzie nawet kupić olej tak niskiej klasy , ja bym lał olej klasy GL5 ;) Aczkolwiek skrtzynia biegów jest bardzo mało wymagającym podzespołem jeśli chodzi o olej - byle tam był w odpowiedniej ilości i nie pływał w nim jakieś syfy ;) .

Hamulce toć masz napisane , że dot 4.

Wspomaganie - NIE DEXTRON tylko DEXRON II , czyli jakikolwiek ATF klasy 2 , jednak my laliśmy ATF nawet klasy 4 do aut , w których było zalecane klasa 2 . Jedyne ryzyko jakie powstaje to takie , że układ się rozszczelni , bo reszta ma się lepiej , ponieważ pracuje w lepszych warunkach. Ale żeby nie było , że ja to polecam - zawsze to robimy na własną odpowidzxialność , pozatym dexron II jest tańszy od trójek , a co dopiero od czwórek ;)

Co do silnika - klasa SG o lepkości 10W40 . Trzeba się trochę postarać , żeby zanabyć olej 10W40 , który nie będzie spełniał tej klasy ;). Większość olei na dzień dzisiejszy spełnia klasę SJ , czyli 3 klasy wyżej . No i kończąc ten ciekawy temat skomentuje tekst lesia - twoje pytanie jest nie na miejscu , kolega może się na tym nie znać , ma do tego prawo. A jeśli chcesz już komuś udowodnić , ze wiesz od niego więcej , to musisz pokazać , że wiesz , a nie , że rzucisz tabelą dedykowanych olejów przez producenta , ciężko pewnie dostępnych , nie wygodnych w użyciu i często niższej jakości niż inne dostępne na rynku ( z bardzo prostego pwoodu - jak ktoś układał tabele , to jeszcze nie były w powszechnym użyciu oleje o wyższej jakości ;) )

pozdrawiam i proszę się nie gorączkować , bo jak znam życie zaraz zaczną się awanturować Ci , których raczyłem poprawić ;)
jesli ktos sie czepia to napewno nie ja :mrgreen: dedykowany,po tym jest podana klasa.wiec nie przelewaj swojej wiedzy w sposob niezrownowarzony :DDD

lesio146 napisał:
jesli ktos sie czepia to napewno nie ja :mrgreen: dedykowany,po tym jest podana klasa.wiec nie przelewaj swojej wiedzy w sposob niezrownowarzony :DDD

Nie wiem , co Ci chodzi z tym nie zrównoważony . Ja nie komentowałem w zasadzie twojej wypowiedzi w tej części , z prostej przyczyny - przepisałeś co to było na zdjęciu - chwali się , bo teraz nie trzeba klikać na zdjęcie podane przez zakładającego wątek ;) . Reszta mojej wypowiedzi to po prostu odpowiedź na pytanie kolegi , bo zamiast wstawiać komentarze trzeba było koledze pomóc , a nie napisać to co n już dawno przeczytał - kolega chciał objaśnienie do tego co napisał , więc je dostał w końcu ;)

A ja się jeszcze zapytam założyciela wątku - jak autem jeździsz , nie oszczędzasz go , czy też jeździsz nie dając mu w kość ?

spokojnie panowie, już wszystko wiem :)
linki dawałem do płynów Valvoline bo taki zalałem do silnika ;) ale skoro ceny w ASO nie są wysokie właśnei tam pojade najpierw, gdy będe je wymieniał

jeszcze raz dzięki!

p.s. Lesio ja nie jestem tak stary jak Fiat, ja jestem pokolenie Allegro i tam Tutela nie ma ;) ;) ;)

Zun napisał:
lesio146 napisał:

Nie wiem , co Ci chodzi z tym nie zrównoważony . Ja nie komentowałem w zasadzie twojej wypowiedzi w tej części , z prostej przyczyny - przepisałeś co to było na zdjęciu - chwali się , bo teraz nie trzeba klikać na zdjęcie podane przez zakładającego wątek ;) . Reszta mojej wypowiedzi to po prostu odpowiedź na pytanie kolegi , bo zamiast wstawiać komentarze trzeba było koledze pomóc , a nie napisać to co n już dawno przeczytał - kolega chciał objaśnienie do tego co napisał , więc je dostał w końcu ;)

A ja się jeszcze zapytam założyciela wątku - jak autem jeździsz , nie oszczędzasz go , czy też jeździsz nie dając mu w kość ?
wydaje mi sie ze jak zna sie specyfikacje to wystarcza...przynajmniej u mnie.ide do sklepu mowie co chce i kupuje bez problemu(przynajmniej plyny eksploatacyjne)wiec jaka wieksza wiedza przy zakupie jest niezbedna?

Jesli chodzi o wiedze - wiesz jak dziala silnik , jak pracuje zawieszenie , jak dziala uklad kierowniczy , uklad hamulcowy ? Moja zona nie wie , jezdzi autem , ale nie powiem zeby byla dobrym kierowca ;) Moze jestem staroswiecki ale uwazam , ze jak chcesz byc dobrym kierowca i chcesz zeby twoje auto (szczegolnie alfa) jezdzilo dobrze to warto co nieco wiedziec. A moze to moje zboczenie zawodowe. Tak czy siak kolega zadal pytanie a ja staralem sie mu odpwoiedziec , wiec nie na miejscu jest tu twoje czepialstwo. Ja sie Ciebie czepilem , bo uznalem ze twoj post kompletnie nic nie wnosi , a tego chyba nikt nie lubi na forach. Tyle ;)

w skrzyni biegow dzisiaj zalełem olej do przekładnie hipol GL-4 80W/90 do wspomaganie tez hipol tylko do przekładni automatycznych

JA zakupiłem wczoraj w ASO płyn Tutela 80W90.. Koszt to 29zł

rekwir napisał:
w skrzyni biegow dzisiaj zalełem olej do przekładnie hipol GL-4 80W/90 do wspomaganie tez hipol tylko do przekładni automatycznych

Ladnie z tym hipolem do przekladni auto. , pytanie tylko jakiej klasy ?? Dexron , Dexron II , a moze Dexron III , a moze cos jeszcze lepszego ??

Co do Tuteli za 29 pln .... cholernie droga jak za kiepskiej jakosci olej mineralny ;) ja bym wiecej niz 17 pln nie dal ;) Pozatym wlalbym juz jakis lepszy olej do tej przekladni , przynajmniej jakis pol syntetyk .... alfe warto porozpieszczac plynami , bo pozniej przeciez jej latwego zycia nie fundujemy - przynajmniej tak jest w moim wypadku ;) Dbam o nia pod wzgledem technicznym i mechanicznym , dostaje wszystko tak jak trzeba , a nawet czesciej i lepszej jakosci - ale na codzien na drodze dostaje ode mnie w ciry ;)

Zun czemu uważasz ze Tutela jest kiepskiej jakości ? Skoro Alfa go zaleca to chyba można go spokojnie używać. :?

Lesio napisał:
Zun czemu uważasz ze Tutela jest kiepskiej jakości ? Skoro Alfa go zaleca to chyba można go spokojnie używać. :?

Niechodzi o sama Tutele tylko rodzaj oleju - nad mineralnym to sie kolega za duzo nie popracuje. Proponuje poprzegladac troche tabele , czy to ma byc hipol , tutela czy shell to mineral ma podobne parametry - czyli kiepskie ;) Zalecany arczej do ukladow dzialajacych w lagodnych warunkach. Ja jezdze bardziej ostro , wlewam lepszy ;) .

Pozatym z tymi zalecanymi olejami to prosze was - nie dajcie sie zwariowac - to tylko i wylacznie marketing. Mercedes zaleca Mobil a na pierwsyz montaz leje shella , VW zaleca Castrola bodajże , na pierwszy montaz leje Fuchsa , i tak mozna wymieniac i wymieniac ..... To jeden wielki business - nigdy nie kieruje sie tym co zaleca producent (jesli chodzi o marke ;) ) tylko parametrami oleju i ew. jego ceną. Dlatego placenie 29 pln za taki olej to dla mnie smiech na sali ;) To wychodzi wiecej niz za ATF ;)

Amortyzatory
Powrót