• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

(155) obieg zamknięty powietrza

• Autor wątku Autor wątku Kulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kulka

Guest
Wybaczcie laikowi - ale sfrustrowanemu - brak szkoły w nazewnictwie - ale raczej chodzi mi o to, co w temacie :) Raz już szukałąm, kiedy moja droga wiodła za beczkowozem pełnym rozchlapującej się gnojowicy, innym, kiedy śmierdzący autobus przesłonił mi śwat na czarno i tak razy 100. Ale ostatnio mróz zakwitł kwiatami na wnętrzu moich szyb i to mnie doprowadziło do słonego przełknięcia nieznajomości sztuki - czy w 155'94 1,7 TS - mogę zamknąć obieg powietrza by młócił tylko to, co w środku, czy muszę wyłącznie minimalizować nawiew i zrzucać jego kierunek na coś innego niż szyby? W innym wypadku nie sposób pojechać rankiem do pracy, a do tej pory auta użytkowane przeze mnie miały zamknięcie obiegi i nie mroziły się, kiedy nie trzeba..... :roll:
Dziękuję za cierpliwość i czekam na sugestie i dowody znawstwa :) Pozdrawiam. 8)

W mojej Alfie nie ma klimatyzacji - gdyby była - pewnie nie miałabym kłopotu z odparowywaniem auta :)

czyli masz jak u mnie brak obiegu zamkniętego pozostaje anty para

trzeba nauczyć się wstawiać znaki interpunkcyjne powinno być odpowiedz na 2 pytania o parowanie i obieg zamknięty

brak obiegu zamkniętego, pozostaje anty para

W porządku - rozumiem, że mój model Alfy nie ma jednak zamknięcia obiegu powietrza, któe przydaje się czasami w mało przyjemnych okolicznościach drogowych.
Zimą nie zapachy lub wyziewy chciałam odseparować, tylko mroźne, wilgotne powietrze zamarzające po wewnętrznej stronie szyb - przynajmniej do momentu rozgrzania się silnika.... A jeśli chodzi o parowanie.... :roll: Moja Alfa jest mistrzynią w zaparowywaniu i nie pomagają żadne sztuczki -jak ma chęć zaparować, paruje i tyle. Kulki :wink: wciągające wilgoć też nie działają.... Pozdraiwam 8)

Ja na wiosne zabieram sie do wymiany filtra, kompletnej wykładziny podłogi i wszystkich uszczelek drzwiowych, do tego czyszczenie odpływów w drzwiach itp. Mam nadzieje ze będzie lepiej :)

rekwir napisał:
jak zrobisz podaj koszty takiej zabawy

Wiesz ja mam te wszystke częsci w następnej 155 która mam jako dawce częsci :)

siwy144 napisał:
dziwne bo u mnie też nic nie paruje ?

to masz szczesci siwy bo praktycznie większosc 155 paruje taki juz ich urok. Pozatykane kanaliki odprowadzajace wode itp. mam nadzieje ze jak swoja cała wypatrosze to tez będe miał to z głowy, chociasz nie powiem ze jest to jakiś spory problem dla mnie ze alfa paruje bo tragedii jako tako nie ma

Parowanie to faktycznie klęska... ostatnio w trasie miałem cały czas lekkie mleko na szybie a auto mam bez klimy i na nic się zdały teorie nawiewu ciepłego powietrza na szybe:)
A skoro już przy nawiewach jesteśmy:P chciałem się dowiedzieć czy jeśli włączycie ogrzewanie to z tylnej dmuchawy też leci ciepełko? Bo u mnie właśnie z tym jest troche kiepsko...
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót