[155] Nie ma ciśnienia oleju

• Autor wątku Autor wątku Miro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miro

Guest
Witam. :) W mojej Alfie zegary nie wskazują ciśnienia oleju. Domyślam się że to czujnik tylko gdzie on się schował?? I ile może kosztować?? A może ktoś na forum ma na zbyciu??
A do tego jeszcze temperatura oleju. Żeby wskazówka drgnęła to muszę go z 1h grzać. Poza tym temp. cieczy chłodzącej rzadko sięga 60 st. Proszę pomóżcie. :cry:

Temperatura cieczy 60 stopni: wymień termostat
Ciśnienie oleju: Czujnik powinien być gdzieś po prawej stronie silnika(stojąc przed Alfą. wkręcony w blok). metalowa bańka o średnicy ok 4-5cm

czujnik ciśnienia oleju jest pod kolektorem ssącym, wymien termostat bo masz niedogrzany silnik jak masz taką temp.

Podłącze się do tematu. Czy to normalne ze po nagrzaniu silnika cisnienie oleju spada? u mnie na zimnym silniku wskazowka jest rowno na polowie a na cieplym na wolnych obrotach spada gdzies do 1/4 gdy dodam gazu to dochodzi do polowy. to normalne?

laska napisał:
Podłącze się do tematu. Czy to normalne ze po nagrzaniu silnika cisnienie oleju spada? u mnie na zimnym silniku wskazowka jest rowno na polowie a na cieplym na wolnych obrotach spada gdzies do 1/4 gdy dodam gazu to dochodzi do polowy. to normalne?

Tak to jest normalne, gdy silnik jest zimny to ma jakieś 4 bary a gdy juz sie rozgrzeje to wtedy cisnienie wynosi 1-1,5 bara wzrasta jak dodajesz gazu

Oczywiście ze to normalne. Jeżeli silnik jest zimny to olej jest gestszy i ciśnienie jest większe. Po odpaleniu powinno byc ok 4 bar.
Jeśli olej się rozgrzewa to ciśnienie spada. Przy temperaturze oleju ok 80 stopni ciśnienie powinno byc ok 2 bar.

Na wolnych obrotach oczywiście :D

U mnie na zimnym silniku po dopaleniu mam 4,5 bara, na rozgrzanym i wolnych obrotach mam 3,5 bara. W czasie jazdy dochodzi nawet do 5.

Amortyzatory
Powrót