• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Mam AR155 VIN(00150686) i silnik z AR 156 99r 1.8ts

Jaras E21

Nowy
pytanie czy da sie coś takiego złożyć do kupy bez większych problemów?

zdaje się silnik od 156 ma wałki wyrównoważające czym jeszcze różnią się te silniki ?

silniki 1,8 16v w 155 i 156 roznią sie paroma szczegółami osprzetu, same silniki są te same..

2,0 16v mają wałki balansujące..

Tak jak kolega powiedział- kolektor dolotowy jest inny i parę elementów osprzętu- dobry mechanik poprzerabiać może.

Jak mój zmarł (2.0 TS, 95r) to zmieniłem na 2.0 TS 2002 r z AR156 (kupiłem bez osprzętu) to oprócz wymiany kolektora i pokrywy (tego plastiku) były problemy z którymś elementem osprzętu i trzeba było coś rozwiercać i przerabiać. Jeżeli bardzo Ci zależy mogę zadzwonić do warsztatu w poniedziałek.

REIJO-AR155, mozliwe ze czujnik temperatury w głowicy bo wtedy dwa dawali a w 2002 jest chyba tylko w termostacie..

u mnie jest jeszcze egr od kolektora wydechowego odchodzi ejszcze taka cienka rurka, pozniej tez juz chyba tego nie bylo...

wiecej roznic raczej na pewno nie ma...

pojade tam w poniedziałek i zoabcze z czym mają problem ...

u mnie w 155 był silnik 1.8 140km na pasku i taki też kupiłem tylko znacznie nowszy wygląda na identyczny... i też jest oznaczony m2 w eper...

teraz tak przyjechałem do warsztatu i faktycznie islnik to 2.0 ma wałki balansujące

PYTANIE 1
czy mocowanie gorne przy kielichu w 1.8 i w 2.0 z wałkami balansującymi wypada w tym samym miejscu ? tzn czy inaczej zamocowana łapa w silnik uz wałkami pozwoli zamocować bezproblemowo silnik
dowiedziałem się ze komp od 1.8 nie zaakcpetuje silnika 2.0 i nie bedzie chciał z nim chodzić.
PYTANIE 2 czy wystarczy podmienić kompy i bedzie grać ...
czy fizycznie kompy są takie same te same wtyczki i czy zadawoli je wiązka od 1.8 ;] ?

pytania konkretne

podoba mi się opcja około 150km w AR155 ;) więc chce kombinować

łapa w 2,0 gorna jest chyba inna bo pompa wspomagania musi byc troche bardziej na zewnatrz wysunieta bo i dolne koło jest bardziej wysuniete przez to ze wystepuje jeszcze pomiedzy nim a kołem zebatym rozrzadu na wale kolo od napędu paskow balansu..

o elektryce neistety nic nie pwoiem bo nie mam pojecia, wszyscy tylko gadają ze niby wszystkie tsy 16v sa podobne a jak cos sie chce przelozyc to jest problem... ale nie wiem jak jest naprawde wiec sie nie wypowiadam

ponoć roznica w dynamice pomiedzy 1,8 a 2,0 jest dosc znacznie wyczuwalna...

silnik ktory dostałem pochodzi od auta o takich nr vin 01077556 czyl i1.8 ts cf2 a silnik ma wałki balansujące !

dziwne ?

niech ktos napisze czy Silnik ze specjalną łapą pod wałki balansujące da sie założyć bezproblemowo do 155...

Reijo powiedz coś niby Ty masz taki silnik ... ?

Amortyzatory
Powrót