• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Jaki olej do 2.0TS 8V ?

• Autor wątku Autor wątku lukasjed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasjed

Guest
Obecnie Alfa z silnikiem jak w temacie jeździ na oleju Lotos 15w40 mineralnym i słychać pracę zaworów, uszczelniacze na zaworach są w porządku, bo głowica była planowana. Winą więc obarczam kiepski olej silnikowy. Czy ktoś może mnie wywieść z błędu lub potwierdzić moje zdanie? Jeśli powinienem zmienić olej to na jaki najlepiej? Z góry dzięki za odpowiedź.

ja jeżdżę na shellu 15w40 minerał i nie słychać mi zaworów może to kiepskiej jakości paliwo

Może powodem hałasu jest rozciągniety łańcuch , olej rzeczywiście słabiutki do takiego silnika .Mineralnym olejem to zalewa się raczej silniki mocno wysłużone . Co maja uszczelniacze zaworów do planowania głowicy ?

jaki przebieg ma twoja alfa ?? posłuchaj czy to napewno zawory czy moze łancuch tak jak napisał Andrew. Jeśli to zawory to szukaj dobrego mechanika bo partaczy jest masa.

Zawory były sprawdzane przy okazji wymiany uszczelki pod głowicą. Głowica była planowana. Przebieg Alfy to trochę ponad 191 000. Może być, że też paliwo słabe, bo jakieś dwa tygodnie temu zatankowałem pod Lublinem (trasa na Kraśnik - stacja na prawo koło Petrochemii - serdecznie nie polecam :evil: ) to nie dało się jechać, co chwila strzelał w kolektor, zwalał opaskę z antywybuchu i strasznie szarpał samochodem jak już się dało odpalić, więc może jeszcze jakieś jego pozostałości zostały mi w butli :((( Cóż, nie mam pojęcia o co chodzi, ale trochę denerwuje mnie to, bo ciągle coś tam jarmoli w którymś z garów chyba, zwłaszcza odczuwalne jest to powyżej 3,5 tys. obrotów. Teraz przykręciłem mu gaz i już nie strzela, ale znacznie spadła moc silnika - ciężko się do 170km/h rozpędzić :evil:

lukasjed napisał:
Teraz przykręciłem mu gaz i już nie strzela, ale znacznie spadła moc silnika - ciężko się do 170km/h rozpędzić :evil:

Masz racje niech wypali gniazda/zawory ....

Chodziło mi o to, że wyregulowałem dopływ gazu na parowniku, a to chyba nie jest szkodliwe? Chyba, że się mylę. Skoro mam za bogatą mieszankę, to albo trzeba zmniejszyć dopływ gazu albo zwiększyć dopływ powietrza. Czyli może założyć filtr stożkowy, jak normalny nie wyrabia normy?

lukasjed napisał:
Chodziło mi o to, że wyregulowałem dopływ gazu na parowniku, a to chyba nie jest szkodliwe? Chyba, że się mylę. Skoro mam za bogatą mieszankę, to albo trzeba zmniejszyć dopływ gazu albo zwiększyć dopływ powietrza. Czyli może założyć filtr stożkowy, jak normalny nie wyrabia normy?

Jedź do gazownika i niech ci zrobi regulacje instalacji. Jak zrobis za ubogą mieszanke gazu to ci wyjara gniazda zaworowe w silniku nie wspomne juz o kacie i układzie wydechowym który tez dostanie po dupie

OK, w najbliższym czasie obieram kurs na Kraśnik do gazownika ;) A olej z tego co czytałem w innych wątkach pasuje kupić Motul 15w40.

lotosa mineralnego to ja wlewalem w moim samochodzie jak mialem kape robic bo starczalo mu gora na tydzien :) do zadbanego silnika w zyciu bym tego g.... nie wlal :lol:

edit to nie byla alfa ktora mam obecnie :DDD

lukasjed napisał:
OK, w najbliższym czasie obieram kurs na Kraśnik do gazownika ;) A olej z tego co czytałem w innych wątkach pasuje kupić Motul 15w40.

mam dojścia i przy takim przebiegu polecałbym 15w50 MOTULA stosowany przy większych przebiegach , w dobrej cenie mogę Ci załatwić :)

jak chcesz to się odezwij

GG:5433477 ;)

Właśnie sobie przypomniałem, że ten przebieg to bardziej przebieg samochodu niż silnika, bo silnik był wymieniany jakieś dwa lata temu na engine z jakiegoś rozbitka ;) W takim razie nie mogę określić jego przebiegu :/

lukasjed kazdy zaleca motula ale przeciesz nie musisz go zalewac zalej jakiejs lepszej firmy olej 15w40 i bedzei po sprawie. Pamiętaj o tym gazowniku z racji ze to jest 8V to zawory sa wytrzymałe ale lepiej wydac pare złoty i miec pewnosc ze jest dobrze

FlaY napisał:
lukasjed kazdy zaleca motula ale przeciesz nie musisz go zalewac zalej jakiejs lepszej firmy olej 15w40 i bedzei po sprawie. Pamiętaj o tym gazowniku z racji ze to jest 8V to zawory sa wytrzymałe ale lepiej wydac pare złoty i miec pewnosc ze jest dobrze

oleje Motul-a są olejeami z wyższej półki nie tak jak np Mobil olej rozlewany w Polsce gdzie kupisz 5litrów nawet za 50zł , za Motula trzeba wydać 3 razy tyle i jest prosto z Francji :wink:

to że ktoś zachwala tzn że sprawdził ma doświadczenie i wie że się sprawdza , ale oczywiście wybór należy do Ciebie ...

podepne sie pod temat.U mnie tez lekko slychac zawory i chyba wybiore sie na regulacje i naciagniecie lancucha(o ile sie to robi).
Co powiecie na olej Valvo 10w40 Max Life
Silnik 2.0 TS 8V

Marian napisał:
podepne sie pod temat.U mnie tez lekko slychac zawory i chyba wybiore sie na regulacje i naciagniecie lancucha(o ile sie to robi).
Silnik 2.0 TS 8V
Tak łańcuch się napina , olej Valvo Max life jest do przyjęcia , Regulacja luzów zaworowych w tym silniku nie jest prosta

75andrew155 napisał:
Marian napisał:
Silnik 2.0 TS 8V
Tak łańcuch się napina , olej Valvo Max life jest do przyjęcia , Regulacja luzów zaworowych w tym silniku nie jest prosta

Dzieki wielkie :)

Witam,
po zakupie auta nie wiedzac jaki olej byl wlany wlalem olej mineralny.
Auto ma raczej prawdziwy przebieg 159tys.
czy mozna wrocic do polsyntetyku?
czy lepiej sprawdzi sie dobry mineralny?
pozdrawiam

Jesli masz zamiar tym autem jeżdzić to lepiej wróć jak najszybciej do półsyntetyka

Amortyzatory
Powrót