C
cobra82_82
Guest
prosze o pomoc bo niewiem jak wymienic tzn
przewody sciagne ale niewiem jak dalej
prosze o opis jak to zrobic
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
cobra82_82 napisał:prosze o pomoc bo niewiem jak wymienic tzn
larson66 napisał:Tu masz jak to się robi w V6 http://www.forum.alfaholicy.org/topics14/wymiana-swiec-zaplonowych-w-v6-12v-vt3828.htm , w TS jest chyba prostrze![]()
![]()
![]()
Zun napisał:larson66 napisał:Tu masz jak to się robi w V6 http://www.forum.alfaholicy.org/topics14/wymiana-swiec-zaplonowych-w-v6-12v-vt3828.htm , w TS jest chyba prostrze![]()
![]()
![]()
Jest prostsze , chcialbym tylko dodac ze wystrzal swiecy przebijajacej maske mozna wsadzic miedzy bajki![]()
Rosik napisał:Proszę nie drwić sobie, bo szczerze powiem że ja bym podchodził do wymiany świec w 16v z pewną niepewnością. Niby to samo, ale te mniejsze świece trzeba dokręcać z o ponad połowę mniejszą siłą (10-12 Nm). Dużo osób o tym nie wie...
Na 8v wygląda to tak: po ściągnięciu przewodów przedmuchujesz okolice świecy spręzonym powietrzem, odkręcasz świecę odpowiednim kluczem, wyjmujesz świecę, wkładasz nową uważając żeby włożyć ją prosto, dokręcasz świecę i zakładasz przewody.
(ja u siebie zamiast dmuchać sprezonym powietrzem, po ściągnięciu świecy podstawiałem odkurzacz i wysysałem cały syf. najważniejsze jest żeby NIC z tego syfu nie dostało się do komory spalania)
cobra82_82 napisał:panowie chodzi mi oto ze jak zdjalem pokrywe i zdjalem przewody te co na swiece ida to niewiem co ddalej bo jakos to w 16v jakos tak....
panowie i nie piszcie ze nie poinienem sie dotykac do auta bo....
wymianialem swiece i robilem niejedna rzecz
ale mam pierwszy raz 16v
alfe mam niedawno...
wiec....
Zun napisał:Jesli swieca niechce sie wykrecic nie rob tego na sile - glowica jest aluminiowa
Lukasz A. napisał:Zun napisał:Jesli swieca niechce sie wykrecic nie rob tego na sile - glowica jest aluminiowa
Jak pojdzie i zacznie sie klinowac(ciezko sie wykrecac) to wkrec ja spowrotem 1/4-1/2 obrotu i probuj ponownie wykrecac