[155] Chłodnica oleju 2,5 v6 ? ?

• Autor wątku Autor wątku wysiolbn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wysiolbn

Guest
Mam mały problem , wczoraj chciałem wymienić oleje w aucie i ku mojemu zdziwieniu wchodząc pod samochód odrazu w moje oczy rzucił się dziwnie zakulony wężyk( na dwóch stalowych rurkach wychodzących z bloku silnika i idącym własnie pod zderzak do takiego wiatrołapu ) gdzie na opaskach lekko sączył się olej .

Chwila namysłu patrze na dziurę po lewej stronie (stojąc przodem do auta ) no czegoś brak ?

Mam wielką prośbę ma może ktoś zdjęcia od spodu silnika 2,5 v6 ? jak chłodnica do tego autka wygląda ? Bo ktoś taki mądry był i zamkną obieg a ja nie wiedząc z tym jeździłem ( autko mam miesiąc )

Pytanie czy taka chłodnica pasuje od innego silnika ze 155 czy nie ? No i jak mniej więcej wygląda .

Prosiłbym o fachową pomoc w tym temacie . W miarę możliwości zrobię foto od dołu .

Dziękuje ..

Chłodnica oleju wygląda TAK
Pasuje od: Alfy 145/146, Lanci Dedry/Delty, Fiata Coupe/Marei/Tempry

my.php

http://img140.imageshack.us/my.php?image=choldowysne6.jpg

ta chłodnica to już jest z przewodami od bloku silnika ?

mam pytanie czy te węze co są połączone z tą gumową rurką nie da się zdjąć , one są zaprasowane ??

W aucie mam właśnie tylko te metalowe rurki dwie które ktoś sprytnie wężykiem połączone( ktoś zamkną obieg ) i pytanie co robić czy po prostu kupić taką chłodnicę odkręcić rurki i zamontować drugą czy pozostawić te rurki i te gumowe przewody jakoś podłączyć ?

Musisz zobaczyć jakie są końcówki przy chłodnicy , samych rurek metalowych nie połączysz z chłodnicą brak mocowań

u mnie niestety ale jest juz brak tej chłodnicy przy wymianie silnika niestety ale nie dało się poodkrecac tych rurek i mechanicy zaczeli kombinowac ale niestety nic im z tego nie wyszło... pourywały sie te sruby... smigam bez tej chłodnicy...
wsumie stwierdzili jezeli niemam za miaru robic z tego auta rajdowego to moge z tym jezdzic ...

KUBAS napisał:
u mnie niestety ale jest juz brak tej chłodnicy przy wymianie silnika niestety ale nie dało się poodkrecac tych rurek i mechanicy zaczeli kombinowac ale niestety nic im z tego nie wyszło... pourywały sie te sruby... smigam bez tej chłodnicy...
wsumie stwierdzili jezeli niemam za miaru robic z tego auta rajdowego to moge z tym jezdzic ...

tak ale te rurki ukręciły Ci sie przy chłodnicy tam na górze czy przy bloku silnika ?

Bo jeśli ja bym kupił chłodnice kompletną z tymi rurkami do bloku silnika to odkręcam stare rurki i przykręcam całą chłodnicę i po zabiegu ?

no mi się ukręciły przy chłodnicy ;/ fakt cięzka sprawa z nimi tam jest bo z kijowych stopów to jest zrobione i ciezko to w jakis sposób poskładac potem do kupy.. :?

Co za nonsens. Chyba producent po coś wsadził tą chłodnicę oleju nie przewidując tego, że będziesz z tego auta robił rajdówkę...

Zobaczymy co Andrzej powie ale ja tez uwazam ze powinna ona tam byc zwazywszy ze wraz z osiaganiem temp.plynu chlodzacego rosnie tez temp.oleju i musi on byc chlodzony.Nadmieniam ze olej tez chlodzi silnik.

Lukasz A. napisał:
Zobaczymy co Andrzej powie ale ja tez uwazam ze powinna ona tam byc zwazywszy ze wraz z osiaganiem temp.plynu chlodzacego rosnie tez temp.oleju i musi on byc chlodzony.Nadmieniam ze olej tez chlodzi silnik.

widzisz ja też mam prowiozrkę zrobioną gdzie ktoś zamkną ten obieg jakimś nędznym wężykiem a mimo to wtrakcie jazdy olej sie nie grzeje . Ale ja wychodzę z takiego założenia jeśli to tam było to musisz po coś być i spełniać jakąś rolę ...

wysiolbn napisał:
Lukasz A. napisał:

widzisz ja też mam prowiozrkę zrobioną gdzie ktoś zamkną ten obieg jakimś nędznym wężykiem a mimo to wtrakcie jazdy olej sie nie grzeje . Ale ja wychodzę z takiego założenia jeśli to tam było to musisz po coś być i spełniać jakąś rolę ...
A co ja mam na to powiedzieć . To jest najszybsza droga do zatarcia silnika przy ostrym traktowaniu silnika bez chłodnicy oleju i tyle. Przy podstawie filtra oleju jest zawór termiczny który otwiera przy rozgrzanym oleju duży obieg na chłodnicę oleju jeśli takiej chłodnicy nie ma to skutki są do przewidzenia .

Amortyzatory
Powrót