• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

155 2.5 V6 - Czyżby koniec życia ?

• Autor wątku Autor wątku muzzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muzzy

Guest
Witam. Tak jak w temacie. Czyżby to już koniec? Było to tak. Poleciałem w trasę. Po przejechaniu 160km wcisnąłem pedał do końca i pokazało sie 200km/h :-) Było miło dla oka ale i zdziwienie bo więcej już nie chciał iść. Nagle obroty zaczęły skakać i samochód zgasł. obrazu go odpaliłem i .... właśnie. Zaczęło coś stukać, olej był rozgrzany do około 120 stopni i samochód nie miał siły. Był bardzo bardzo słabiutki. Zwolniłem do prędkości około 50km/h. Jak olej spadł do właściwej temperatury to jakby było lepiej. jakby nabrał troszkę mocy. to że miałem to domu jakieś 40km to na szczęście dojechałem. Teraz jest tak, że jak go odpalę to nie ma stukania, ale jak sie zagrzeje to stuka i taki jest ten dźwięk jak by pusty. Po podjechaniu do mechanika zmierzyłem ciśnienie na cylindrach i wynosiło to na 1-5 12 a na 6 cylindrze 14. wydaje mi sie ze to coś na dole czyli panewki z wałem a może pompa oleju sie rozsypała? Zauważyłem jeszcze ze bardzo dużo oleju poszło. prawie z maksymalnego poziomu do minimalnego. Czy moje podejrzenia są słuszne?

PS. Na desce rozdzielczej wskaźnik od ciśnienia oleju wskazuje tak jak wcześniej ciśnienie. Na zimnym miedzy 4 a 6 a na rozgrzanym około 2.

Ja śmigam co dzień swoją V6 trasę z prędkością dochodzącą do 200 km/h i problemów nie ma . Głuche pukanie to ewidentne stuki napedu pompy oleju ale skąd to utrata mocy???

75andrew155 napisał:
Ja śmigam co dzień swoją V6 trasę z prędkością dochodzącą do 200 km/h

Ale to oczywiscie na prywatnej drodze ;)

A co do tematu to nie moge nic wniesc, szkoda ze ciezko idzie naprawiac auta korespondencyjnie ;)

Witam. Ponownie. Po niedzieli będę sie zabierał za rozbieranie miski. Podejrzewam ze wał też będzie do wymiany. . Wszystko sie okaże około wtorku środy. Najpierw muszę skończyć remont w łazience który już trwa za długo. Przy okazji rozbiorę i napęd pompy oleju.

Czy osprzęt od silnika 3.0 V6 12V QV jest taki sam jak w 2.5 V6 12V ? Chodzi mi po głowie żeby coś takiego wstawić.
Co do ciśnienia oleju na wskaźniku zauważyłem spadek.

Amortyzatory
Powrót