• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[147] selespeed, dzisiaj odmówiła współpracy

• Autor wątku Autor wątku adanow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adanow

Guest
witam
w mojej alfie 147 2.0 selespeed przestał zmieniać biegi.
zaczeło się gdy wjechałem z dużą prędkością w koleiny, po dojechaniu do skrzyżowania automat przełączył na neutralny bieg :(((
udało mi się jeszcze dotoczyć do chodnika i myślałem ze to był koniec, na wyświetlaczu pojawiła mi się ikona "check aktive". po 10 min spróbowałem uruchomić biegi, udało się lecz nie na długo. kiedy przejechałem 1km i zacząłem przyspieszać było wszystko ok.
niestety gdy zatrzymałem się na następnych światłach selespeed przełączył na N, i od tej pory skrzynia nie działa :|?:
przy otwieraniu drzwi zauważyłem ze pompa w skrzyni nie działa.
czekam teraz na mechanika który wraca w piątek i podjedzie z laptopem.
jak myślicie wystarczy usunąć błędy :x

Mozesz miec problemy z pompka...na poczatek sprawdz czy masz olej w ukladzie selespeed. W 156 po lewej stronie jest zbiorniczek po odkreceniu go jest miarka - bedziesz wiedzial.(nie wiem jak jest w 147)
Jesli olej jest a pompka nie pracuje, sprzwdz przekazniki, moze w nich tkwi przyczyna- zdarzaly sie takie przypadki.Jesli i to nie pomoze, sprobuj postukac w sama pompke, (w 156 dostep byl do niej po sciagnieciu plastikowej obudowy po lewej stronie) jesli ruszy a potem przestanie - bedziesz wiedzial, ze jest do wymiany.
Uzupełnij profil bo nie wiadomo z ktorego roku masz auto, w moim z 2002 przy padajacej pompce komputer nie pokazal jej błędu.

Dzięki Piotrek. Dzisiaj sprawdzę olej, i spróbuje uruchomić skrzyń. :roll: Po tej awarii chce wymienić olej. Możesz jakiś polecić??

do selespeeda dedykowany jest olej Tutella CS Speed.Pamietaj, ze to olej do modułu selespeed.Do skrzyni biegow jest inny, swoja droga tez bym sprawdzil jego stan.

Czyli do modułu jest "Tutella CS Speed".
Jaki proponujesz do szkrzyni?
Ja w sobotę wlałem do silnika "Castrol EDGE Sport 10W-60 Syntetyczny".
Myślę że bedzie dobry :wink:

Sprawdziłem olej w skrzyni jest max. Ne wiem co się stało mam nadziej, że skasowanie błędów pomoże. Trzymajcie kciuki :(((

pitt24, Witam,mam problem ze szczotkami w pompce selespeed,jak pukne to rusza.Pytanie jest takie czy moge ja doraznie na czas jazdy podlaczac na krotko,tak zeby chodzila caly czas?Kiedy sie zatrzymuje w ktoryms tam miejscu to nie rusza pozniej,i musze wylazic i ja wzniecac pukaniem.
Pozdrawiam .
Kuba

Witam.
Samochód odebrałem od mechanika, po tygodniu pojeździłem dwa dni i znowu do niego wrócił. Okazało się, że tylko przeczyścili układ sterowania skrzynią. Trzy tygodnie nie miałem samochodu, tak naprawdę wina leżała po stronie naruszenia przewodów i wymienili jeden przekaźnik. najgorsze jest to, iż skasowali mnie za to 700 zł. :evil:

ojoj

Witam.
Mam pare błędów z mojej AR 147 selespeed. O co w nich chodzi? może ktoś miał juz z nimi doczynienia i pomoże.
błędy silnika:
P1177
P1178

błędy skrzyni:ojoj
p1748
p1747
p1768
p1744

Jest jeszcze jeden błąd - p1769, ale na ten błąd chyba jest rozwiązanie i nie wiem czy zaczynać od wymiany tego akumulatora ciśnienia.
(http://www.forum.alfaholicy.org/147/41566-147_blad_selespeed_p1769_pump_driving_relay_stuck_naprawilem.html)
:offtopic:

Amortyzatory
Powrót