• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[147] Opinie, ogólnie klika pytań

Witam,

zauważyłem, że w tym dziale jest mało tematów odnośnie 147, że coś się psuję, że coś tam. Czy rzeczywiście tak jest? :D Może ktoś miał styczność z tym autem, jakie są rożnice w osiągach 1,6 z wariatem a bez? Warto taką sprowadzić z niemiec? Ceny po prostu masakra, nic dziwnego, że na samym allegro 2/3 tego modelu to właśnie sprowadzone egzemplarze, których ceny zaczynają się na zachodzie od 2500 euro, ale takiego nie szukam. Zacząłbym raczej od 4000 w górę.

Wszystko, od początku do końca. Przede wszystkim to, że nie są tak zajechane jak 156, które widziałem. Zakochałem się w marce odkąd w wieku 13 lat brat przewiózł mnie swoją czerwoną 75 :D jeszcze wtedy nie bardzo wiedziałem co to jest Alfa Romeo, ale później poszerzałem swoją wiedzę. Teraz nawet dziewczyna ma mnie za psychola na tym punkcie :roll:

A tak na poważnie miałem okazję taką ostatnio jeździć z silnikiem 1,6. Kiedy zapytałem sprzedawcy czy to wersja z wariatem czy bez bo miała ładne kopyto, powiedział: "nie wiem, i tak nie ma różnicy" :lol: Idealnym wyborem byłby dla mnie 1,6 lub diesel, ale odkąd jechałem benzynową Alfą po prostu ciężko byłoby mi wybrać diesla :| Szukam przede wszystkim zadbanego samochodu, wolę wydać więcej i wiedzieć co mam. Niestety nie widziałem już długo jakiejś klubowej 147 w sprzedaży.

Gwarantuję Ci,że jak się przejedziesz dieslem to uznasz,że silnik 1,6 to zbyt mało :P
Piszesz,że na tym forum coś mało o 147, no wiem też to zauważyłem,ale skoro nie są awaryjne to po co tu pisać?? Ja mam od dłuższego czasu tez 147 1,9jtd i chwalę ten silnik,samochód i wszystko co w nim jest. Koledzy posiadający właśnie ten samochód z tego co wiem też są zadowoleni. Dobrze,że nie chcesz oszczędzać przy zakupie Alfy to mi się podoba :) Znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Silnik JTD jest niesamowicie oszczędny 4,7-5,5l/100km przynajmniej u mnie tyle wychodzi więc mało.

Witaj. Ja bez dwóch zdań polecam diesla .Autko poprostu zajefajne. Wczesniej gustowałem w sportowych wersjach niemców czyli GSI i GTI. Troche sie bałem kupić alfę ale zaryzykowałem i nie żałuję. Czuję w kościach że raczej z alfa dłużej pobędę. Może 1,9 jtd 115PS nie ma oszałamiających osiągów ,ale kultura pracy i ekonomia jest w tym modelu na wysokim poziomie.Pozatym autko zwrotne ze świetna trakcją.Jeszcze raz polecam diesla. Pozdrawiam

Re: Opinie, ogólnie klika pytań

scudettokrk napisał:
Witam,

zauważyłem, że w tym dziale jest mało tematów odnośnie 147, że coś się psuję, że coś tam. Czy rzeczywiście tak jest? .

tak, AR 147 jest naprawde bezproblemowa :D polecam i tak samo jak koledzy diesel,zajebiscie sie zbiera i spalanie bardzo male.

1,6 to za mało! Niby w korkach wystarcza, ale jak chcesz trochę odejść to musisz "wdepnąć" a jak "wdepniesz" to płacisz za paliwko. Benzyna 1,6 nie jest oszczędna - katalogowo w mieście 11,5... Ale żeby to osiągnąć to .... no nie jest łatwo. :lol:

Co do awaryjności to wg mnie zależy od tego - jaki rocznik kupisz i od tego co robił wcześniejszy właściciel. A i od tego czy pewne usterki będą Ci przeszkadzały czy nie. Osobiście mam 147 2002 (z początku roku) i sporo niedawno musiałam wymienić. Gdybyś brał benzynę 147 z okolic tego rocznika proponuję sprawdzić:
1) wydech (zwłaszcza tłumik końcowy i środkowy) - wszystkie jak spojrzysz końcowy mają "obłażący". Koszt - ok. 1500 PLN (za tylny i środkowy + mocowania) - nie ma zamienników
2) zawieszenie - szczególnie wahacze i końcówki drążków
3) sprzęgło - może już ciężko chodzić, choć nie musi
4) sprawdź czy nie przymula na niskich obrotach (bez falowania)
5) żarówki kokpitu i inne bzdety

To chyba tyle - wg mnie obiektywnie. A i trzeszczy tapicerka, niestety. Warto przeczytać a autoświecie arykuł archiwalny w tym temacie - jest w nim dużo obiektywizmu.

Majka napisał:
A i jednak się nie zgodzę - właśnie 1,6 TS 105KM jest jako jedyna z wariatorem.
Nikt się nie spodziewa hiszpańskiej inkwizycji... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

rigobert napisał:
Nikt się nie spodziewa hiszpańskiej inkwizycji...

....żeby zaraz inkaizycji i to hiszpańskiej... :D

Jeśli się omyliłam :oops:, to przepraszam. Nie zamierzałam tworzyć chaosu informacyjnego. Info nie pochodzi jednak ani z mojej głowy, ani z praktyki... (rozrządu póki co nie wymieniałam) .... tylko z instrukcji do 147, którą posiadam... Możliwe, że tam są nieścisłe dane, co tym bardziej mnie wkurza!

Co do innych informacji na temat mocy, paliwożerności i awarii 147 to podtrzymuję, bo odczułam je na własnej skórze i kieszeni, niestety.

Polecam JTD-ki... Bella chodzi jak wściekła a co do awaryjności jak na razie pół roku bez problemów... nie zamienił bym jej hehe;DDD..pozdro

Amortyzatory
Powrót