• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[147] Opinie na temat AR 147 1.6 TS 120KM Distinctive?

• Autor wątku Autor wątku stajo7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stajo7

Guest
Witam, tak jak w temacie, chciałbym dowiedzieć się o Waszych opiniach na temat danego modelu ponieważ możliwe, że w sobotę stanę się jego właścicielem:) Także chodzi mi głównie o spalanie, awaryjność oraz ceny oryginalnych części i zamienników ;) Mam na oku także Focusa 1.8 diesel 90KM i się zastawiam co wziąć :) Z góry dzięki za szybka odp

Postrasze Cie.
Spalanie ok 9-10 l /100. Silnik wymagający ciągłej kontroli ilosci oleju i częstych jego wymian oraz dobrego chłodzenia. Wariator faz lubiący sie popsuć. Wymiana rozrządu co 50 tys bo wiecej grozi zerwaniem paska. Zawieszenie wielowahaczowe co na naszych drogach powoduje wymiane gum stabilizatorow i wahaczy 5 x częściej niz na zachodzie.
Elektronika oparta o cudo techniki Boscha czyli magistrale CAN. Ciągle wywala jakies błędy, zle widzi uszkodzenia , wariuje na niskim napięciu i w ostatecznosci lubi sie zawiesic tak ze trzeba reanimowac body computer

Jest piękny

Kup focusa...

Fred napisał:
Postrasze Cie.
Spalanie ok 9-10 l /100. Silnik wymagający ciągłej kontroli ilosci oleju i częstych jego wymian oraz dobrego chłodzenia. Wariator faz lubiący sie popsuć. Wymiana rozrządu co 50 tys bo wiecej grozi zerwaniem paska. Zawieszenie wielowahaczowe co na naszych drogach powoduje wymiane gum stabilizatorow i wahaczy 5 x częściej niz na zachodzie.
Elektronika oparta o cudo techniki Boscha czyli magistrale CAN. Ciągle wywala jakies błędy, zle widzi uszkodzenia , wariuje na niskim napięciu i w ostatecznosci lubi sie zawiesic tak ze trzeba reanimowac body computer

Jest piękny

Kup focusa...

Popieram.

O JTD również trzeba dbać :D

Albo sie zakochasz w alfie i ją kupisz nie pytając nikogo o zdanie albo jestes typem samochodowego pragmatyka i wtedy lepiej kup focusa (co prawda nie ma w nim pasji ale podobno też ma rewelacyjnie zestrojone zawieszenie :mrgreen: )

fred

stajo7 napisał:
A z silnikiem 1.9 JTD 115 KM?;)

Silnik konstrukcyjnie dopracowany, jeśli nie był katowany to nie bierze oleju. Ale jak to w nowoczesnych dieslach bywa , a to padnie przepływka , a to egr, turbina, itp. Ale poważne usterki mechaniczne w JTD praktycznie nigdy się nie zdarzają, czego nie można powiedzieć o TS. Reszta jak w modelu benzynowym.

Focus natomiast ma beznadziejne diesle TDCi - nie dorastają do pięt JTD, ale ma trwalsze zawieszenie , jest większy i praktyczniejszy, ma swój urok (focus I) .

147 ma tą przewagę że nie rdzewieje tak jak foka, ciężki wybór.

stajo7 napisał:
Witam, tak jak w temacie, chciałbym dowiedzieć się o Waszych opiniach na temat danego modelu ponieważ możliwe, że w sobotę stanę się jego właścicielem:) Także chodzi mi głównie o spalanie, awaryjność oraz ceny oryginalnych części i zamienników
Tak jak napisał Fred zależy, czy jesteś pragmatykiem czy nie.

Ja we wrześniu kupiłem takie autko, podobne do tego o które pytasz.
Jestem zadowolony, choć to fakt, że czujność trzeba mieć wzmożoną. Jednak cały czas się zastanawiam, czy to rzeczywiście wina samochodu, czy raczej propagandy.

Autem jeździ się bardzo fajnie, a wygląda jeszcze lepiej. Cena części moim zdaniem nie wyróżnia się na tle konkurencji.

TSy lubią brać olej, choć to nie jest regułą. Ale fakt, że trzeba pilnować jego poziom.

O spalaniu na razie nie moge za wiele powiedzieć, poza tym, że na trzecim baku średnie spalanie wg komputera po raz kolejny wynosi 9/100. Albo ten komputer pokazuje tylko liczbę "9", albo ja jakoś zajebiście równo jeżdże :wink:
Jazda głównie po mieście, ale bez mega korków. W trasie spalanie przetestuje dopiero w przyszłym tygodniu.

Pare ciekawostek możesz wyczytać w temacie gdzie pokazałem swoją 147.
Link do wątku

Amortyzatory
Powrót