• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

147 odtwarzacz CD/ zmieniarka przerywa na dziurach

aniucha05

Nowy
Auto
Alfa 147 1.6 16V & 159 2.2 JTS
Witam, mam mały problem z odtwarzaczem CD w alfie 147 z oryginalnym nagłośnieniem BOSE. Przy każdej dziurze lub wybojach które są standardem na naszych drogach odtwarzacz przerywa na kilka sekund.. da się coś z tym zrobić? Dodam że problem występuje i przy radiu wewnętrz i w zmieniarce...​

hej mam dokładnie ten sam problem. słuchanie płyt mija się z celem. myślę że to wina lasera i tak już od ponad miesiąca przymierzem się do tego by zawieść radio na czyszczenie lub wymianę tego lasera.
to podobno pomoże bo z tego co czytałem to normalnie na dziurach nie powinno się nic dziać.
i właśnie, może ktoś to potwierdzić?? czy u Was też na dziurach tak przerywa ??

ile lat ma auto ? czyszczenie lasera to podstawa ...a może i wymiana

u siebie czyszczę lasery raz w roku

witam!!!
w mojej alfie nic takiego nie występuje,odtwarzacz i zmieniarka działają dobrze,no chyba że wjadę w konkretną dziurę to wtedy na chwilkę przerwie.ale w takiej sytuacji to nawet markowy sprzęt wymięka...

alfa jest z 2005r. audio to connect navi MP3+zmieniarka (blaupunkt)

alfa z 2001 roku...
czyli wychodzi na to żeby wyczyścić laser..
wie ktoś gdzie coś takiego robią w pobliżu Katowic??

Mam to samo, dziura i na kilka sekund dziękuję za słuchanie muzyki. Tyle, że musze trafić konkretniejszą nierówność.
Mam jeszcze jeden problem-płyty zakupione jako oryginalne grają bez zarzutu, lecz płyty nagrywane (nagrywam je na niskiej pręskości idt) albo nie działają, albo działają tylko przez chwile, albo jak im się podoba. Czym to może być spowodowane??

A co do czyszczenia lasera, gdzie można wstąpić na taką usługę w Warszawie bądź okolicach?

z góry dzięki.

Dodam, że płyty, które nagrywam działają we wszelkich odtwarzaczach w innych samochodach, czy to seryjnie wbudowanych czy radiach akcesoryjnych.

Witam.
Moja 147-ka ma to samo. Mam oryginalne radio i na dziurach przy odtwarzaniu CD przerywa, ale przy słuchaniu radia nie obserwowałem takiego czegoś. Ktoś już sobie poradził z tym ? Jak tak, to w jaki sposób?

Podejrzewam że wina leży po stronie zawieszenia/amortyzacji lasera - najpierw wyczyść laser jeśli nie pomoże radio do elektronika (naprawa)

Tzn. jestem na etapie wymiany amortyzatorów, bo już miałem na wykończeniu, wiec licze na to, że po wymianie coś sie poprawi. Kiedyś sie troszke pobawiłem i wyciągłem radio i obłożyłem gąbką, ale niewiele pomogło. Przy okazji wymiany amortyzatorów w serwisie to każę sprawdzić;)

no chyba że wjadę w konkretną dziurę to wtedy na chwilkę przerwie.ale w takiej sytuacji to nawet markowy sprzęt wymięka...

Poprzednie auto miałem dość sporo obniżone i na dziurach ostro trzęsło, a jakoś kenwood za trzy stówki dawał sobie z tym bez problemu rade. Myślę, ze problem tkwi w kiepskim buforze oryginalnego odtwarzacza CD...

Podłacze sie pod temat - wlacze z płytkami
bose + zmieniarka - w zmieniarce plyty nieoryginalne - nagrywane przerywa, przeskakuje ucina,
oryginalne wszystkie lataja bez problemu.
nagrywałem płytke x1 - i nic.
poradzil sobie ktos z tym ?
Czyścic laser czy spróbować nagrać na CD Audio tylko gdzies dostane jeszcze takie wynalazki ?

mam tak samo,tylko ze u mnie juz prawie nie czyta płyt ;/ jak jest nowa to ok ale jak juz miesieczna plyta to juz jest masakra

Też mam to samo u siebie. Jako że brakowało mi również mp3 to kupiłem xcarlinka. Teraz używam albo samego radioodbiornika albo słucham mp3 z xcarlinka.

i jak Ci sie to spisuje? dużo straciłeś na jakości? oryginalnie masz radio tylko CD bez mp3 ?
pozdrawiam

odtwarzacz to nie żadne bose tylko blaupunkt jak w puncie II, może wzmacniacz i głośniki to jakieś chińskie bose ale radio nie
czyszczenie nic nie pomoże, a wymiana lasera chyba droższa niż nowe radio z mp3

czyszczenie nic nie pomoże

nie wiem skąd taki pewny wniosek ale się tu kolega w 100% myli. jakiś rok temu czyściłem laser spirytusem salicylowym i radio jak nowo narodzone :) wszystkie płytki hulają bez problemu, nieważne czy oryginał czy nagrywana ręcznie /nieważne z jaką prędkością/. tak więc najprostszym sposobem na niedziałające lub przerywające płyty jest... najprostsze rozwiązanie czyli czyszczenie lasera ;)

Salicyl jest niezbyt dobry, zostawia osad. Najlepszy jest alkohol butylowy lub czysty spirytus spożywczy.

Amortyzatory
Powrót