147 GTA Jak sprawdzić działanie Q2

sołtys

Użytkownik
Auto
147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV
Witam. Chciałbym sprawdzić czy w mojej 147 GTA mam zamontowaną szperę, Czy jest jakiś prosty sposób że jest ona zamontowana w mojej alfie? Samochód bardzo dziwnie zachowuje się przy ruszaniu i cofaniu na całkowicie skręconych kołach. Odczucie jakby chciał jechac torem jazdy na wprost. Pozatym skrzynia chodzi jakby głosniej na luzie i przy małym obciążeniu podczas jazdy. Nie miałem nigdy okazji pojeździc samochodem ze szperą a jest prawdopodobieństwo że poprzedni własciciel ją zeszperował. Pozdrwiam i dziękuję z góry za podpowiedzi

Sprawa prosta, znajdz dość ciasny łuk/nawrót i poczekaj na sprzyjajaca pogode (czytaj deszcz), niezeszperowane auto w takiej sytuacji zamieli mocno wewnetrznym kolem, z Q2 wyciagnie z dwóch kół, nie wiem czy Q2 tak jak sportowe szpery z ktorymi mialem do czynienia ma tendencje do "prostowania rąk" przy mocnym przyłożeniu, ze sportową szpera trzeba mocno napracować sie aby kierownicy z rak nie wyrywalo i auto zamiast isc swoim torem w łuku nie szlo na wprost.

Mozna tez ciut inaczej sie pobawic, znajdz droge pokryta kałużami od strony pobocza, jak nie ma Q2 przy wjechaniu jedna strona w kaluze [tylko musisz dawac mocno po garach] od razu kolo "w wodzie" straci przyczepnosc i gwizdnie, przy wyjsciu na suchy fragment czuc "uderzenie" przy odzyskiwaniu przyczepnosci, Q2 na mokrym idzie rowno, nie wazne czy jedna strona łapie wode.

"Jak sprawdzić czy mam LSD:
Testy są dwa. Jeden wymaga podnośnika, drugi plamy oleju.

1) podnosimy napędzane koła do góry. Kręcimy jednym kołem. Gdy drugie koło kręci się w tą samą stronę mamy LSD. Gdy kręci się w przeciwną nie mamy LSD.
2) Wjeżdżamy jednym napędzanym kołem na plamę oleju lub coś bardzo śliskiego. Drugie koło powinna w tym czasie stać na czymś przyczepnym. Próbujemy ruszyć. Gdy podczas ruszania koło stojące na asfalcie nie kręci się, nie mamy LSD."

Zastanawia mnie jeszcze jedno, czy przy założeniu Q2 poprzedni właściciel zalał odpowiednią oliwę do skrzyni, skrzynie z LSD czyli Torsenem potrzebują odpowiedniego oleju, inaczej Torsen działa źle, wręcz jakby wogóle w aucie nie było mechanizmu różnicowego.

dzięki chłopaki za podpowiedzi. Teraz kolejna niewiadoma bo wlałem do skrzyni olej zakupiony w ASO bo w skrzyni było mało oleju.Teraz to się dopiero robi ciekawie.Jutro sprawdzę wg waszych sugestii.

Tomku do Torsena świetnie sprawdza się olej Castrol SAF-XJ, tylko nie wiem jak na niego zareaguje skrzynia. Powiedz mi jedno, nigdy sie nad tym nie zastanawialem, Tutela którą dolales do skrzyni jakie ma oznaczenie?? W mostach ze szperą przeważnie stosuje się oleje typu 75W90.

z tego co pamietam to było własnie 75w90. nadal nie wiem czy szpere mam w GTA bo mi żona auto zwineła na cały dxień

Sprawa prosta (...) niezeszperowane auto w takiej sytuacji zamieli mocno wewnetrznym kolem, z Q2 wyciagnie z dwóch kół

strasznie prosta :D biorąc pod uwagę że Q2 to coś w okolicach 20% to ocena (jeszcze w dodatku ze środka auta) czy wewnętrzne koło mieli mocno, czy trochę słabiej, a zewnętrzne czy tylko trochę, czy wogóle to pikuś :D

GrzesiekK. napisał:
W mostach ze szperą przeważnie stosuje się oleje typu 75W90.

czyli dokładnie takie oleje jak zaleca producent do seryjnej skrzyni w v6/gta

Marek przesadzasz, wyraznie czuc czy spina czy nie spina sie skrzynia, nawet przy Visco w Lanciach/Fiatach Turbo czuć na sliskim wyrazna roznice wzgledem zwyklej skrzyni. A jak ktos ma problem z ocena w czasie jazdy to .... niech wpakuje sie w blocko jedna strona i sprobuje ruszyc, mysle ze od razu zakuma czy jest czy nie ma "szpery"

Co do oleju, cos mi switało ze Tutela fabrycznie lana jest OK i pod Torsena ale nie bylem pewien, tym lepiej, przynajmniej jeden problem przy wkladaniu Q2 odpada.

Z tego co mi wiadomo Torsen w Q2 spina do 30%.

Ostatnia edycja:
Marek przesadzasz, wyraznie czuc czy spina czy nie spina sie skrzynia

Grzegorzu, mylisz się, jeżdzę z q2 od ponad roku, przetestowałem to w każdych warunkach - na lodzie, śniegu, mokrym błocie, superprzyczepnym suchym asfalcie i nie czuć momentu spinania.

Z tego co mi wiadomo Torsen w Q2 spina do 30%.

i znowu się mylisz, w q2 TBR jest 3,8:1, co się przekłada na 20,83(3)%

Marek moze źle to nazwalem, przy Torsenie to prawda nie czuc jak przy Visco momentu spiecia, ale wyraznie czuc w jezdzie ze to nie zwykla skrzynia, i temu chyba nie zaprzeczysz. Jezdzilem 2.5 z wlozonym Q2, seryjne auto na mokrym w ciasnym luku po odpuszczeniu gazu ma tendencje do pojscia "pługiem" na zewnetrzna, a przy naglym dolozeniu wiadomo do czego, to samo auto z Q2 juz plugiem isc nie chce, a przy klepnieciu do podlogi czuc jak zewnetrzne bardziej dociazone kolo "ciagnie" auto w kierunku do srodka łuku.

Co do TBR dla Q2, myslalem ze jest wiekszy, ale coz to ma byc dyfer do cywilnej jazdy i robic spore przebiegi, dla zapalencow nic nie stoi na przeszkodzie aby zmiana oliwy zmienic ciut zachowanie Tirsena aby spinal mocniej, tyle ze nie wiadomo co mechanizm skrzyni na inny olej w dluzszej eksploatacji powie.

W sumie nie dziwię się ze Q2 seryjnie w Alfach nie spina mocno, polowa uzytkownikow przy zetknieciu z tym napedem na mokrej nawierzchni przy odpuszczeniu gazu by piekne altoneny krecilo przednionapedowka ;] I potem by bylo, nie dosc ze Alfa awaryjna to jeszcze niebezpieczna i fatalnie sie prowadzaca ;]

Ostatnia edycja:
zona wie co dobre :D

żebys wiedział. Rękami i nogami sie zapiera i za nic w świecie nie chce sie juz przesiąść do JTD . Pozostaje mi tylko okazyjna jazda za to w portfelu zostaje mi o nieeebbooo wiecej hajsu hehe

ale wyraznie czuc w jezdzie ze to nie zwykla skrzynia, i temu chyba nie zaprzeczysz.

zaprzecze, ja i 3 innych użytkowników Q2 których znam. Ingerencja szpery jest tak delikatna, że dla przeciętnego kierowcy, jej praca jest w 99% przeźroczysta.

Ehhh ja o lecie Ty o zimie ;] Torsen jest tak szybki ze nie czuc zadnego momentu spiecia itp. i to sie zgadza, ale chodzi mi caly czas o to, ze na mokrej/sliskiej nawierzchni czuc ze to nie jest zwykla skrzynia, chyba zapomniales jak auto ze zwykla roznicowka w zakretach na mokrym sie zachowuje a jak te same zakrety przejezdza Q2 ... tylko warunek jeden, musi byc to mocna ośka ...

Amortyzatory
Powrót