[147] [147 JTD] roznice pomiedzy silnikiem 115 a 140 KM

• Autor wątku Autor wątku mj3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mj3

Guest
Witam

Przymierzam sie wlasnie do zakupu ar 147 jtd (ewentualnie 156), zastanawia mnie jak duza jest roznica pomiedzy silnikami JTD o mocach 115 i 140 KM, po danych technicznych widze ze nie za duza, ale jak jest w rzeczywistosci ? 147ke z silnikiem 115 konnym kupie taniej, ale moze troszke dolozyc i te 150 KM miec pod maska ? Z gory dzieki za info![/b]

Re: [147 JTD] roznice pomiedzy silnikiem 115 a 140 KM

mj3 napisał:
Witam

Przymierzam sie wlasnie do zakupu ar 147 jtd (ewentualnie 156), zastanawia mnie jak duza jest roznica pomiedzy silnikami JTD o mocach 115 i 140 KM, po danych technicznych widze ze nie za duza, ale jak jest w rzeczywistosci ? 147ke z silnikiem 115 konnym kupie taniej, ale moze troszke dolozyc i te 150 KM miec pod maska ? Z gory dzieki za info![/b]
uniJet Turbo Diesel czyli skrót pierwszych JTD, multiJet Turbo Diesel czyli JTDm pierwsze mają w przypadku 1.9 8 zaworów i moce od chyba 80 do 115ps w przypadku 2.4 maja 10v i moce od 136 do 150ps. Wersje JTDm maja odpowiednio 16V moce od 140 do podwójnie doładowanego bodajże 190 czy 180ps w wersji 2.4 maja 20V moce od 175 do 210.
Piszę z głowy więc różnice kilku KM wybaczcie. Krótko co najważniejsze 115PS to silnik 8 zaworowy, a 140ps wzwyż 16 zaworowy. Bo dokładne dane jak przykładowo EGR sterowany elektronicznie przez centralkę wtrysku myślę że Cię nie interesują.

mj3 napisał:
jak duza jest roznica pomiedzy silnikami JTD o mocach 115 i 140 KM, po danych technicznych widze ze nie za duza
40 Nm i 25KM to nie jest dużo? :wink:
Że o korzystniejszym przebiegu krzywej momentu obrotowego w wyższych partiach obrotów nie wspomnę... :P

piter34 napisał:
mj3 napisał:
jak duza jest roznica pomiedzy silnikami JTD o mocach 115 i 140 KM, po danych technicznych widze ze nie za duza
40 Nm i 25KM to nie jest dużo? :wink:
Że o korzystniejszym przebiegu krzywej momentu obrotowego w wyższych partiach obrotów nie wspomnę... :P

To moze i owszem duzo, ale mnie generalnie chodzi o wrazenia z jazdy i spalanie, czy to na prwde tak duze roznice, do tej pory jezdzilem AR z silnikami benzynowymi wiec szczerze mowiac nie mam pojecia jak sie JTD sprawuje :)

JTD 16v możesz dalej jeździć prawie jak benzynowym - za to pali zdecydowanie więcej od 8v

Amortyzatory
Powrót