• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

( 146 ) wysokie spalanie

Status
Ten wątek został zamknięty.

coachu

Aktywny
Auto
159
Siema.
Ostatnio zauważyłem w mojej belli zdecydowanie zbyt duże spalanie. Na 30 litrach zrobiłem ok. 230 km a to jak nawet jak na silnik 1.4 TS zdecydowanie za dużo. Mogę powiedzieć, że już dosyć dawno wymieniłem sondę lambda na magneti marelli oraz przepływomierz. Wymieniałem też termostat, chyba już 3 lata temu ale muszę przyznać że silnik nie dochodzi do jakiejś dużej temp. według wskaźnika ma ok. 65-70 st. Wiecie może co może być jeszcze przyczyną tak wysokiego spalania i jak sobie z tym poradzić?

czyli spalanie masz około 13 litrów.. jeśli to miasto to wcale nie tak dużo ;)

paliła kiedyś mniej? teraz jest zimno i to też swoje robi.

Nie, niestety to nie miasto. Większość to dojazdy do pracy 40 km za jednym razem cały czas w trasie 100~110 km/h

coachu napisał:
Nie, niestety to nie miasto. Większość to dojazdy do pracy 40 km za jednym razem cały czas w trasie 100~110 km/h
pierwsza sprawa to termostat masz walniety.jesli przez tyle km(piszesz ze 40 km dojaz) nie moze sie dogrzac to napewno jest do wymiany.sonde bym sprawdzil czy pracuje.przeplywka BOSCH?

Od momentu kiedy rozpoczęły się te duże mrozy mam taki sam efekt. Spalanie oscyluje w okolicach 10L, natomiast kilka tygodni wcześniej na tej samej trasie spalał 7,5 - 8,5L. Temperatura rownież utrzymuje się na niższym niż zwykle poziomie. Wymieniłem przepływkę, która w sumie nic nie wnosła do sprawy.

Przy tak niskich temperaturach jakie ostatnio panowały ten silnik jest w stanie osiągnąć prawidłową temperaturę :?:

adk napisał:
Przy tak niskich temperaturach jakie ostatnio panowały ten silnik jest w stanie osiągnąć prawidłową temperaturę
jest w stanie, 90 st powinien mieć, a co do spalania to i u mnie wzrosło ostatnio :/ , wymnieniłem przepływomierz bo paliła mi 15 w trasie, teraz w cyklu mieszanym prawie 11 połknie, dalej troche dużo mi się wydaje ale wszystko sprawne mam i przy takich temp to normalne, a no i u mnie coś z obrotami jest bo na nagrzanym silniku nawet do 90 st 1050 pokazuje obr/ min ale odkąd ją mam to tak ma, myśle ze przez to tez troszke więcej mi pali

No dobra, skalowanie skalowaniem, ale termostat mam nowy, tzn przejechałem z nim 12kkm więc na pewno nie uległ awarii, a temperatura jest znacznie niższa porównując z sytuacją w okresie letnim.

Nawet stojąc w korku strzałka nie dochodzi do 80C (jak niektórzy uważacie do 90C).

Sprobuje podłubać jeszcze z sondą, ajk to nie przyniesie efektu to przestanę szukać dziury w całym i cierpliwie zaczekam do wiosny :)

A może po prostu jakość paliwa na stacji uległa ostatnio pogorszeniu? Fakt - częste pokonywanie krótkich odcinków robi swoje :?

adk napisał:
No dobra, skalowanie skalowaniem, ale termostat mam nowy, tzn przejechałem z nim 12kkm więc na pewno nie uległ awarii, a temperatura jest znacznie niższa porównując z sytuacją w okresie letnim.

Nawet stojąc w korku strzałka nie dochodzi do 80C (jak niektórzy uważacie do 90C).

Sprobuje podłubać jeszcze z sondą, ajk to nie przyniesie efektu to przestanę szukać dziury w całym i cierpliwie zaczekam do wiosny :)
to ze przejechales 12 tys km od wymiany termostatu nie jest zadna gwarancja ze jest sprawny(niestety) rzeczywiscie wskaznik troszke przeklamuje w AR 145/6 z przed liftu.ale jesli nawet po kilku km plus korki silnik nie osiaga wlasciwej temperatury to winny jest termostat.nawiasem powiem ze TS po lifci pracuja przy wyzszej temperaturze.temp otwarcia to 88stopni,przed liftem 83stopnie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót