J
JANUSZ 146
Guest
mam pytanko gdzie jest korek spustu płunu z silnika w 146 1.9td i czy wogule jest i czy jest w chłodnicy prosze o pomoc
pozdrawiam
pozdrawiam
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
po to jest forum by pytac jak co zrobic :wink: z wymiana plynu do warsztatu?a spryskiwacz uzupelniasz sam?mysle ze przyjemnie troche przy ALFIE popracowacas napisał:Wiem, że w BOXER-ach jest taki korek, ba - nawet dwa, jednak nie jestem w stanie powiedzieć, jak sprawa wygląda w 1.9 TD ;//
Nie baw się w samodzielna wymianę - chyba się nie opłaca - pytałem latem o cenę - 25 zł (bez płynu) więc chyba nie warto samemu cudować. Też miałem wymieniać, ale sobie ospuściłem - sprawdziłem jedynie w dwóch warsztatach temperaturę zamarzania - wyszło -34 i -37 stopni :wink:
Jeśli będziesz zlecał wymianę przypilnuj żeby Ci cały wymienili a nie tylko z chłodnicy, bo to żadna filozofia ;//
lesio146 napisał:po to jest forum by pytac jak co zrobic :wink: z wymiana plynu do warsztatu?a spryskiwacz uzupelniasz sam?mysle ze przyjemnie troche przy ALFIE popracowactroszke sie odwdzieczyc z przyjemnosc jazdy ktora nam daje 8) pozdrawiam
Kolego lesio146 masz rację forum jest po to by pytać - ja również bardzo lubię "pogrzebać" przy swojej ALFIE i uwierz mi, że wszystko co jestem w stanie zrobić przed blokiem - to robię! Wk... mnie jednak, gdy połowa bloku patrzy mi z balkonów na ręce a co drugi pyta się czy - coś się popsuło, bo "podobno" ALFY psują się częściej niż inne samochody.
Co do tego co można zrobić w warunkach amatorskich - myślę, że należy mierzyć siły na zamiary. Wymiana płynu chłodniczego do filozofii nie należy, jednak aby wymienić 100% płynu, nie poparzyć się przy tym oraz nie spowodować np. pęknięcia głowicy wypadałoby mieć nieco pojęcia i chociaż dostęp do kanału lub podnośnika, bo przed blokiem na parkingu jest to raczej trudne do zrealizowania a spuścić płyn jedynie z chłodnicy to każdy potrafi :wink:
Uważam, że czasami dobrze jest się zastanowić czy za 25 zł warto narobić sobie "obory" pod blokiem i ubrudzić się po same łokcie. Szkoda, że nie udzieliłeś Koledze jakiś cennych wskazówek ;//
Wiem, że w BOXER-ach jest taki korek, ba - nawet dwa
No ja właśnie mam Boxera 1.6 i też chciałbym się zabrać za wymianę płynu. Czy wiesz gdzie takowe korki się znajdują dokładnie?
Dla ścisłości nie na bloku tylko na głowicach.witam
korek jest od dołu w bloku silnika po każdej ze stron.
jak będziesz pod autem napewno zobaczysz.
w załączniku zdjęcie już odkręconej śruby z prawej strony (patrząc w strone auta), klucz jesli dobrze pamiętam 17.
pozdro
krzyzie
uwierz chłopie że to są spusty(dwa) na głowicach a nie na bloku- oczywiście w boxerku.a jeszcze jest jedna na samym spodzie,taki koreczek i sru cały płynmam na mysli pod blokiem silnika