[146] WAłKI ROZRZADU PILNE POMOCY !

• Autor wątku Autor wątku marcin146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin146

Guest
Witam serdecznie wszystkich alfistów.
Jestem nowy na forum i od razu sypie gruby temat na tapetę. Jestem posiadaczem 146-tki 1.4 TS z 99 roku. Ma przebieg 155tyś. i od jakiegoś miesiąca zaczął wydobywać się spod maski baardzo nie przyjemny klekot. Pierwsze myśli poleciały w kierunku Wariata bo wiadomo 155 tysięcy to i tak długo wytrzymał. Ale w zeszłą sobotę nie wytrzymałem bo się znajomi śmięli że jeżdżę 15-sto letnim DIESLEM. Otworzyłem serce mojej GIULII. Okazało się, że na wałku wydechowym różnica między jedna krzywką a resztą załogi jest UWAGA 4.9mm , a jak wiadomo norma to 0.2mm .
Panowie jeśli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc w tej sprawie bo szkoda mi mojej Włoszki.
Moim zdaniem najlepiej byłoby zapodać jej nowe wałki ale dzisiaj od rana prubuje namierzyć jakiś rozsądny skład z częściami do Alfy ale niestety bez rezultatów.
Co sądzicie o regeneracji bo jeszcze nie miałem przyjemności .

A może ktos z was wie gdzie szukac takich części może nowa głowica itp.............

HELP

Re: WAłKI ROZRZADU PILNE POMOCY !

marcin146 napisał:
Witam serdecznie wszystkich alfistów.
Jestem nowy na forum i od razu sypie gruby temat na tapetę. Jestem posiadaczem 146-tki 1.4 TS z 99 roku. Ma przebieg 155tyś. i od jakiegoś miesiąca zaczął wydobywać się spod maski baardzo nie przyjemny klekot. Pierwsze myśli poleciały w kierunku Wariata bo wiadomo 155 tysięcy to i tak długo wytrzymał. Ale w zeszłą sobotę nie wytrzymałem bo się znajomi śmięli że jeżdżę 15-sto letnim DIESLEM. Otworzyłem serce mojej GIULII. Okazało się, że na wałku wydechowym różnica między jedna krzywką a resztą załogi jest UWAGA 4.9mm , a jak wiadomo norma to 0.2mm .
Panowie jeśli macie jakieś pomysły to proszę o pomoc w tej sprawie bo szkoda mi mojej Włoszki.
Moim zdaniem najlepiej byłoby zapodać jej nowe wałki ale dzisiaj od rana prubuje namierzyć jakiś rozsądny skład z częściami do Alfy ale niestety bez rezultatów.
Co sądzicie o regeneracji bo jeszcze nie miałem przyjemności .

A może ktos z was wie gdzie szukac takich części może nowa głowica itp.............

HELP

Apropos regeneracji. W Krakowie na Saskiej goście oddają wałki gdzieś tam do regeneracji - koszt 120 złotych za pierwszą krzywkę + 80 za każdą następną. Z tego co z nimi rozmawiałem jest to dobre wyjście, oddawali do regeneracji parę razy i nigdy nie mieli problemu.

Panowie,

Mechanik stwierdził, że moje wałki są obydwa do wymiany.
Dodatkowo dodał, że moje szklanki są do wymiany. Znalazłem szklanki w cenie 36zł za sztukę czyli mnożąc to przez 16 daje nam 576zł + 500zł za dwa używane wałki robi mi się kosmiczna kwota.
znalazłem na allegro kompletna głowicę tylko z jednym zastrzeżeniem czy będzie pasowała do mojego 1.4 bo tamta jest od 1.8.
Jeśli wiecie czy się nada to prosze o odpowiedź.

marcin146 napisał:
Panowie,

Mechanik stwierdził, że moje wałki są obydwa do wymiany.
Dodatkowo dodał, że moje szklanki są do wymiany. Znalazłem szklanki w cenie 36zł za sztukę czyli mnożąc to przez 16 daje nam 576zł + 500zł za dwa używane wałki robi mi się kosmiczna kwota.
znalazłem na allegro kompletna głowicę tylko z jednym zastrzeżeniem czy będzie pasowała do mojego 1.4 bo tamta jest od 1.8.
Jeśli wiecie czy się nada to prosze o odpowiedź.

Wg książki serwisowej niestety nie :( - różnią się krzywkami.
Za to możesz śmiało szukać z silnika 1.6 - wałki są takie same.

Jeszcze jedna edycja ;). Zerkając ciągle do książki - cała głowica jest prawie taka sama (1.4/1.6 mają identyczną, natomiast 1.8 już nie). Różnica polega na innych parametrach ustawienia gniazd zaworowych - stąd i inne ustawienie krzywek na wałkach...

przechodzilem ostatnio przez to samo...
tyle ze tylko walek wydechowy wymienilem i 5 szklanek :!:
walek mam z silnika 1.6, za 5 szklanek zaplacilem 240zl...

coz alfy nie sa tanie w utrzymaniu to Ci kazdy powie na forum, wiec albo sie z tym godzisz albo sprzedajesz piekne autko z dusza :wink:

a mozna wiedziec jaki masz przebieg :?:

Panowie,

Nie chce krakać ale chyba się udało znaleźć rozwiązanie mojego problemu.
Dzisiaj znalazłem głowice do mojego silnika. chłopaczek ma cały silnik do sprzedania ale ma wysypane panewki. Głowice robił podobno 3 miesiące temu a robota polegała na wymianie kompletu szklanek. Cena za ta głowicę to wstępnie 600zł ale mam nadzieje, że zejdzie do równego 500. W piątek jadę to wszystko sprawdzić i zobaczymy czy się nada.
Na co zwracać uwagę przy oględzinach takiej głowicy ?????????????/
A tak poza tym to będe miał pewnie do sprzedania głowicę od mojego silnika za małe pieniądze więc jakby ktoś potrzebował to śmiało jak w dym .

pozdrawiam wszystkich.

Panowie,
Zamierzam dzisiaj wieczorkiem wziąć się za wymianę głowicy w silniku.
Zdemontować starą głowicę to nie problem tylko obawiam sie jednego .
Przy zakładaniu nowej muszę od nowa ustawiać rozrząd i troche się tej czynności boje bo przecież trzeba ustawiać wszystko na znaki a blokad do wałków nie posiadam.
Pojęcie o silnikach mam i całej procedurze montażu takich głowic tylko uprzejmie proszę wszystkich wtajemniczonych w ten temat o rady na co zwracać uwagi.
A może macie jakiś opis montażu tego ustrojstwa.

Wielkie pozdrowienia dla wszystkich.

Ba no pewnie że szacunek ,
Wczoraj walka od 18-tej do 23:30 z głowicą,
Małe problemy z ustawieniem rozrządu ale się udało. Myślałem, że ustawianie rozrządu na znaki, czyli wg. starych zasad jest wielkim ryzykiem w TS-ie ale jakoś się udało. Wszystkie znaki się pokryły, napinacz naciągnął pasek, klema do aku i zimny pot na karku. Kluczyk w pozycje zapłon i co ? DZIAŁA i to jak. Silniczek chodzi jak pszczółka, obroty nie falują, pięknie się wkręca na obroty no i osiągi nieporównywalne. Jednym słowem sukces. W końcu moja ALFA wśród żywych.
Podsumowując :

Głowica 500,00zł
uszczelka 71,00zł
planowanie 50,00zł
olej 42,00zł

Suma = 663,00zł

Amortyzatory
Powrót