[146] Tylne zawieszenie - coś dzwoni

• Autor wątku Autor wątku thing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thing

Guest
Witam,

od czasu gdy założyłem felgi alu z letnimi oponami zaczeło mi dzwonic w tylnym zawieszeniu. Ściągnąłem koło z jednej pozniej z drugiej strony, gdy uderzałem w sprężyne dzwoniło! ale nie udało mi sie znaleźć co takiego dzwoni i jak to naprawić :/ macie jakiś pomysł co to moze byc?

pozdrawiam

Re: Tylne zawieszenie - coś dzwoni

thing napisał:
Witam,

od czasu gdy założyłem felgi alu z letnimi oponami zaczeło mi dzwonic w tylnym zawieszeniu. Ściągnąłem koło z jednej pozniej z drugiej strony, gdy uderzałem w sprężyne dzwoniło! ale nie udało mi sie znaleźć co takiego dzwoni i jak to naprawić :/ macie jakiś pomysł co to moze byc?

pozdrawiam
sprezyna jak masz podniesione auto nie jest w normalnej pozycji.malo prawdopodobne ze sprezyna...pare rzeczy tam moze stukac,ale dzwonic??obejzyj amortyzatory,moze oberwala sie gorna oslona i wydaje takie dzwieki.

sprawdze. Dzwoni tak jakbyś wsadził do puszki pare nakrętek i potrząsał :/

Może to osłona termiczna układu wydechowego

75andrew155 napisał:
Może to osłona termiczna układu wydechowego

wątpie, uderzałem ręką o wszystko co było w zasięgu, tylko gdy uderzyłem o sprężyne dzwoniło.

thing napisał:
wątpie, uderzałem ręką o wszystko co było w zasięgu, tylko gdy uderzyłem o sprężyne dzwoniło.
Może tuleja wahacza :>> Ja przytaczam możliwe usterki ze swojej 145 bo u mnie też grzechotało i okazało się że w wahaczu zmieliły się łożyska tulei

Skoro odkrecales kola to pewnie malo proawdopodobne ale ...

sprawdz czy nie luzują Ci sie sruby od alusów. Znam osobiscie 3 przypadki (w tym dwa moje) ze sruby w czasie jazdy sie luzowaly. Oba przypadki mialem w 146 wiec cos w tym jest 8)

fred

75andrew155 napisał:
thing napisał:
Może tuleja wahacza :>> Ja przytaczam możliwe usterki ze swojej 145 bo u mnie też grzechotało i okazało się że w wahaczu zmieliły się łożyska tulei

a da sie wymienić same tuleje czy trzeba cały wahacz?

thing napisał:
da sie wymienić same tuleje czy trzeba cały wahacz?
wymienia się same tuleje koszt około 100 za jedną stronę plus wymiana około 100 zł razem 200 za jedną stronę

Fred napisał:
Skoro odkrecales kola to pewnie malo proawdopodobne ale ...

sprawdz czy nie luzują Ci sie sruby od alusów. Znam osobiscie 3 przypadki (w tym dwa moje) ze sruby w czasie jazdy sie luzowaly. Oba przypadki mialem w 146 wiec cos w tym jest 8)

fred

Potwierdzam , sam miałem coś takiego, pierw stukało, potme zaczeło dzwonić, i jeszcze trochę a koło by mi odjechało w drugą strone :PP

u mnie dzwonily klocki hamulcowe po oczyszczeniu zaciskow i tarcz przestalo - sprawdz i to...
jak uderzysz w kolo i bedzie dzwonic to sprawdz klocki

Amortyzatory
Powrót