• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] tykający zawór

Yyogi22

Nowy
Auto
146 1,6 Ts 2000r
w mojej AR 146 1.6TS jest taki problemik, gdy silnik osiągnie ok 70-80 stopni, zaczyna być słychać jeden zawór i to bardzo wyrażnie, słyszałem że w tym silniku nie ma jako takiej regulacji, sa tam ponoć hydroregulatory, czy może być wina jednego z nich??
Wariator niedawno wymieniałem.
I jeszce jedno czy jazda z tą dolegliwością może żle wpłynąć na kondycje silnika??
PROSZE O PODPOWIEDŻ

Czasami pomaga wymiana oleju, kiedy wymieniałeś ?

Yyogi22 napisał:
olej wymieniałem jakiś miesiąc temu ( CASTROL) półsyntetyczny
A jaki przebieg ma twoje auto ?

właśnie wybiło mu 97 000 , jestem trzecim właścicielem a wszystko wskazuje na to że jest to faktyczny przebieg

jesteś pewien że to hydropopychacz ??? myślę że to mały przebieg na taka awarie.
W mojej V6 tez ostatnio myślałem że cyka któryś zawór a okazało się że to rolka apinacza paska wiorowkowego.

tylko że to cykanie słychać dopiero przy ciepłym silniku, na zimnym nie

no ja tak samo mialem z tymi rolkami nie wiem czemu ale tylko na ciepłym, a na zimnym nic.
Skombinuj sobie lekarskie słuchawki i osłuchaj dokładnie głowice.
Jeśli to nie one musisz szukac dalszych przyczyn.

i jeszcze jeśli można spytać, dużo Cię kosztowała wymiana tej rolki? no i czy to dużo roboty jest przy jej wymianie??

Yyogi22 napisał:
i jeszcze jeśli można spytać, dużo Cię kosztowała wymiana tej rolki? no i czy to dużo roboty jest przy jej wymianie??

no u mnie zestaw 3 rolek + pasek + robota ,wyniesło mnie 400 zł, ale ja mam silnik V w TS będziesz miał taniej. tyle że przed tym zdiagnozuj dokładnie usterkę (czytaj; dokładnie osłuchaj silnik)

Mi też cos cyka na ciepłym silniku, mam 2.0 TD, tak koło 80-85 stopni.

no właśnie i co to może być?? jak byłem z tym u mechanika,ściągnał dekiel z silnika i stwierdził ze silnik w stanie idealnym (przynajmniej wzrokowo) no i co to może być??
sprawdze wersje QBA może coś w tym jest,
a TY BYkrak, w twoim dieslu jak tam jest z regulacją zaworów, masz to samo co w moim TS czy inaczej?? no i głośne to cykanie u Ciebie, bo u mnie nie da się tego nie usłyszeć

Mnie az pukał jak sie rozgrzal a na zimnym nic ,wymiana kompletu popychaczy z robocizna nowy olej uszczelki i takie tam 1500 zlp ;// silnik 1,4 ts ,chodzi teraz rewelacyjnie cichutko nic nie puka ,popychacze szybko padaja jak sie leje byle jaki olej np.przez poprzednich włascicieli ja mam przebieg 124 tys. i kwalifikowaly sie do wymiany

konieczna jest wymiana już całego kompletu, no bo u mnie tylko jeden puka

Yyogi22 napisał:
konieczna jest wymiana już całego kompletu, no bo u mnie tylko jeden puka
100 tys km to w zasadzie przebieg przy ktorym nie ma prawa stac sie cos takiego.winowajca jest olej lub jego(nie czesta)wymiana.temat jaki olej wielokrotnie poruszany na wszystkich forach AR.w zasadze zgoda jest co do trzech marek oleju MOTUL,AGIP,SELENIA. CASTROL z uwagi ze bardzo czesto jest podrabiany(to samo MOBIL)nie jest polecany.sam leje AGIP SINT 2000 i twierdze ze jest znakomity.silnik ma 136 tys i jest w stanie idealnym.

no faktem jest że gdy kupowałem moją Alfe to olej był syf, no a co z np ewentualną wymianą tego popychacza?? można wymienić tylko jeden, czy komplet trzeba??

Yyogi22 napisał:
no faktem jest że gdy kupowałem moją Alfe to olej był syf, no a co z np ewentualną wymianą tego popychacza?? można wymienić tylko jeden, czy komplet trzeba??
oczywiscie ze mozna wymienic jeden.przebieg masz maly wiec raczej nie powinno byc problemow.no ale oczywiscie nikt nie jest w stanie na 100%powiedziec ze po jakims czasie nie wysiadzie jakis kolejny.ja bym zaryzykowal.pozdrawiam.

Popychaczy jest 16 żaden mechanik nie jest w stanie zdjagnozować który ,a rozbierac tak trzeba czy wymienimy wszystkie czy jeden

Aleście się rozpisali... Już odpowiadam... U mnie cyka jak stary zegar ścienny tylko szybciej i bez kukułki, mechanik właśnie rozkręcił mi silnik, mam jakies przecieki i mówi ze słyszy jakieś uderzanie ale chyba nie oto mu chodzi... Powiedział ze mam 2 wtryski do wymiany i to może być przyczyna uderzania, ale o cykaniu nic nie mówił, reszta wg niego jest w porządku, jak na razie... Zobaczę co mi powie jak znowu zadzwoni po przeglądzie...
A co do porównania TS z TD to popytam mechanika jak to wygląda, czym sie różni...

AHA P.S. Ktoś może się orientuje ile moze kosztować wymiana 2 wtrysków?? Ja sie dowiem jak zrobi całe auto, a tak chciałem podliczyć pare rzeczy... z góry DZIĘKI!

a co będzie jeśli narazie nie wymienie tego popychacza, grozi to jakąś poważniejszą awarią silnika??

Amortyzatory
Powrót