[146] turbo

dareme89

Nowy
Auto
166 '04 2.4 20V
Od jakiegos miesiaca zauwazylem jak by silnik mial mniej mocy, keidys wyraznie bylo czuc roznice jak turbo sie zalaczalo ( ok2 tys. obrotw) teraz prawie roznicy nie widac. Z turbo dobrze obchodzilem sie ( jak poprzendi wlasciciel to nie wiem ). Czy siadlo turbo czy moze byc jakis inny powod?przez ostatnie 2 miechy jezdizlem z mala iloscia paliwa moze miec to znaczenie ?

Właśnie że może mieć wpływ. Zassało syf z dna zbiornika i możesz mież podetkany filtr paliwa czy sitko na smoku w zbiorniku (jeżeli jest). Zobacz też filtr powietrza czy nie jest zabrudzony czy nawet zaolejony.

slyszalem tez ze jak beda czarne spaliny to tez objawy padnecia turbo wiecbede musial tez to sprawdzic

dzisiaj wszystko obejrzalem i takie spostrzezenia:
1) swiszczy wiec turbo chodzi
2) normalnie nie kopci, jak dodam mocno gazu to tylko troche ale jak jest na wysokich i raptem puszcze to mocny dym poleci, ale to moze byc inny powod: jeden wtrysk jest na silikon wiec pewnie byl troszke uszkodzony i moze leje co? jak myslicie
3) sprawdzilem rury, szczelne, zlapalem rure od turbo fo IC i tak sztywna ze nie ejstem w stanie jej zgniesc, natomiast od IC do kolektora juz nie jest taka sztywna, wprawdzie czuc ze rpzeplywa powietrze i probuje sie rozszerzyc ale spokojnie moge ja zgiac do epwnego momentu- czy to normalne ze ilosc w tych dwoch rurach jest rozna? czy IC jest zapchany albo nie wiem co jeszcze?
4) Wydaje mi sie ze filtr paliwa jest w komorze silnika, czy mozna go wyczyscic albo odpowietrzyc? jezeli tak to jak? ( silnik 1.9TD)

Pozdraiwam Darek :)

dareme89 napisał:
4) Wydaje mi sie ze filtr paliwa jest w komorze silnika, czy mozna go wyczyscic albo odpowietrzyc? jezeli tak to jak? ( silnik 1.9TD)

Wymienić najlepiej, koszt nowego z tego co pamiętam około 12zł, odpowietrzać nie trzeba wystarczy że zalejesz nowy filtr ropą i przykręcisz.
Jak kupisz nowy to zwróć uwage czy korek spustowy ten od spodu jest plastikowy, jeśli tak to go wymień od razu najlepiej na jakąś metalową srubę, nie zapomnij o uszczelce, bo będzie Ci przez niego ropa uciekać.

wiec tak IC sprawdzony:

- nic nie swiszczy wiec raczej dziurawy nie jest

- zapchany raczej tez nie sadzac po tym obrazie

- wiec zostaje chyba filtr paliwa :)

Nie otwiera mi się to zdjęcie więc nie widze co na nim jest.
Wyjmowałeś IC?
Odkręć sobie ten dolny wąż przy IC i zobacz czy nie masz oleju w środku.

Amortyzatory
Powrót