• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

146 TS zawodzi :(

• Autor wątku Autor wątku jaca146ts
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaca146ts

Guest
witam

jakiś czas temu pisałem na temat przypadłości w moim aucie.ale usterka sama ustąpiła, gasiłem auto na benzynie i odpalało jak trzeba, ale problem znowu powrócił mianowicie cieżko odpala na benzynie, "chechła chechła" jak już odpali to pracuje nierówno, po przy gazowaniu przełącza się na gaz i jest super, bez żadnego problemu. nie pomaga gaszenie na benzynie, silnik na benzynie kuleje i nierówno pracuje, brak mocy i przyspieszenia. na gazie wszystko ok.

zaobserwowałem jedną rzecz w mojej alfie, mianowicie wczoraj wieczorem na ciepłym silniku po zaparkowaniu pod domem (praca na gazie) przy gazowałem do ok 2 tys obrotów i przełączyłem na benzynę. ku mojemu zdziwieniu auto chwile pofalowało na obrotach przy gazowałem raz jeszcze i zaczął normalnie chodzić na benzynie. chodził chodził, czuć było jakby niedokładnie przepalał benzynę ponieważ strasznie śmierdziało benzyną jak z kosiarki. i jeszcze jedno jak przełączam go na benzynę podczas gdy obroty ma ok 2 tyś to żeby się wkręcał na obroty wyżej musze pulsacyjnie naciskać gaz a i tak kręci się tym sposobem do ok 5,5 tys ( oczywiscie silnik ciepły) jak puszcze gaz to spada na ok 800-900 obrotów ale i tak pracuje nierówno. A jak wcisnę powiedzmy do połowy to się dusi i gaśnie. Tylko pulsacyjne naciskanie pedału gazu podwoduje że autko z trudem wkręca się na obroty. gdy jest wilgotno szybciej załapuje. Póki co używam opcji awaryjnego odpalania na gazie i odpala za ok 3 razem.

gaz II gen, sterownik leonardo elpiggaz,

auto : alfa romeo 146 1.4 ts 1998 rok. na pełnym wtrysku

prosze o pomoc. pozdrawiam jaca146TS

p.s. odłączenie akumulatora na noc nie pomogło, w układzie dolotowym do samego przepływomierza miałem jedną dziurkę w rurze wchodzącej bezpośrednio od filtra ale już ją profesjonalnie załatałem.

Ostatnia edycja:
Sprawdź ciśnienie paliwa, może pompka mieć za małą wydajność i mogą się trorzyć korki parowe. Zobacz czy paliwo wraca powrotem.

moge powiedzieć jeszcze że jak odkręcam korek paliwa to wydobywają się z niego gazy paliwowe, czy tak powinno być ??

jak sprawdzić to ciśnienie ?? wystarczy ze listwy wtryskowej wyjme przewód który doprowadza paliwko i włoże go w jakiś baniaczek i przekręce zapłon ?? czy lepiej coś innego wykombinować ;) ? najpierw chyba zmienie filterek paliwa ;)

Coś mi się wydaje ,że żle jest wyregulowane lpg.
I jestem ciekawy jak jest zrobiona emulacja na lpg.

nie wiem kolego jak jest zrobiona emulacja. powiedz jak mogę to sprawdzić ;)

Pozdrawiam

p.s. od wczoraj do dziś przejechałem alfą 1300 km :D odpalałem ją na gazie za każdym razem i po 3 razie zaskakiwała :) na 1300 km spaliła mi gazu za 190 pln :D i kto mi powie że jazda na gazie nie jest oszczędna :D

Raczej sam tego nie sprawdzisz.Chyba ,że masz dostęp do programu lpg.

wyobraźcie sobie panowie że dziś jest wilgotno na dworze, po pracy wsiadłem do alfuni mojej, zakręciłem, obroty wskoczyły na ok 600 i powoli wkręcił się trzęsąc się na ok 1,2 tys, dodałem gazu i przełączył się na gaz i to za pierwszym razem. czy może to coś sugerować? silnik zimny bo od 14 do 22 stał.

mam jeszcze pytanko, jak sprawdzić cewki ??

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót