• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Świeci sie kontrolka oleju pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku Grzeniu146 Boxe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzeniu146 Boxe

Guest
Witam wszystkich fanow Alfy, jestem od niedawna posiadaczem 146 1.4 Boxer, i mam taki problem, po nagrzaniu sie silnika zapala se kontrolka oleju a gasnie przy 1500 obrotach co moze byc tego przyczyna i jak ja zlikwidowac?? Z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam...

Najprawdopodobniej masz wał do remontu - po nagrzaniu się silnika olej robi się rzadki i pompa już nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego ciśnienia przy niższych obrotach bo olej ucieka luzami między wałem, a panewkami - a jaki masz przebieg?
Drugi powód - ale mniej prawdopodobny - to sama pompa do wymiany.
Trzeci powód - szwankuje czujnik ciśnienia oleju, ale przy takich objawach to raczej mało prawdopodobne.

Czwarty powód - stary olej - wymień na nowy porządny i powinno pomóc.

Re: Świeci sie kontrolka oleju pomocy!!!

Grzeniu146 Boxe napisał:
Witam wszystkich fanow Alfy, jestem od niedawna posiadaczem 146 1.4 Boxer, i mam taki problem, po nagrzaniu sie silnika zapala se kontrolka oleju a gasnie przy 1500 obrotach co moze byc tego przyczyna i jak ja zlikwidowac?? Z góry dziekuje za odpowiedz pozdrawiam...
nie czekac az bedzie gorzej!wymiana oleju napewno nie pomorze.powod to slabe cisnienie oleju.a spowodowane moze byc np.nie wydolna pompa oleju.

Tylko zadnych brakow oleju nie ma jak patrzylem prawie dwa miesiace temu poziom oleju sie od tamtego mometu nie zmienil. Wymienilem czujnik ale jest dalej to samo, zamawiac juz pompe ??

Tego się nie dowiesz, dokąd nie wymienisz - tak jak napisałem - albo wał do remontu, albo pompa do wymiany. Bo w złą jakość oleju raczej wątpię - no chyba, że jeździsz na jakimś starym pełnym syntetyku np 0W/40, który już dawno stracił swoją lepkość.

a orientuje sie ktos jakie sa koszty roboty walu lub pompy bo ciezko ja dostac ???

SG0240 napisał:
syntetyku np 0W/40, który już dawno stracił swoją lepkość.
Każdy olej traci swoje właściwości. Miałem podobnie w poprzednim aucie (po rozgrzaniu silnika zapalała się lampka "oleju"). Wymieniłem olej i było wszystko ok.

Nie pocieszałbym się - wał i panewki.
I czym prędzej tym bezpieczniej, bo obróci się panewka i będzie więcej do roboty.

u mnie kolego tez sie pali kontrolka ale tylko przy odpalaniu i jak jest zimny mechanik od szczala powiedzial ze panewki sie koncza, a czy jak jedziesz i w zakrety wchodzisz tez sie zapala ??

Gopcio napisał:
u mnie kolego tez sie pali kontrolka ale tylko przy odpalaniu i jak jest zimny mechanik od szczala powiedzial ze panewki sie koncza, a czy jak jedziesz i w zakrety wchodzisz tez sie zapala ??

nie na zakretach nic tylko sie zaczynala swiecic jak sie zagrzal ale zlikwidowany juz mam ten problem wymienilem pompe co nie bylo tanie bo prawie nowa pompa oleju kosztuje 1000 zlotych plus olej selenie. Zalozylem zalalem olejem i jest dobrze kontrolka przestala swiecic. A kolego moze masz malo oleju ?? i czujnik juz wariuje

napewno nie tak jak ja jestem uczulony na stan oleju to chyba nikt nie jest :D co dzien sprawdzam :)

hehe ja tez teraz przed zapaleniem sprawdzam bo teraz mam mala nauczke:wink:

Amortyzatory
Powrót