• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Stacyjka

Karol88

Nowy
Auto
146 1.7 16v, 166 2.0 V6 TB
Witam.
Dziś przypadkowo wcisnąłem taki malutki czarny przycisk na stacyjce i udało mi się cofnąć kluczyk jeszcze dalej niż pozycja wyłączenia.

Podświetla mi się wtedy konsola środkowa, zegary ale bez licznika przebiegu i pali się kontrolka świateł. Dodam też że światła się wtedy nie palą oraz nie chodzi dmuchawa, wycieraczki itp.

Czy ktoś wie do czego służy ta pozycja??

Własnie do tego- żebyś mógł zostawić światła pozycyjne (postojowe) w zamkniętym samochodzie np na nieoświetlonym poboczu.

A ja zawsze zostawiałem go na pozycji 1 :)

A i jeszcze jedno czy wy też możecie podczas jazdy wyciągnąć kluczyk podczas jazdy?

williamdrake napisał:
Własnie do tego- żebyś mógł zostawić światła pozycyjne (postojowe) w zamkniętym samochodzie np na nieoświetlonym poboczu.
Gwoli ścisłości, światła pozycyjne to nie to samo, co postojowe, te pierwsze są obowiązkowe, te drugie nie i w 145/146 nie występują :wink:

Jak to nie występują postojowe,właśnie po przyciśnięciu tego małego przycisku przy stacyjce i przekręceniu kluczyka jagby w tył są światła POSTOJOWE :lol:

Karol88 napisał:
A i jeszcze jedno czy wy też możecie podczas jazdy wyciągnąć kluczyk podczas jazdy?

To nie jest normalne :? Obawiam się że w niedługim czasie możesz się liczyć z wymianą stacyjki, a sytuacja poprzedzająca jest dość przykra.

Pewnego dnia kluczyk obróci Ci się o 360 stopni bez żadnych oporów, zaskoczy blokada kierownicy i wtedy czekała Cie będzie tylko laweta. Miałem już taki przypadek, co prawda nie w Alfie, ale w desperacji rozpieprzyłem stacyjkę mlotkiem i do domu dojechałem na krótko. A że zamiarowałem sprzedać auto, nawet tego nie naprawiałem :D

U mnie tak jest ze kluczyk mozna wyjąć ze stacyjki podczas pracy silnika :) tez sie zastanawiam czy to normalne? :)

Dziś wpadłem na taki pomysł.
Może jest tak w modelach które mają otwieraną klapę bagażnika tylko za pomocą kluczyka.
Przecież bez sensu było by co chwilę gaszenie silnika tylko po to aby otworzyć bagażnik.

No moze i pomysł dobry :) ale jak to sie ma do mojego autka bagażnik otwierany jest przyciskiem :) to chyba nie to :)

Ja mogę otworzyć tylko kluczykiem, a stacyjka pewnie we wszystkich modelach była taka sama bez względu na wyposażenie.

U mnie tez sie da wyciagnac kluczyk jak pracuje silnik ale tylko ten ktory uzywany jest na codzien zapasowy i serwisowy sie blokuja

Kurcze patrzyłem ale nie da rady sie cofnąć kluczyka :( moze mam roz... Wkładkę :)

Ja np jak mam wlaczony silnik i chce otworzyc bagaznik przyciskiem to nie moge ... dopiero jak zgasze slinik to dopiero moge otworzyc bagaznik wiec moze to jest wlasnie po to wymyslone zeby mozna bylo otworzyc bagaznik nie gaszac silnika :wink: :D

Hehehe udalo sie :) faktycznie mozna włączyć światła cofając kluczyk do tylu. Jesli chodzi o otwieranie bagażnika przyciskiem przy zapalonym silniku to jest to niemożliwe trzeba wyłączyć silnik.
Jeszcze pozostaje problem czy to normalne zjawisko jesli mozna wyciągnąć kluczyk przy zapalonym silniku? :) ktos błysnie wiedzą??? :)

iskiereczka napisał:
Jak to nie występują postojowe,właśnie po przyciśnięciu tego małego przycisku przy stacyjce i przekręceniu kluczyka jagby w tył są światła POSTOJOWE :lol:
POZYCYJNE, to są światła POZYCYJNE :lol:

Amortyzatory
Powrót