[146] skrzynia 6 cio biegowa z fiata punto?

• Autor wątku Autor wątku jj82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

jj82

Użytkownik
Auto
147 1.6 T.S. ECO
Witam szanowne grono, mam następujące pytanie: czy jest możliwość zamienić skrzynię seryjną w AR 146 1,6 T.S. na skrzynię 6cio biegową z fiata punto bądź stilo bo chyba tam też występowała, pytanie to opieram na fakcie iż seryjna skrzynia jest dość krótka i mam wrażenie że przy odrobinie innym przełożeniu prędkość maksymalna zwiększyła by się o pare km/h, mogło by to również wpłynąć korzystniej na ekonomikę jazdy.
Czy ktoś już rozpoznawał ten problem?
Jaka jest w ogóle współzmienność części pomiędzy AR a poszczególnymi modelami Fiata?

ps. zaznaczam, że pytam o zamianę nie o przeróbkę z dorabianiem kołnierzy-przejściówek

sorry że mały OT, ale nie rozumiem ludzi którzy chcą wkładać sporo kasy w wyciśnięcie ze swojego średniego (1.6) silnika jak najwięcej, skoro za podobną kase można mieć bez bólu wersje 2.0 :roll:

Taki mam, taki kupiłem, taki mi się trafił i tak się cieszę że to nie 1,4 chcę wykorzystać to co ma do zaoferowania silnik w moim samochodzie w standardzie.
Gdybym chciał żyłować to włożyłbym turbo albo jakieś inne nitro wspomagane magnetyzerem i filtrem stożkowym.

Jestem ciekaw czy taka zamiana jest możliwa drogi Bobrycie

jj82 napisał:
i tak się cieszę że to nie 1,4

ja mam 1.4 :wink: co nie znaczy mniej kocham moja niunie...
jestem tego samego zdania co bobryt, lepiej kupic 2.0 i zrobic remont kapitalny, a potem cieszyc sie ze 150koni niz bawic sie w eksperymenty :wink:
no i ta koniczynka, mmmm pieknie wyglada na aucie :mrgreen:

ale pytac wolno kazdemu :wink: pokoj :mrgreen:

Mam wrażenie że skrzynia 6cio biegowa pomogła by każdemu TSowi bo to silniki wysoko obrotowe, dzięki 6 przełożeniom można by w razie potrzeby dłużej utrzymywać silnik w zakresie najbardziej wydajnych obrotów, tak więc czy to 1,4 czy 2,0 chyba każdy dostałby więcej wigoru ;) chociaż w przypadku 2,0 przy masie 145/146 to byłaby perwersja :)

powiem szczerze ze sam bym zaaplikowal mojej 2.0 taka niespodzianke jak szostka skrzynia,tylko pytanie czy by nie pasowala z 2.5 v6. :lol:

Skrzynia z szóstym biegiem, to nie tylko zwiększenie prędkości maksymalnej ale przede wszystkim większa elastyczność. A to co by nas wszystkich ucieszyło szczególnie tych co jeżdżą dłuższe trasy zmniejszenie spalania. Gdyby to był zwykły silnik 1.6 które w tych latach miały 80-90km to montaż skrzyni szóstki był by głupi ale przy 120km myślę że to nie jest zły pomysł.

Cały czas się pisze że diesle mają mniejszą moc ale większy moment obrotowy, racja tak jest ale jeśli chodzi o moment na kołach. Jak się zagłębimy to silniki diesla mają i mniejszą moc i moment, dopiero dzięki inaczej ze stopniowanej skrzyni moment obrotowy wzrasta. Teraz już w większości benzyniaków powyżej 130-150km zależy od marki są skrzynie 6, może ktoś wie jaka skrzynia 6 podpasuje do alfy 145?

Amortyzatory
Powrót