[146] Przepływomierz Alfa 145/6 1.4 T.S 98'

• Autor wątku Autor wątku Lesio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Szukam na forum ale nic nie mogę znaleźć na temat ceny tego elementu, szukałem też w sklepach internetowych i do innych silników nie ma problemu z dostępnościaś do tego jest. Czy jest on jakiś nietypowy (widzę dużo opisów na temat 5 pinowego) ten jest 4 pinowy. Dodam że jego numer to 280 217 102. Może ktoś z was zna cenę tej części albo może podać jakiś adres gdzie będę mógł ją kupić.

Juz Ci pisze kolego:

Serwis Fiata - 2150zl
Seriws Alfy - 800zl
Bosch - 500zl

Moge dac namiar do babki co na allegro Ci wystawi za te 500zl. Nie korzystalem z niej, ale kontaktowalem sie z nia i powiedziala ze ma takowy przeplywomierz(nie bylo go na allegro wystawionego)

No spox jakbyś mi mógł dać namiar do niej, bo sie wku... na cenę cholernego plasitku ze do innych T.S kosztuje grosze a do 1.4 jakieś ch... wie jakie kwoty :evil: , a dodam ze w sklepie boscha 750 zł sobie za niego życzą.

DZIĘKS KONRADO, jest jeszcze pęknięta rura pomiędzy filtrem a przepływomierzem, pomimo ze ja prowizorycznie zakleiłem problem jest nadal, jutro zamawiam nową jak wymiana nie pomorze to zostaje przepływka do wymiany, i po co ja wymieniałem obudowę filtra na cała jak na pękniętej wszystko chodziło bez problemu :roll:

Widziałem ich katalog niestety tego zamiennika nie ma może go robią ale nie ma w katalogu, poszukam jeszcze i popytam w sklepach jak nic nie znajdę to zdecyduje sie na boscha albo hiszpański zamiennik.

Witam,
mam prośbę może jest ktoś w stanie podać mi numer wkładki w przepływomierzu ? Posiadam Alfe 146 silnik 1.4 T.S z 1999r numer przepływki 0 280 218 001 - u mnie siedzi wkład o numerze F 00C 2G2 030 - grzebałem po forach i nie bardzo mogę go przypisać do tej wersji silnika, stąd moja prośba, może ktoś ma taki sam przepływomierz i wie/może sprawdzić numer wkładki. Z góry wielkie dzięki.

-TAK BOSCHA, auto mam od nowości

Ostatnia edycja:
A to boscha jest ten przepływomierz ?

wklad o tym numerze ludzie przypisuja do Opla przewaznie. Czasem sie trafi jeszcze BMW. Ogolnie to sam wklad jak trafisz mozesz wymienic i wyjdzie taniej niz cala przeplywka z obudowa. Aczkolwiek do Twojego rocznika juz sa 5 pinowe przeplywki ktore nie sa drogie

Przepływka kosztuje 804zł - jest to 5 - pinowa. A zastanawiam sie czy faktycznie w tych przeplywomierzach :0 280 218 001 sa wkladki F 00C 2G2 030 czy nie F 00C 2G2 044 -taka informacje tez gdzies znalazlem, mam dylemat :D chcialbym kupic inna przeplywke, oryginal boscha ale do innego auta jednak z ta sama wkladka i przeplozyc wklady.

Ostatnia edycja:
Taka cena jest w serwisie Boscha, na stronie firmowej też ok 800zl. Na ten model przeplywomierza wlasnie taka duza cena... na allegro 533zl -niby oryginal... Wiec dlatego pytam o ta wkladke...

Szukam na forum ale nic nie mogę znaleźć na temat ceny tego elementu, szukałem też w sklepach internetowych i do innych silników nie ma problemu z dostępnościaś do tego jest. Czy jest on jakiś nietypowy (widzę dużo opisów na temat 5 pinowego) ten jest 4 pinowy. Dodam że jego numer to 280 217 102. Może ktoś z was zna cenę tej części albo może podać jakiś adres gdzie będę mógł ją kupić.

W sklepie w którym ja kupowałem przepływomierz ten konkretny model kosztuje 390 zł po maksymalnym możliwym rabacie. Żeby było śmieszniej kosztował do tej pory 340, ale niestety hurtownie idąc za kursem Euro podniosły cenę pod koniec lutego (podejrzewam że mają go na magazynach od ponad pół roku, ale korzystają z okazji i jak wszyscy windują ceny..).
Mowa oczywiście o oryginalnym, kompletnym przepływomierzu w zaplombowanym opakowaniu z roczną gwarancją. Cena taka była jeszcze wczoraj, przy czym teraz często cenniki nowelizują z dnia na dzień i różnie to może być, tym bardziej, że jest to raczej rzadszy i mniej chodliwy model, więc nie ma go aż tyle na stanie.

W kwestii zamienników był bym trochę ostrożny, ponieważ sam miałem okazję sprawdzić ich działanie a raczej to, jak nie działają! W razie potrzeby mogę posłużyć pomocą bo wiem jakie to ma konsekwencje w T.S.-ie i jak może psuć radość z jazdy.

Oryginalny bosch z końcówką 102 za 390 złotych? Niemożliwe, gdzie są takie ceny? Ja najtaniej znalazłem w sklepie internetowym za 710 złotych, pisałem też do pani wymienionej na forum i podała cenę 600, ale dla mnie to źródło nie jest zbyt pewne..

OK, podsumuję to czego juz jestem pewny. W mojej alfie 146 1.4 16V T.S `99r. (mam ja od poczatku z salonu) siedzi przeplywomierz 0 280 218 001 z wkladka F 00C 2G2 030 (koszt ok 800zl) , identyczna wkladka jest w przeplywomierzu 0 281 002 180 - koszt ok 400zl -w intercarsie dali mi rabat i oryginal Boscha kupilem za 345zl.

-zaczne od problemu - zapalila sie kontrolka od ukladu wtryskowego, obroty falowaly, szarpalo auto. Wyjazd do sprawdzonego elektronika (servis Bosch, Ruciane, Jan Tkacz), podpiecie do kompa -wskazuje bledy przeplywki i sondy, jednak pan mowi ze najpierw przeplywomierz bo on ma wplyw na lambde. Laczny koszt u tego Pana -70zl

Szukanie przeplywki posiadajacej ta sama wkladke po forach na wlasny koszt ;)
Wymiana gratis, (bylem przejazdem- u Pana Tkacza tak zeby w razie jakby cos jeszcze bylo mogl pomoc) -ale po wymianie i odpaleniu autko wrocilo do normy. Przy wymianie przeplywki konieczna wymiana filtra powietrza (to juz sam)

Przy Alfach wazny jest dobry mechanik/elektronik (ten Pan jest bardzo dobry, oraz uczciwy), czasem szczescie i grzebanie po forach ;) Tak więc całość nie wyszła tak drogo... i na tle innych aut w normie ;) Pozdrawiam wszystkich, moze komus sie przyda ta informacja.

A i jeszcze jedno, na niektorych forach (nawet Alfy) mozna spotkac ze wkladka o numerze F 00C 2G2 030 jest podroba... byc moze sa podroby o takim samym numerze (no bo jaki sens bylby podrabiania czegos czego nie ma), w kazdym razie numerem wkladki nie mozna sie sugerowac... - ktos gdzies umiescil zdjecia wkladek... mozna sugerowac sie sposobem oznaczenia/wybicia numerow. Takie moje zdanie.

Ostatnia edycja:
tak za caly przeplywmierz -oryginal boscha, wkladki ogolnie nie da sie dokupic. ..chyba ze uzywke na allegro. A rabat ? poprostu spytalem czy dostane jakis rabat i gosc mowi ze oczywiscie i podal mi cene nowa.. w sumie to bylem w szoku ;) bo to cakiem duzo %

Amortyzatory
Powrót