• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] problem z oponami

dareme89

Nowy
Auto
166 '04 2.4 20V
Mam felgi 15'' o szerokosci 7'' w 146. Felgi maja nieodpowiednie Et i przy obecnych oponach 195/55 tra mi strasznie o tylne blotniki jak ktosmz tylu siedzi. Czy jezeli kupie 175 szerokosc, to beda wezsze tak? i beda sie zbiegac do srodku u gory? wtedy nie powinny juz trzec prawda?

Re: problem z oponami

dareme89 napisał:
Mam felgi 15'' o szerokosci 7'' w 146. Felgi maja nieodpowiednie Et i przy obecnych oponach 195/55 tra mi strasznie o tylne blotniki jak ktosmz tylu siedzi. Czy jezeli kupie 175 szerokosc, to beda wezsze tak? i beda sie zbiegac do srodku u gory? wtedy nie powinny juz trzec prawda?

Dobrze byłoby gdybyś napisał jeszcze jakie mają ET Twoje felgi. Myślę, że szerokość opony 175 na felgę 7" to nie najlepszy pomysł, gdyż z tego co wiem na felgę o takiej szerokości nie powinno się zakładać opony węższej niż 195 mm. Nie mówię, że się nie da, ale byle krawężnik zmasakruje Ci felgę. Popróbuj może z jakimiś pierścieniami dystansowymi ;//

Et 35, jak zaloze dystanse to felga jeszcze bardziej bedzie wystawac i bedzie jeszcze gorzej... ostatnio jechal w 5 osob i nie zauwazylem dziury nie zwolnilem i tak mi prztarlo opone ze na polowe obwodu opony zrobilo sie wciecie na poczatku bieznika jakies 3mm... Wiec boje sie ze jak jeszcze raz wjade to w koncu zorbi mi dziure w oponie..

Jak juz kolega wspomnial, nie jest najlepszym pomyslem naciagac na ta felge 175ek. opony beda sie zuzywac nierownomiernie. jesli chcesz to jednak zrobic, to musisz wlozyc opone o nizszym profilu a nie wiem czy w takiej szerokosci sa dostepne niskoprofilowki, a jesli sa to na pewno beda drogie. a jesli sie na to zdecydujesz, bedziesz mial kompletnie skopane wskazania predkosciomierza i licznika kilometrow, wiec zmien felgi ;)

Witam. miałem do niedawna tem sam problem ( do niedawna bo "rozerwalo" mi felgę na krawężniku) to samo ET, ta sama szerokość opon. Sądze że może pomóc sklepanie rantów błotników, lub ich zeszlifowanie. Ale u mnie już nie obciera (zimówki) :cry:

Ja mam takie pytanko, w lato smigam na michelinach 195/50/R15. Teraz zabieram się za kupno zimówek i zastanawiam się czy nie kupić opon z większym dystansem od felgi, czyli np. zamiast 50 to może 55, 60, 65 - tak dla większego komfortu, bo na letnich jest troche twardawo. Nie będzie żadnych problemów co by opona weszła?

glic4 napisał:
Ja mam takie pytanko, w lato smigam na michelinach 195/50/R15. Teraz zabieram się za kupno zimówek i zastanawiam się czy nie kupić opon z większym dystansem od felgi, czyli np. zamiast 50 to może 55, 60, 65 - tak dla większego komfortu, bo na letnich jest troche twardawo. Nie będzie żadnych problemów co by opona weszła?

Na felgę 15" przy szerokości opony 195 nie wiem czy wciśniesz coś o wyższym profilu niż 55. Gdybyś kupił opony o szerokości 185 można byłoby się zastanowić nad profilem 60. Mówimy cały czas o feldze 15" Jaką szerokość ma Twoja felga?

glic4 napisał:
Kup sobie 185/60/15 i po sprawie.Na zimę w sam raz.

grzelutek napisał:
Kup sobie 185/60/15 i po sprawie.
Patrząc na wielkość koła to układając od najmniejszej do największej: 195/55/15 :arrow: 185/60/15 :arrow: 195/60/15

Różnica pomiędzy kolejnymi kołami to 1.2% i 2% więc w zasadzie pomijalna.

grzelutek napisał:
Kup sobie 185/60/15 i po sprawie.Na zimę w sam raz.

W zupełnosci się z Tobą zgadzam - sam nawet sugerowałem taki rozmiar tylko nasuwa mi się pytanie - jaką szerokość felgi posiada Kolega glic4?

To jest problem, bo nie mam zielonego pojęcia jaką mam szerokość felgi, może znalazłbym taką na allegro, bo to alusy z kolekcji AR :).

Ale patrzyłem na ten kalkulator od jj82, z niego wychodzi, że żeby wstawić sobie 55 musiałbym zmniejszyć szerokość opony do 185. Chyba zostane przy 195/50. Tak z ciekawosci spytam, na jakich oponach jeździcie? Nie jest wam za twardo? Alfa ma sztywne zawieszenie, i nie chodzi o to, że zamieniłbym się na jakieś francuskie. Alfą sie jeździ genialnie ale jest jedno małe ale, musi być gładki asfalt, a jeżdżąc po pewnym odcinku w Gdańsku troche mocno mi wszystko wibruje po nierównościach.

Alfy wychodzily na oponach 195/55 wiec spokojnie Ci wejdzie, poza tym 55 to procent liczby 195 a nie liczba milimetrow, wiec 55 X 185 bedzie pewnie takie samo jak 50 X 195 wiec wysokosc bedzie prawie taka sama, nie zauwazysz roznicy.

Ja jezdze na alusachi oponach 195/50/15 i miesci sie luzno. Btw mam niezla lipe,bo mam opony nowki zimowe 195/50/15 i nie umiem znalezc felg stalowych do nich ;/

glic4 napisał:
co do zimowek to zależy czego oczekujesz..wygladu czy tego by w zimie sprawowala sie dobrze.jesli to drugie to pamietaj ze zimowka powinna byc wezsza.wiec 195 odpada.175..185 max szerokosc dla twego auta.

Amortyzatory
Powrót