• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] płynne spadanie obrotów

• Autor wątku Autor wątku xaraf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xaraf

Guest
... a właściwe jego brak. Chciałem się dowiedzieć jak sytuacja wygląda u Was. U mnie obroty spadają płynnie i szybko do mniej więcej 1500 obr/min, potem ewidentnie spadają dużo wolniej i wreszcie stabilizują się na 800-850 obr/min.
Czy jest to normalne dla TS'ów, czy może u mnie coś zaczyna szwankować. Wstępnie wykluczyłem parę rzeczy, czyli: nowy przepływomierz, brak "lewego" powietrza w dolocie, oprócz tego dokładnie wyczyszczona przepustnica i krokowiec.
Podejrzenie padło na czujnik położenia przepustnicy (być może jest jakaś przerwa na ścieżce), czy to jest dobry trop ?

Jak to mowi nasz elektroniczny guru bubu321 :) : reset parametrów adaptacyjnych w ECU.

Nie ma się czym przejmowac jesli robi Ci tak w trakcie jazdy. Komputer jest podłączony takze pod licznik. To od niego dostaje impuls ,zeby obroty nie opadały szybko,bo za chwile bedzie włączony inny bieg. Dlatego tak się dzieje. To jedna z funkcji ECU. Natomiast na postoju , na luzie po przygazowaniu powinny się zatrzymac na 1200obr./min i po sekundzie, opadnąć do 880 obr./min.

POZDR. TIGA

Tiga napisał:
Nie ma się czym przejmowac jesli robi Ci tak w trakcie jazdy. Komputer jest podłączony takze pod licznik. To od niego dostaje impuls ,zeby obroty nie opadały szybko,bo za chwile bedzie włączony inny bieg. Dlatego tak się dzieje. To jedna z funkcji ECU. Natomiast na postoju , na luzie po przygazowaniu powinny się zatrzymac na 1200obr./min i po sekundzie, opadnąć do 880 obr./min.

W czasie jazdy masz rację, jest to przydatne rozwiązanie, natomiast podczas postoju wydaje mi się to trochę dziwne. Poszperałem po youtube i znalazłem film w którym ewidentnie widać, że obroty schodzą płynnie w całym zakresie:

http://www.youtube.com/watch?v=cI-gNkIGIJM Sam już nie wiem, co o tym myśleć :roll:

Amortyzatory
Powrót