• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] oświetlenie kabiny

• Autor wątku Autor wątku sierra1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sierra1992

Guest
help .nie gaśnie mi oświetlenie kabiny tj. lampki z przodu i z tyłu auta.

Ja mam inny nie działa mi podświetlenie lampki dla pasażerów i lampki w bagażniku (żarówki są ok.). Lampka kierowcy działa więc wyklucza to chyba bezpiecznik bo pewnie to ten sam - podobnie jak przekaźnik. Więc co to może być?

Ktoś tu na forum miał podobny problem z innym modelem miał zalane przekaźniki.

Re: oświetlenie kabiny

sierra1992 napisał:
jesli panel pokazuje ze wszystkie drzwi sa zamkniete to winny jest najprawdopodobniej czasowy wygaszacz.niebieska skrzyneczka pod prawym siedzeniem pasażera.

witek_007 napisał:
Ja mam inny nie działa mi podświetlenie lampki dla pasażerów i lampki w bagażniku (żarówki są ok.). Lampka kierowcy działa więc wyklucza to chyba bezpiecznik bo pewnie to ten sam - podobnie jak przekaźnik. Więc co to może być?
sprawdz czy lampka pasazera ma mase.sterowanie jest pradem.

lesio146 napisał:
sierra1992 napisał:
jesli panel pokazuje ze wszystkie drzwi sa zamkniete to winny jest najprawdopodobniej czasowy wygaszacz.niebieska skrzyneczka pod prawym siedzeniem p
asażera.
właśnie świeci sie na panelu tylna klapa ,mostkowałem wyłącznik,i nic dalej świeci kontrolka

sierra1992 napisał:
właśnie świeci sie na panelu tylna klapa ,mostkowałem wyłącznik,i nic dalej świeci kontrolka
Być może rozsypał Ci się czujnik znajdujący się w zamku tylnej klapy. Zaglądnij tam czy jest wszystko ok.

sierra1992 napisał:
lesio146 napisał:
sierra1992 napisał:
jesli panel pokazuje ze wszystkie drzwi sa zamkniete to winny jest najprawdopodobniej czasowy wygaszacz.niebieska skrzyneczka pod prawym siedzeniem p
asażera.
mostkowales wylacznik???aby przestalo swiecic jesli jest uszkodzony musisz go odlaczyc nie mostkowac!nawiasem dlaczego dziwisz sie ze swiatlo nie gasnie skoro w/g czujnika jest klapa otwarta...

lesio146 napisał:
sierra1992 napisał:
lesio146 napisał:
sierra1992 napisał:
asażera.
mostkowales wylacznik???aby przestalo swiecic jesli jest uszkodzony musisz go odlaczyc nie mostkowac!nawiasem dlaczego dziwisz sie ze swiatlo nie gasnie skoro w/g czujnika jest klapa otwarta...
tak też zrobiłem wyjełem kabelki z czujnika i nic dalej świeci kontrolka ,zrobiłem mostek na kostce przy czujniku i dalej się świeci

jesli czujnik jest rozlaczony,mimo to panel wskauje niedomkniecie drzwi to wyglada na to ze przewód jest gdzies przetarty i zwiera z masa.mozesz to sprawdzic doswiadczalnie poprzez wyjecie z kostki przy panelu przewodu czujnika bagaznika.

Mam ten sam problem do tego czasem pojawia sie kontrolka otwartej klapy bagaznika. czy ktos zna odpowiedz w czym moze byc problem?

kontrolka otwartej klapy juz nie świeci - sama sie naprawiła natomiast lampka w bagażniku i tylna lampka kokpitu nie świeci - wie ktoś może gdzie szukać przyczyny?

Podczepię się by nie zakładać kolejnego ;)

Ja mam taki problem, światło raz zgaśnie raz nie. Np. zamknę drzwi światło zgaśnie, za 5 min zaglądam światło się świeci o.O .Czujniki od drzwi działają(wnioskuje po wyświetlaczu). Czasówki nie posiadam. Nie raz jest tak że światło się nie wyłączy a lekko przygaśnie. Zdaje mi się że gdzieś robi się zwarcie, tylko gdzie ? ;)

Jeżeli chodzi o kontrolkę klapy bagażnika to do sprawdzenia kable między klapą a bagażnikiem czy nie przetarte lub zerwane. Tu jest temat do poczytania
http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/69828-kontrolka_bagaznika.html
A Jeżeli świeci się światło w kabinie to pod tylną prawą częścią kanapy jest wyłącznik czasowy sterujący oświetleniem. Trzeba go sprawdzić bo jak nie ma czasówki to jest on podejrzany. Wygląda on tak:
http://allegro.pl/alfa-romeo-146-94-przekaznik-sterownik-a727-i2775269817.html
I jeszcze pytanie czy są założone żarówki diodowe czy zwykłe w kabinie bo to może być też przyczyną.

Tylko w 145 czasówka też jest w tamtym miejscu ? ;) Szczerze mówiąc od ponad 6 lat gasło przy zamknięciu drzwi. Teraz przyszły pierwsze przymrozki i takie coś się dzieje.

No to Sprwdź czy się rozkłada kanapa i napewno Zobaczysz niebieską obudowę czasówki

Po długim czasie znalazłem przyczynę. Nie skojarzyłem że był też problem z tylnym spryskiwaczem, który nie działał. Pogrzebałem w bagażniku i okazało się, że rozleciał się zaworek zwrotny spryskiwacza, który zalewał przewody. Zapewne po zalaniu przewodów które u mnie pływały padło oświetlenie w kabinie. Niestety po osuszeniu przewodów i naprawieniu zaworka działa mi tylko tylny spryskiwacz. światło w kabinie raz świeci innym razem nie. Muszę sprawdzić czy nie padł wyłącznik czasowy.

Amortyzatory
Powrót