• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Montaż radia i głośników

• Autor wątku Autor wątku Warszawiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Warszawiak

Guest
Witam.
Planuje zamontować radio DEH-2900MP oraz głośniczki dwa w przednich drzwiach BLAUPUNKT GTx 663 HP. Myślę, że to taki ładny i nie drogi zestaw.
Pytanie jest czy w mojej alfie da się jakoś zmontować kostkę ISO? Czy trudny jest montaż takich głośników i sam montaż radia? Jestem laikiem w tej dziedzinie a w miejscu radia mam teraz zaślepkę i nigdy tam nie zaglądałem :wink:

Mam pytanie jakie głośniki się zmieszczą w przednich drzwiach ?
Da radę 165mm? A jak wygląda sprawa z tyłu?
Pytam ponieważ nie chcę się przejechać. Jak wygląda kwestia grubości głośników? Czy muszą być one jakieś wyjątkowo wąskie ? :wink:

Z przodu i z tyłu wejda 165 bez problemu. Waskie nie musza byc glebokosc montazowa zalecana jest 60 mm, szersze glosniki moga blokowac szybe.

Lesio napisał:
Z przodu i z tyłu wejda 165 bez problemu.

Myślę że nie tyle wejdą bez problemu, co będą pasować idealnie, do przednich drzwi napewno (z tyłu nie wiem bo mam oryginane), takie właśnie dokupywałem do swojej 145-tki, przypuszczalnie takie same mocowania są w 146. tak ze co do średnicy sprawa załatwiona.

Jeśli chodzi o głębokość to nie mierzyłem, myślę że trzeba tutaj posłuchać rady kolegi Lesia. Osobiście nad tą kwestią sie nie zastanawiałem, kupiłem po prostu 165 i pasują.

Lesio napisał:
Z przodu i z tyłu wejda 165 bez problemu.
Może w 146, ale w 145 są chyba mniejsze głośniki z tyłu choć pewein tego na 100% nie jestem. Na pewno jest dużo mniejsza maskownica, co raczej wskazuje na mniejszą średnicę głośnika.

Witam.
Stwierdziłem że kupię głośniczki Helix Dark Blue 62.1
Ze zwrotnicami i tweeterami. Mam teraz takie pytanie czy trzeba całe drzwi rozebrać żeby wymieć tweetery na wysokości lusterka?
A i co mam zrobić ze zwrotnicami gdzie jest schować żeby nie latały? :roll:

Warszawiak napisał:
Witam.
Stwierdziłem że kupię głośniczki Helix Dark Blue 62.1
Ze zwrotnicami i tweeterami. Mam teraz takie pytanie czy trzeba całe drzwi rozebrać żeby wymieć tweetery na wysokości lusterka?

Myślę że masz podobnie jak w mojej, więc odpowiedź brzmi nie. Zdejmuje się tylko samą osłonę pod którą jest tweeter. Należy sciągnąć gumkę z dźwigni ustawiania lusterka, odkręcić nakrętkę na której ta gumka jest założona, i jeszcze małą śrubkę z przodu i zdjąć osłonkę. Tak przynajmniej było u mnie.

A kable mozesz puscic w peszelku szczegolnie na wszelkich krawedziach. Osobiscie polecam kable Phonocar-a lub Smile lub polskie Tonsil.

Dzięki za porady :wink:
A co mam zrobić z tylnymi drzwiami? Chodzi o to jakie głośniki zamontować.
Bo na przód to na bank Helix Dark Blue 62.1 a co mam kupić dobrego na tył? 8)

Tam mozesz dac jakiegos dwudroznego Pionieera. Albo jakiegos zwyklego Hertza. Chociaz powiem szczerze ze glosniki w dolnej czesci drzwi nie sa najbardziej szczesliwym miejscem, lepsza by byla tylna polka.

W 146 z przodu i z tylu jest 165.

Witam.
Kupiłem głośniki dwu drożne ze zwrotnicą.
I dziś zdjąłem tapicerkę z drzwi. No i mam w sumie 6 głośników w serii.
Jest głośnik w tych drzwiach woofer i tweeter. I oto moje pytanie gdzie tam jest zwrotnica do tych głośników schowana? Bo muszę ją wymienić na tą nową. A nie mam pojęcia gdzie się ona znajduje. Wymieniał ktoś głośniki w 146?

Jeżeli masz założone fabryczne głośniki, to nie ma żadnych zwrotnic.
Kupiłeś Helixy Dark Blue 62.1?
Ja takie zamontowałem, jak chcesz zrobię Ci jutro fotki jak są założone

Ja wymienialem w 146 jak bys cos chcial wiedziec to pisz.

Numis napisał:
Jeżeli masz założone fabryczne głośniki, to nie ma żadnych zwrotnic.
Kupiłeś Helixy Dark Blue 62.1?
Ja takie zamontowałem, jak chcesz zrobię Ci jutro fotki jak są założone
Tak dokładnie te. Byłbym bardzo wdzięczny za taką fotkę.
Nie ma zwrotnic ale kable rozchodzą się wcześniej. To jak mam prawidłowo podłączyć nowy zestaw?
Podłączyć nową zwrotnicę pod kable od woofera i olać kable lecące do tweetera?

A gdzie mam umieścić zwrotnice?

Kable tweeter/ woofer rozchodzą się przy dolnym głośniku. Ja obciąłem kable od tweetera, a kabel który był podłączony do woofera podłączasz do zwrotnicy. Tweeter helixa ma swój kabel, który podłączasz do zwrotnicy. Woofer tak samo.
Małym problemem jest to, że głośniki nie do końca się mieszczą w fabrycznych miejscach, są trochę za szerokie w jednym miejscu. Najlepiej byłoby założyć je na dystansach. Ja trochę młotkiem porozginałem blachę we wnęce na głośnik i też jakoś weszło :)
Fotki zrobię jutro, dzisiaj nie miałem kiedy :)

Mam pytanie, jakie kabelki należy poprzestawiać w kostce iso żeby radio nie traciło ustawień i nie odpalała się każdorazowo po przekręceniu zapłonu wersja demo

Amortyzatory
Powrót