• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] kontrolka wtrysku

Yyogi22

Nowy
Auto
146 1,6 Ts 2000r
Witam, mam alfa 146 1.6, 16V TS i jest u niej taki problem, co jakiś czas szczególnie po dłuższym postoju tzn np tydzień ,po odpaleniu silnika zapala się kontrolka wtrysków a silnik na wolnych obrotach chodzi nierówno a nawet gaśnie, gdy zgasze silnik i po chwili go odpalę czasem wszystko wraca do normy, a czasem fiksuje troche dłużej, ale wkońcu wszystko wraca do normy kontrolka gaśnie i silnik pracuje równo, mam takie wrażenie jakby się coś przytykało.

Re: kontrolka wtrysku

Yyogi22 napisał:
Witam, mam alfa 146 16, 16V TS i jest u niej taki problem, co jakiś czas szczegulnie po dłuższym postoju tzn np tydzień ,po odpaleniu silnika zapala się kontrolka wtrysków a silnik na wolnych obrotach chodzi nierówno a nawet gaśnie, gdy zgasze silnik i po chwili go odpale czasem wszystko wraca do normy, a czasem fiksuje troche dłużej, ale wkońcu wszystko wraca do normy kontrolka gaśnie i silnik pracuje równo, mam takie wrażenie jakby się coś przytykało
nie ma czegos takiego jak kontrolka wtrysku...lampka ta informuje o niesprawnosci ukladu wtryskowo-zaplonowego.polecam najprostrza metode:podpiecie pod kompa u kogos kto ma pojecie o AR.

podpięcie do kompa?? tyle to i ja wiem, ale co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??

Yyogi22 napisał:
podpięcie do kompa?? tyle to i ja wiem, ale co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??
jesli wiesz to po co pytasz?przyczyn moze byc wiele...a szukanie metoda prob i bledow wcale nie wychodzi najtaniej.mozesz czasem niepotrzebnie wymienic pare rzeczy a przyczyny nie znalezc.wiec napisalem tobie ze diagnoza komputerowa u fachowca to notabene najlepszy i najczesciej najtanszy sposob.pozdrawiam

no tak, podpięcie do kompa to najlepszy sposób, ale jest jeden problem, jak tu utrafić, żeby akurat u mechanika alfa fiksowała, bo zazwyczaj po krótkiej przejarzdzce jak zgasze silnik i po chwili odpale znowu to wszystko gra, a żeby coś zdiagnozować to chyba musi wtedy pokazywać usterke.
Poprawcie mnie jeżeli się myle, bo jeszcze nigdy nie podpinałem alfy pod kapa.
POZDRAWIAM

acha, no i jeszcze jedno, jak bede chciał podpiąć go do kompa, to musi to być w serwisie alfy, czy można w jakimś innym przydrożnym warsztacie gdzie podpinają auta

Yyogi22 napisał:
no tak, podpięcie do kąpa to najlepszy sposób, ale jest jeden problem, jak tu utrafić, żeby akurat u mechanika alfa fiksowała, bo zazwyczaj po krótkiej przejarzdzce jak zgasze silnik i po chwili odpale znowu to wszystko gra, a żeby coś zdiagnozować to chyba musi wtedy pokazywać usterke.
Poprawcie mnie jeżeli się myle, bo jeszcze nigdy nie podpinałem alfy pod kapa.
POZDRAWIAM
blad bedzie w pamieci.nie musi to byc servis ASO.ale najlepiej ktos kto ma pojecie o ALFACH.musisz popytac Alfistow z Twojego rejonu kogo polecaja.

acha czyli moge jechać nawet gdy nic nie świeci ,dzięki, POzdro

Amortyzatory
Powrót