[146] Kiedy wymienić panewki?

• Autor wątku Autor wątku prusak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prusak

Guest
Przeczytalem gdzies, ale nie pytajcie gdzie,ze powinienem wymienic panewki okolo 120tys km na wale korbowym. No i rece mi opadly. Zupelnie nie rozumiem tematu i nie wiem jak sie do tego ustosunkowac zwlaszcza, ze wspolczesne auta pop. silniki "robią" kilkaset tys i jest ok.
Dlaczego w tym wypadku jest inaczej. Kupilem Alfe miesiac temu i zrobilem 2 tys.
Teraz ma 110 tys. Od pierwszego wlasciciela - zadbana .
Rafał

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Myślę, że nie powinieneś się przejmować tym co gdzieś przeczytałeś oraz przebiegiem, który masz na liczniku, bo pewnie ani jedno ani drugie to nieprawda :) Takie rzeczy piszą zazwyczaj w czasopismach typu AUTO ŚWIAT itp. Tam wszystkie niemieckie samochody wychodzą zazwyczaj najlepiej :) Co do Twojego silnika - bardzo dużo zależy od tego, czy poprzedni właściciel o niego dbał oraz ile ma tak naprawdę przejechane. Wprawdzie nie jeżdżę TS-em, ale myślę że silniki te bez poważniejszych interwencji spokojnie robią po 200.000 km i więcej :)

kolego jak się obróci panewka to ją usłyszysz i wtedy zrobisz. ja musiałem wymienić panewki przy przebiegu 196 tys. co nie znaczy że nie zrobi twoja alfa większego przebiegu. dbaj, szanuj i lej dobry olej to będzie służyć dobrze.

jak zaczniesz slyszec panewki to lepiej je zrob bo jak ci ktoras obroci to kilkakrotnie zwiekszy sie koszt naprawy

wymiana panewek to tylko 10-20tys km i będzie to samo szlifu nie polecam bo to skraca żywotność najlepsza opcja jest zakup nowego walu lub z dobrego silnika z panewkami najlepiej calego bloku z walem

wiadomo śmiga ale wyciągnij i zobacz wał juz bruzdy ora pewnie

Amortyzatory
Powrót