[146] JTD chip virus dobry tuner na Dolnym Śląsku.

• Autor wątku Autor wątku markos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    jtd
M

markos

Guest
Witam.
Szukam dobrego tunera do silniczka JTD w woj dolnośląskim (dalej nie chcę jeździć ze względu na ewentualną potrzebę późniejszych korekt programu itd).
Proszę szanownych zavirusowanych forumowiczów o polecenie, ewentualną opinię i ( jeśli znacie )przykładowe ceny usługi.
Pozdrawiam.

ogłasza sie na allegro firma z Wrocławia. poszukaj:) Jest na pewno bo tez kombinowałem ale ja potrzębuję coś w okolicach Rybnika.

Ja pytałem na forum o takiego użytkownika z Allegro- "autotronica", warsztat ma w Wilczycach ul. Polna 48. Niestety nikt mi nic nie odpowiedział. Może Ty go zbadasz :?:

Niestety też nic na ich temat nie znalazłem.
Nie będę również ukrywał że pisząc tego posta miałem nadzieję na otrzymanie namiarów na firmę sprawdzoną przez kogoś,a nie tunera z allegro :D

Jeśli chodzi o AutoTronica (vel. AutoSeba) to czytałem sprzeczne opinie...

Chyba na SSS czy na forum TDI był temat o tym jegomościu. Ci, którzy robili u niego auta (2 czy 3) było zadowolonych z roboty (i z ceny, bo u niego 600zł kosztuje taka zabawa).

Natomiast negatywnie wypowiadała się najbardziej znana w PL brać cziptunerów (Rogal z W-wy, ktoś z VTG), że wrzuca 'gotowce' (normalnie zgrywa się wszystko - modyfikuje pod dany silnik i wrzuca spowrotem, gotowiec nie jest pisany pod konkretny silnik tylko sterownik) - i nieraz może być smutno po jego przeróbkach.

hajper napisał:
modyfikuje pod dany silnik i wrzuca spowrotem, gotowiec nie jest pisany pod konkretny silnik tylko sterownik) - i nieraz może być smutno po jego przeróbkach.
Święta prawda.
Ja mogę Ci kogoś polecić, ale z Krakowa niestety.
pzdr

Ja po prostu nie znam tej firmy(autotronica), ale że jest blisko, to miałem nadzieję, że może ktoś u nich już coś robił i powie coś konkretnego. Kolega Hajper cos wydostał, ale to też nic pewnego, bo z jednej strony opinie pewnie podobne do Allegrowych komentarzy, a z drugiej strony wypowiedzi praktycznie konkurencji, u której jest o dobre 100-200% drożej :?

b.piotrus napisał:
Ja po prostu nie znam tej firmy(autotronica), ale że jest blisko, to miałem nadzieję, że może ktoś u nich już coś robił i powie coś konkretnego. Kolega Hajper cos wydostał, ale to też nic pewnego, bo z jednej strony opinie pewnie podobne do Allegrowych komentarzy, a z drugiej strony wypowiedzi praktycznie konkurencji, u której jest o dobre 100-200% drożej :?

Kwestia dopytania, czy robią gotowce, czy robią pod dany silnik (jak robią pod dany silnik, to można spróbować... dobrze byłoby np. podjechać gdzieś później na kompa do serwisu Alfy i zobaczyć, co oni o tym sądzą).

Druga rzecz - widziałem gdzieś wykreś Paska B5 1.9TDi 110PS, którego zrobili na 165PS - lekkie przegięcie moim zdaniem (ale mógł to być ich wyczyn z początku 'pracy).

hajper napisał:
Druga rzecz - widziałem gdzieś wykreś Paska B5 1.9TDi 110PS, którego zrobili na 165PS - lekkie przegięcie moim zdaniem (ale mógł to być ich wyczyn z początku 'pracy).

Lub szczególne życzenie klienta :wink: , ale to raczej świadczy o tym, że gosciu nie ma gotowca, tylko robi pod konkretny silnik, o czym zresztą pisze w opisach aukcji na Allegro, poza tym pisze, ze do 3 miesięcy można jeszcze poprawiać program i daje 2 lata gwarancji- jak inne renomowane firmy. Poza tym za nim przemawia to, ze na Allegro ma komentarze od marca 2007 i ani jednego negatywa. Z komentarzy wynika, że robił też Alfy z dobrym skutkiem. Ja nie wiem, trochę się jeszcze waham, na pewno za przemawia cena- 600zł z hamownią :shock: i komentarze na Allegro, ale czy to wystarczy?

Tylko widzisz - komentarze na allegro zazwyczaj wystawia się po zakupie :) Z tego co widziałem to jeden albo dwa były, że ktoś zrobił tyle i tyle km. Podnieść moc to nie jest sztuka przecież - chodzi o to, żeby ten silnik pochodził jeszcze :)

A 2-lata gwarancji - "24 miesiące gwarancji na podzespoły silnika , tylko w przypadku przekroczenia w oprogramowaniu bezpiecznych wartości pracy tych podzespołów"

Sam nie wiem, jak to zinterpretować :)

I nie neguję umiejętności panów z AutoTronica - miłoby było, jakby się okazało że to solidny tuner - bo ma dobre ceny.

/edit

Jak się zdecydujesz, to napisz jak to wszystko wyszło - chętnych byłoby wielu :)

hajper napisał:
Tylko widzisz - komentarze na allegro zazwyczaj wystawia się po zakupie Z tego co widziałem to jeden albo dwa były, że ktoś zrobił tyle i tyle km. Podnieść moc to nie jest sztuka przecież - chodzi o to, żeby ten silnik pochodził jeszcze

I właśnie dlatego się waham :|

Vitam

Sluchajcie tak sobie czytam co tu piszecie i sam zaczynam sie zastanawiac 600 zeta hmmm-warto,. Wiec napisalem do firmy Autoseba z takim pytaniem.

mam alfe 146 1.6 boxer. rocznik 1996.
nominalnie ma cos kolo 104 km. (tak naprawde ma 103 :) )(stwierdzilem ze jak gosc w odpowiedzi mnie poprawi to bedzie dobry znak)

moje pytanie jakie koszty i jaki przyrost mocy mozna uzyskac na tym silniku, i jak bedzie wygladalo spalanie po ew. modyfikacji oprogramowania ??

w danym momencie pali okolo 9/10 l

A teraz zobaczcie jaką dostalem odp..

.......koszt ze strojeniem na hamowni to 600zł , przyrost będzie oscylował w granicach 6-7KM i 8-10NM ,niestety to wolnossący silnik i więcej się nie wyciągnie .
Spalanie powinno zmaleć nieznacznie .

Pozdrawiam Autoseba ChipTuning

Silnik wolnossący czyli zasysa gazy (powietrze) bez doladowania i mozna na nim miec tylko przyrost j.w. To pytam czy warto ???

Mysle ze nie :/

Ale z kolei slyszalem ze zamiana tradycyjnego filtra powietrza na stozkowy z doprowadzeniem powietrza gdzies z okolic gdzie nie jest nagzane przez silnik daje tez efekty w granicach 4 do 6 km i 2 do 4 nm. wiec jesli by te dwie zeczy polączyc to juz zaczyna miec jakis sens :)
pozdrawiam :)

Z silnika benzynowego niewiele wyciśniesz.Jeśli już to kompleksowo powinieneś dokonać zmian mechanicznych i oprogramowania,a to niestety zwiększa koszty geometrycznie.
JTD to inna para kaloszy i tu w sumie bez większego wysiłku osiągasz przyrost mocy rzędu 15-20 KM.Silniki doładowane mają spore niewykorzystane fabycznie "rezerwy".
Jedyny problem w tym że osoba która będzie dokonywała tych zmian musi wiedzieć co robi,bo generalnie zmiany softu może dokonać każdy średnio inteligentny elektronik.Niestety trzeba umieć przewidzieć jaki wpływ te zmiany będą miały na konkretny silnik o danym przebiegu itd.Dlatego właśnie trzeba znaleźć kogoś kto jest w tym dobry i nie popsuje autka.
Cena w tym wypadku nie powinna być priorytetem.

Tak jak napisał kolega powyżej, czipsowanie wolnossącego auta powinno mieć miejsce na końcu - tutaj cała zabawa opierałaby się na m. in. na wałku, dolocie, kolektorze, kompletnym układzie wydechowym (ostatecznie powiększenie pojemności) - kosztowna i w przypadku tego silnika nie wiem czy sensowna zabawa...
Już chyba taniej byłoby go uturbić ;)

Sam filtr nie da Ci 4-6km, w ogóle jeżeli będzie jakakolwiek zmiana mocy na + to będzie dobrze.

Panowie nie sugerujcie się ceną bo może okazać się tak, że będziecie musieli płacić dwa razy za robote. Ja przy wyborze tunera kierowałem się tym jakie dana osoba ma doświadczenie i ile mocnych aut wyszło spod jego ręki. Właśnie to zadecydowało że wybór padł na Daniela z TTC i Rogala z Warszawy. Do Rogala miałem 350km w jedną stronę, ale nie żałuję że do niego pojechałem. U mnie sytuacja była jednak troszkę inna gdyż samochód miał być strojony pod większe turbo, intercooler i wtryski.

Nie chcę nikomu odradzać człowieka z allegro, jednak radziłbym się przynajmniej dwa razy zastawić przed tym zanim powierzymy komuś swoje auto.

Pozdrawiam

No Rogal to znany ;) Szczególnie w środowisku TDi ;) Ale chyba Alfy u niego nie robileś? (nie wiem nawet czy robi).

Wysłałem mejla z zapytaniem do kolesia

Treść wiadomości:
Witam

Miałbym parę pytań (posiadam AR 166 2.4JTD 140PS/300Nm `01):

1. Czy program jest pisany pod dany silnik, czy jest wrzucany gotowy?
2. Rozumiem, że przyrost mocy byłby w okolicach 30PS i 80Nm?
3. Co obejmuje diagnostyka silnika przed cziptuningiem?
4. Co mam rozumieć przez "24 miesiące gwarancji na podzespoły silnika , tylko w przypadku przekroczenia w oprogramowaniu bezpiecznych wartości pracy tych podzespołów " ? Gwarancja jest dawana przy każdym cziptuningu, czy tylko przy przekroczeniu wartości powyżej osiąganych 170PS/380Nm?

Pozdrawiam]

Odpowiedź:

Witam, każdy program jest pisany indywidualnie , + 40 i 100nm o ile sprzęgło wytrzyma , diagnostyka obejmuje test dynamiczny , 24 miesiące gwarancji na silnik i podzespoły w każdym przypadku .

Ta gwarancja brzmi kusząco... No i te +40 i 100Nm - chociaż akurat ja chcę + 30PS i 80Nm - a tak, żeby nie katować zbytnio silnika.

Cholera- kto się odważy pierwszy i opisze co i jak :) Ja na razie trochę "wymiękam" :D

Kurczę ja też chcę podnieść moc w mojej 156 i też jestem z dolnego śląska.Czytałem te opisy aukcji z allegro chyba z 10 razy ale sam już nie wiem czy jechać do niego czy nie???

jeszcze jest jetronic na krakowskiej we wrocku z teo co się orientuje - mają też hamowie ale ceny chba nie najmniejszy - paru kolesi z mego miasta ma reklamy ich na klapach aut :
G4 stajnia rajdowa
jetronic
podobno współpracują z którymś z naszych kierowców rajdowych :)

mialem tam jechać zhamować swoją belle bo mam już wirusa z niemiec ale cena chyba mnie odstraszyła za wjazd na rolki - zostaje mi tylko iwerzyć w to co mam na papierze i pod prawą nogą - 185KM 395Nm - 2.4 jtd 2001r.

Amortyzatory
Powrót