• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Jaki olej do skrzyni ????

• Autor wątku Autor wątku wichura
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wichura

Guest
Witam
Mam zamiar wymienic olej w skrzyni (1.8 TS 98r) ale posiadam sprzeczne informacje dotyczace parametrow oleju. Według instrukcji obsługi orginalnej z Holandi powinienem wlac Tutela ZC 80W90/S (API GL 4), a na naklejce na w samochodzie mam Tutela ZC 80W90/S (API GL 5). Z koleji w instrukcji z polski mam nastepujace parametry Tutela ZC 75W/90/S (API GL 5), sprawdzalem jeszcze w programie E-TECH a tam 80W90 (API GL 5).
Juz naprawde sie pogubiłem i nie wiem co mam zrobic, tak wiec prosze wtajemniczonych w tej dziedzinie o pomoc.

Ja niedawno zmieniłem na taki i teraz biegi wchodzą zdecydowanie lżej

W takim razie zdecyduje sie na Tutela ZC 75W/90/S (API GL 5)

Dzieki za pomoc

Mdx a ile takiego oleju potrzebuje do wymiany?

do mojej skrzyni zmieściło się ok 1,9 litra

a co ile km powinno się zmieniać olej w skrzyni :?: I czy da się to samemu zrobić czy jednak udać się do kogoś zajmującego się wymianą

W nowszych modelach (piszę na swoim przykładzie; 1.9 JTD) sprawdzanie poziomu oleju w skrzyni co 80 tyś km. W starszych (Auto Świat nr.18/2000; używane-Alfa 145 1.3 Boxer) piszą, że kontrola oleju w skrzyni (bez wymiany) co 20 tyś km. Zalecają klasę lepkości 80W/90 i 2.4 litra do wymiany.

Michał

Amortyzatory
Powrót