[146] Jak zdemontowac kolektor wydechowy?

Auto
Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.
Witam

Czy macie jakis dobry sposób na odkrecenie kolektora wydechowego od glowicy? Mowa o boxer 1,6. U mnie szpilki sa totalnie pordzewiale, wiec napewno sie nie odkreca.

WD 40 jak nie idzie to dupa.. bedzie trzzeba na sile jak sie zerwie to od nowa gwint :(

wd40 nie ma szans wogole. Widze bede musial zaczac od kupna gwintownikow:)

nie koniecznie załatw sobie nasadkę tam jest chyba 13 wiec weż nakrętke 8 i idz do sklepu motorazycjnego lub gdzie mają porządne klucze i dobierz sobie torxa odwrotnego ( max 12 zł) do tej nakrętki. WD40 na gwint szczotka druciana wyczyąść szpilki , rozgrzej kellko silnik żeby kolektor był dobrze ciepły i odkręcaj ane napierw w stronę konrencania lekko i pózniej normalnie .powinno pójśc nawyżej sie gwint na szpilce opierdoli ale będziesz mógł wykręcić ją żeby wymienić . sama szpikla powinna sie odkręcic bezproblemowo o ile ktoś wcześniej nie zaciał. powodzenia
pozdro

a co to jest ten torx owrotny? torx to sa te gwiazdki tak?

no a odwrotny to jak byś włozył go np w plasteline i wyjął i masz odwrotny . wiesz już o co chodzi taka nasadka o krztałcie torxa w środku

Bardzo dobry temat - też się kiedyś nad tym zastanawiałem. Jeśli samo WD40 nie pomoże spróbuj rozgrzać najpierw silnik do temperatury 90-100 st. tak, jak wspomniał wnt146.

A swoją drogą czym smarujecie połączenia gwintowe narażone na duże skoki temperatury?

Ja tam smarem miedzianym i go dość dużo i nie miałem problemu z odkreceniem jeszcze :)

a nie wypala sie . przecież co jakiś czas sie zagląda pod auto zawsze można odkręcić i zakrecić spowrotem

solaris2007 napisał:
U mnie szpilki sa totalnie pordzewiale, wiec napewno sie nie odkreca.

z bratem tak samo myśleliśmy (a rdzy było mega dużo i praktycznie wygladaly jak by sie mialy zaraz urwać) a po zalaniu wude 40 odkrecily sie wszystkie bez problemu.. oczyść je z tej rdzy szczotką drucianą..

powiem Ci że nawet lepiej niż wd ale pepsi i tak jest lepsze :mrgreen:

Tak odkrecilem. WD 40 czyni cuda. Najpierw raz popsikalem za pol godziny znowu i potem jeszcze raz az wkoncu puściły sruby.

Dzieki wszystkim.

Amortyzatory
Powrót