J
Jajdel
Guest
Od jakiegoś tygodnia podczas jazdy moja Alfa 1.9 JTD, przy prędkości ponad 100 km/h robi się dość głośno, coś huczy i buczy, wcześniej tego nie było.. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną... jakieś pomysły ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
no to wysilliles sie z opisem.po takim to mozna tylko wnioskowac ze to cos buczacego i huczacego jest powodem 8)))Jajdel napisał:Od jakiegoś tygodnia podczas jazdy moja Alfa 1.9 JTD, przy prędkości ponad 100 km/h robi się dość głośno, coś huczy i buczy, wcześniej tego nie było.. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną... jakieś pomysły ?
lesio146 napisał:no to wysilliles sie z opisem.po takim to mozna tylko wnioskowac ze to cos buczacego i huczacego jest powodem 8)))Jajdel napisał:Od jakiegoś tygodnia podczas jazdy moja Alfa 1.9 JTD, przy prędkości ponad 100 km/h robi się dość głośno, coś huczy i buczy, wcześniej tego nie było.. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną... jakieś pomysły ?
jeslo jezdzisz samochodem i ze sluchem wszystko si to raczej slychac z kad te "buczenie i huczenie"dochodzi .lozyska raczej nie wysiadaja wszystkie od razu.jesli to pojawilo sie nagle moze to byc lozysko,ale rownie dobrze opony...wiec tylko wrozka mogla by odp na pytanie co "buczy i huczy" pozdrawiamJajdel napisał:lesio146 napisał:no to wysilliles sie z opisem.po takim to mozna tylko wnioskowac ze to cos buczacego i huczacego jest powodem 8)))Jajdel napisał:Od jakiegoś tygodnia podczas jazdy moja Alfa 1.9 JTD, przy prędkości ponad 100 km/h robi się dość głośno, coś huczy i buczy, wcześniej tego nie było.. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną... jakieś pomysły ?
Gdybym znał powód pojawiającego się hałasu podczas jazdy nie zadawałbym takiego pytania. Po pierwsze, jeżeli nie masz pomysłu, lub nie posiadasz wystarczającej wiedzy na dany temat nie wypowiadaj się w tym poście. Silnik pracuje równo, od momentu sprowadzenia auta do kraju tj. grudzień 2007 w aucie nie było nic wymieniane (auto było bite, wymagało niewielkiego remontu) do tej pory chodziło idealnie, od pewnego czasu pojawił się pewien problem, mianowicie chodzi mi tu o to "buczenie huczenie" podczas jazdy.. jest ono słyszalne na większych prędkościach, zarówno podczas jazdy na biegu jak i po wrzuceniu na "luz". Nie mam zielonego pojęcia skąd może pojawiać się to buczenie.. Czy jest to wina skrzyni? Czy zawieszenia ?
zaczol bym od dokladnego sprawdzenie wlasnie tego kola.jesli blokowal hamulec mogl wytopic sie smar z lozyska co skutkuje jego szybkim zuzyciem.Jajdel napisał:wina opon to raczej nie jest.. ponieważ opony nie były zmieniane, wcześniej miałem problem z tylnym prawym kołem, coś w nim piszczało, okazało się że to była wina hamulca (pewnego razu nawet się zablokowało) po przejechaniu kilkunastu kilometrów tarcza była strasznie gorąca, problem zniknął po ściągnięciu koła i rozbiórce i ponownym złożeniu całego ukł. hamulcowego, chociaż czasami zapiszczy to koło, ale już się nie nagrzewa tarcza.
pierwszy udokumentowany przypadek huczenia wahacza :shock: do tej pory stukaly,pukaly,a nawet piszczaly.ten huczal 8)))Jajdel napisał:wina wahacza w przednim kole