• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] cisnienie w oponach

frynas

Nowy
Auto
FIAT CROMA 1.9 16v 150KM
Witam...
może ktoś napisać jakie powinno być ciśnienie w oponach zimowych 185/65 R14
wiem że jest różn icz między tyłem i przodem
na pewno jest też różnica między wersjami silnikowymi..ja mam 1.9td proszę o

ja w 1,4 (185/60/14) mam przód 2,2 a tył 2,0, w 1,9 powinno być chyba troche większe

Zgodnie z instrukcję (skądś ją zassałem) dla silnika 2.0TD i 145 ciśnienia są następujące:

dla 175/65 R14 i 185/60 R14:
Średnie obciążenie (2 osoby):
Przód 2.3
Tył 2.1
Dla pełnego obciążenia wszystkie 2.5

Dodam, że dla 2.0 TS jest identycznie

Pozdrawiam

Dokładnie ciśnienie powinno być takie jak npisał kolega shyha, chociaż ja dla siebie w instrukcji mam zalecane 2 na przód i na tył natomiast w warsztacie wulkanizatorskim zalecane jest 2,2 na przód i 2,0 na tył.

A czy jest roznica czy to jest 14'' czy 15''? jezeli tak to ile na 15 powinno byc?

dareme89 napisał:
A czy jest roznica czy to jest 14'' czy 15''? jezeli tak to ile na 15 powinno byc?

Te z 2.0 to są 15". Instrukcja o 1.8 i też 15" mówi o 0.1 mniej niż 2.0.

dareme89 napisał:
Aha mnie interesuje 2.0TD wiec takie same jak w 2.0 TS tak ?:)

2.0TD chyba jest ciut cięższy niż 2.0TS więc pewnie tak. Można by pewnie ciutkę dodać (jeśli chodzi o 15" w TD).

napompuj tak jak shyha pisze, jak nie będzie Ci pasować to zawsze możesz sobie dopompować :)

Najbardziej to mi pasuje zeby bylo mnie bo wtedy nie czuc dziur :P

A tak na powaznie to chcialem wiedziec jak jest ksiazkowo bo chce zeby nie palil wiecej i zeby nie wydluzala sie droga hamowania oraz zuzycie opon :)

294.gif

275.gif

:)

dzieki wielkie :) nie rozumiem czemu tylko upieraja sie przy 14'' w 2.0TD? :) myslalem ze niezaleznie od silnika wkladali takie same fele

Amortyzatory
Powrót