• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

146 boxer 1.6, defekt korek oleju + coś jeszcze

• Autor wątku Autor wątku aqaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

aqaz

Nowy
Witam. Mam problem. Mianowicie wczoraj zabrałem się za dolanie oleju do silnika bo zszedł mi trochę poziom więc postanowiłem go uzupełnić. Kiery próbowałem wyciągnąć korek od wlewu oleju nie chciał wyjść więc zacząłem lekko poruszać na boki i wtedy coś odskoczyło nie sam korek ale to w czym korek się znajdował nie wiem jak to konkretnie nazwać ale z boku tej nazwijmy to rurki jest cieniutka rurka która od silnika odchodzi i do urwanej rurki przymocowana jest na zacisk. Jak patrzyłem to poprzedni właściciel zrobił takie coś i przykleił tą część na klej. Czy da się to wymienić na nowe czy użyć kleju? Jeśli tak to jakiego? Teraz mam tą rurkę z korkiem na sznurek ściśniętą do silnika:( Pomocy...

Który element ? Kominek ? nr.9 ?

96220245as6.jpg

Chyba mam problemy ze zrozumieniem txt-u :oops:
Dziwne, w mojej 16V , kominek jest przykręcony wew śrubką,

31187295ha4.jpg

11011426pp0.jpg

tak jakby u mnie brakowało 10 i nie wiem co to 8 bo 9 mam w całości i na jej spodzie widzę resztki kleju - poprzedni właściciel na klej zespoił 9 z tym plastikiem z bloku

zastanawiam się teraz w jaki sposób 9 powinna być zamocowana do bloku silnika a konkretnie do tego plastiku... czy oring ma tu jakieś znaczenie? bo wychodzi na to że końcówka 9 mi się od reszty urwała. Czym to skleić? Czy poxipol wystarczy? Dzwoniłem do ASO i zaśpiewali za to 130 zł.... troche za dużo jak dla mnie.

phantom71 mam ostatnie pytanie czy 9 się nakręca ma blok silnika bo urwało mi się jakby to rozszerzenie... i pytam bo chcę to zdemontować i skleić. Pozdro

Amortyzatory
Powrót