• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] 2.0 Td problem ze spalaniem

frynas

Nowy
Auto
FIAT CROMA 1.9 16v 150KM
Witam ciekawi mnie jak to jest że piszecie że wasze alfy z takim samym silnikiem jak ja palą po ok 5-6l/100km....mnie nigdy się nie udało osiągnąć takiego wyniku...zawsze pali dużo więcej zwłaszcza teraz jak jest zimno...może to problem z termostatem...zauważyłem że sie niedogrzewa ostatnio silnik...choć ogrzewanie dość szybko sie nagrzewa...ile bedzie kosztował termostat do mojej wersji i czy trudno bedzie go wymienic...pozdrawiam

Na sprawdzenie tego, czy termostat działa czy nie, jest bardzo prosty sposób, a nawet dwa. 1. Po odpaleniu zimnego samochodu, w miarę jak silnik będzie się nagrzewał, wskazówka będzie sukcesywnie szła do góry, do pewnego maksymalnego punktu, a następnie powinna minimalnie opaść (włączy się duży obieg chłodzący), a to oznacza, że termostat się otworzył, a skoro tak, to wcześniej musiał się zamknąć:) 2. Po odpaleniu zimnego silnika, trzeba metodą organoleptyczną kontrolować temperaturę rury, która odchodzi od termostatu do chłodnicy. Jeśli jej temperatura będzie stopniowo wzrastać, znaczy termostat zdechł był, jeśli jednak termostat będzie się nagrzewać, a rura będzie zimna, znaczy, że termostat trzyma.

Pojeździj sobie troche na wyższych obrotach od razu zobaczysz jak Ci temperatura skoczy. Moja w mieście spala 7 litrów.
A co to termostatu to dobieraj z nr nadwozia, bo jak sie dowiadywałem to pare rodzajów było do tego silnika.

Witam! U mnie spalanie jest dosyć dobre 5.5 trasa około 7 miasto. Może masz pompe wtryskową rozrególowaną? Co do termostatu wymieniałem go u siebie, nie domykał sie i cały czas jeździłem na dużym obiegu... Afla wciągała 9 litrów po mieście :? Są dwa rodzaje termostatów kosztują w granicach 45zł sztuka...

Amortyzatory
Powrót