• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Zerwany pasek od wspomagania i "przeskoczony&quot

• Autor wątku Autor wątku AdrianDG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdrianDG

Guest
Witam Wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem forum, jednakże bacznie obserwuję go od kilku miesięcy. Od razu przepraszam, że zakładam nowy temat, ale nie mogłem znaleźć takiego samego przypadku, jakim jest mój. Mam Alfę 145, 1.4 TS. Mój problem: tydzień temu zaobserwowałem, że coś jest nie tak z pompą od wspomagania... Ciężko kręciło się kierownicą,płyn był w zbiorniczku. Jechałem sobie, a tu nagle coś zaczęło brzęczeć. Otworzyłem maskę i zobaczyłem, że całe koło, które jest napędzane przez pasek klinowy wypadło. Wyłączyłem silnik. Musiałem jeszcze metr przejechać, aby usunąć się z wyjazdu. Samochód nagle mi zgasł. Pasek klinowy się całkowicie zerwałem. Z tego, co mój mechanik mi powiedział, to pasek klinowy podszedł po pasek rozrządu i przesunął rozrząd o 4 ząbki. Pompę już mam, jest założona, ale samochód nie chce odpalić... Co może się dziać ? Z góry dziękuje za informację :D :)

Brak kompresji {zagięte zawory}

A ewentualne koszty naprawy ? i Jeszcze jedno. Czy może to być też przestawiony zapłon ? Bo rozrząd wrócił do swojego pierwotnego stanu...

jak rozrząd przestawił się o 4 ząbki to mogło dojśc do kolizji w silniku tłoki zderzyły się z zaworami , najlepiej to podjedź do jakiegoś mechanika i opowiedz mu co się stało a on niech zdiagnozuje co jest

Samochód jest u mechanika, ale chciałem też od Was się czegoś dowiedzieć... To może być problem z zapłonem ? Mechanik ma sprawdzić kompresję.

AdrianDG napisał:
Samochód jest u mechanika, ale chciałem też od Was się czegoś dowiedzieć... To może być problem z zapłonem ? Mechanik ma sprawdzić kompresję.
3 razy masz juz napisane ze prawdopodobienstwo kolizji tlokow z zaworami bylo wiecej niz duze a ty ciagle z tym zaplonem.po takim przestawieniu rozrzadu to pierwsze co zrobic to zdjac glowice.

Witam ponownie :) Samochód odebrany. Okazało się,że 4 zawory były skrzywione... Ale jest mały problem. Autko jest mułowate ;// Mechanik twierdzi,że trzeba jechać na komputer i przestawić zapłon. Co o tym sądzicie?

AdrianDG napisał:
Mechanik twierdzi,że trzeba jechać na komputer i przestawić zapłon. Co o tym sądzicie
Ciekaw jestem jak go przestawi????????

No właśnie najlepiej to zmień mechanika jak takie bzdury gada, tam masz zapłon sterowany komputerem i to on sam ustawia sobie zapłon a nie młoteczek kowadełko w komarach niech sobie przestawia.

Powiem tak... Zapalając samochód wszystkie kontrolki gasną i za chwilę zapala się jedna... Wydawało mi się, że to przepływomierz, ale on powiedział, że to są wtryski :/ Czyli jak wymienię przepływkę, to będzie ok ? Dodam też, że mam filtr stożkowy i dodając gazu strasznie mi buczy :/

masz zle ustawiony rozrząd, prawdopodobnie wywala kontrolke bo sygnał z czujnika wałka rozrządu nie pokrywa sie z sygnałem czujnika połozenia wału..

ZMIEŃ MECHANIKA!!!!

AdrianDG napisał:
ale on powiedział, że to są wtryski
Ciekawe skad on to wie ?? zapalenie tej kontrolki może spowodować wiele innych czujników

Dzięki za info. A jeszcze jedno pytanko. Na komputerze mają wykasować jakiś błąd, czy po prostu sprawdzić na początek ustawienie rozrządu ?

Amortyzatory
Powrót