• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Zakładam sterownik zamka centralnego

• Autor wątku Autor wątku monter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monter

Guest
Witojcie.

Mam pytanie, chcę założyć sobie sterownik zamka centralnego w moim samochodzie AR145. Czy ktoś robił podobne manewry?

Znalazłem dość tanią ofertę, chcę to zrobić minimalnym kosztem.
http://www.allegro.pl/item338881635_sterownik_zamka_z_pilotami_alarm_sklep_lodz.html

Napisane jest tam ze sterowanie poprzez podanie masy. Czy ma to zastosowanie w naszych autkach? Czy u nas właśnie tak działa C-Z? Takich modułów na allegro jest sporo.

Pojęcie o elektronice mam spore, ale alarmów w samochodzie jeszcze nie zakładałem. Gdzie podpinać sie przewody, czy trzeba odcinać coś, odizolowywać, czy np podpina się w skrzynce bezpieczników? Poradźcie coś :) Instalacja w odpowiednim warsztacie odpada, za taki najprostszy (imitacja alarmu) krzyknęli mi 220zł, zresztą alarm mi nie potrzebny, zależy tylko na centralnym zamku na pilota :)

Oo teraz znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...ry_i_tani_.html

TEN STEROWNIK MOŻNA PODŁĄCZYĆ DO KAŻDEGO ZAMKA CENTRALNEGO STEROWANEGO MINUSEM - tzn. do każdego zamka uniwersalnego a także do zamków fabrycznych w samochodach: Alfa Romeo...

Re: Zakładam sterownik zamka centralnego

Jeżeli Ci to coś pomoże, to mogę Ci podesłać skany książki serwisowej do 145/146 gdzie będzie rozrysowany cały układ elektryczny.

U mnie alarm podpinali goście i podpięli tak, że działa, więc mniemam, że nie powinno być najmniejszego kłopotu u Ciebie.

Sterownik centralnego w naszych autkach jest w skrzynce bezpieczników - takie żółte pudełko wielkości mniej więcej dwóch przekaźników. Myślę, że to jemu trzeba podać na któryś pin impuls z tego sterowania.

Dostałem niby instrukcję montażu tego sterownika za 60zł. Dodaje w załączniku. Z opisu wynika ze jest ona od jakiejś bardziej rozbudowanej wersji.
http://www.sendspace.com/file/fqi7sj

Ale inny sprzedawca odpisał mi ze podpina się dwa przewody do zasilania i dwa do centralki zamka. Mówisz że jest ona w skrzynce bezpieczników? Dziś sprawdzę. Gdzieś tam na styk podaje się masę i zamek sie otwiera/zamyka.

Z tanich alarmów znalazłem to:
http://www.all-max.pl/product_info.php?cPath=42_43&products_id=175

Ma dość ładne pilociki, ale nie chcę mi się bawić w przecinanie kabli itd.

Książkę serwisową jakąś mam, pobrałem z emule, zajmuje mi po wydruku gruby segregator, masz tą samą? :)

monter napisał:
Dostałem niby instrukcję montażu tego sterownika za 60zł. Dodaje w załączniku. Z opisu wynika ze jest ona od jakiejś bardziej rozbudowanej wersji.
http://www.sendspace.com/file/fqi7sj

Ale inny sprzedawca odpisał mi ze podpina się dwa przewody do zasilania i dwa do centralki zamka. Mówisz że jest ona w skrzynce bezpieczników? Dziś sprawdzę. Gdzieś tam na styk podaje się masę i zamek sie otwiera/zamyka.

Tak przynajmniej jest u mnie :).

monter napisał:
Z tanich alarmów znalazłem to:
http://www.all-max.pl/product_info.php?cPath=42_43&products_id=175

Ma dość ładne pilociki, ale nie chcę mi się bawić w przecinanie kabli itd.

Książkę serwisową jakąś mam, pobrałem z emule, zajmuje mi po wydruku gruby segregator, masz tą samą? :)

Taką w ISO ze stroną główna w HTMLu z PDFami? Jeśli tak to mamy tą samą :). Ona nie uwzględnia zmian w Alfach po bodaj 99 roku, ale generalnie jest ok.

Ok, znalazłem schemat i rozczytałem go:

ar145schematbf7.jpg

Ze sterownika wychodzą 4 przewody do serwomechanizmów w drzwiach. Dwa to zasilanie silników, załączane poprzez przekaźniki wbudowane w sterownik, a dwa to przewody sterujące (kolor czerwony i żółty - słabo widoczny na skanie). Jeden odpowiada za zamykanie a drugi za otwieranie siłowników. Są one zwarte do masy i to daje odpowiedni impuls. Zwarcie wyjścia 3 do masy powoduje zamknięcie zamka a przeskok ze styku 3 na 2 powoduje otwarcie zamka.

Sam sterownik centralnego zamka znajduje się w skrzynce bezpieczników, tak jak pisałeś.
żółta puszka wielkości 2-ch przekaźników. Wyjąłem ją i rozebrałem, jest tak kilka elementów, układ scalony i dwa przekaźniki sterujące silnikami serwo.

ar145schematsterownikmk1.jpg

Zamówiłem ten prostą centralkę za 60zł, po weekendzie pewnie ją dostane i zamontuję, napiszę co i jak :)

337716287ai8.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad centralkami z możliwością podłączenia do kierunkowskazów, ot taka imitacja alarmu. Jak wygląda takie podłączenie, prowadzi się przewody do przekaźnika kierunkowskazów i podaje na niego napięcie z centralki po wciśnięciu przycisku w pilocie, i ono załącza światła? Czy trzeba jakoś ingerować mocniej w instalację?

Masą steruje sie od połowy lat 90, mniej więcej. Kiedyś plusowe impulsy sterowały gadżetami.

Ciekawe ile miałeś styczności z elektryką samochodową?? Jeśli to Twoje początki to
Kolego zastanów się dobrze, czy nie wolał byś oddać swojej Belli jakiemuś elektrykowi/elektronikowi samochodowemu. Założy Ci centrala, powstawia diody separujące i wogóle. Jak się coś schrzani to masz gdzie reklamować.
Oczywiście wszystko możesz zrobić sam i być może za pierwszym razem zadziała prawidłowo! Pytanie na jak długo?

pozdr

Z alarmami nie miałem, ale przecież możesz mi dać kilak rad skoro się znasz na tym, nie trzeba kończyć studiów żeby to podłączyć :)

Diody na przewodach sterujących 2 i 3? 1N4001 starczą? o takie chodzi? Skąd wiesz że nie ma ich w sterowniku który zakupię?

witam kolege monter....ja tez przymierzam sie do zamontowania sterowania centralnym zamkiem z pilota...jesli masz mozliwosc to opisz po kolei krok po kroku Twoje działania...jaki zestaw z allegro wybrałes?...bedzie to dla mnie pomocna rada z góry dziękuje i pozdrawiam

aha i jeszcze jedno....czy jest mozliwosc założenia takiej centralki z opcją domykania szyb????jesli ktos ma mozliwosc to prosze o linka i jakis opis

Witam serdecznie.
Tak się składa że też mam ar 145 i jak kupiłem ją oczywiście nie dostałem pilota i postanowiłem ze sobie dorobię. Więc pojechałem sobie do serwisu ar w Gorzowie wlkp i powiedziano mi ze dorobienie jednego pilota kosztuje 450zl , także stanowczo za dużo . Kupiłem alarm z sterownikiem centralnego zamka z 2 pilotami i syreną w zestawie za 80zl :) A niepodłączanie jest banalnie proste . W zasadzie tylko trzeba wiedzieć gdzie podłączyć się do centralnego zamka . Przy słupku kierowcy obok bezpieczników znajduje sie takie czarne złącze (idą do niego kable z drzwi ) i tam trzeba sie podłączyć do białego i niebieskiego kabla . biały -otwieranie niebieski - zamykanie
montaż całego alarmu zajął mi niecałe 2 godzinki lecz robiłem to już nie raz
jeśli by ktoś potrzebował pomocy to można śmiało pisać na gg 3629463 zawsze jestem na nie widocznym :)

pozdrawiam

Ja oddałem auto elektrykowi i zrobił mi to na miejscu szybko ( 15 min) tanio ( 100zł sterownik już wliczony) i działa bez problemu. Polecam taką opcję oszczędność czasu i ewentualnych kosztów w przypadku, gdy pójdzie coś nie tak przy samodzielnym montażu :-) Zainteresowanym z krakowa i okolic mogę podać adres. Facet jest solidny to widać i słychać.

Ja oddałem auto elektrykowi i zrobił mi to na miejscu szybko ( 15 min) tanio ( 100zł sterownik już wliczony)

Właśnie o to mi chodziło!!! Dodatkowo, jeśli cokolwiek nawali to wiadomo gdzie jechać z reklamacją. :))

Nie da rady wszystkich srok złapać za ogon!

pozdro Miedziak! :)))

witam
ale poco mam płacić 100zl za sam sterownik jak mogę mieć sterownik z alarmem za 80zl.
A co do gwarancji to i tak ja mam na 2 lata a nie można nic tam spieprzyć przy podłączaniu
bo niema tam nic trudnego ale jeśli ktoś nie potrafi to niech jedzie do elektryka :p

Poczytałem, pomyślałem.... wasze posty i... Założyłem sobie sterownik centralnego I działa super Naprawde polecam!!! Dodam że oparłem sie na wskazówkach kolegi "kruk198" i bardzo mi pomogły
Dzieki i pozdro!!!

kruk198 napisał:
witam
ale poco mam płacić 100zl za sam sterownik jak mogę mieć sterownik z alarmem za 80zl.
A co do gwarancji to i tak ja mam na 2 lata a nie można nic tam spieprzyć przy podłączaniu
bo niema tam nic trudnego ale jeśli ktoś nie potrafi to niech jedzie do elektryka :p
pytanko:podlaczales alarm w 145,146,155?jak sobie poradziles z czujnikami otwartych drzwi?

Mam pytanko do kolegów czy ktoś zmieniał centralkę alarmową tą która jest w bagażniku?

No w końcu tutaj dostarłem.
Sterownik założyłem w 30 minut. Dokładnie tak jak pisał przedmówca, kabelek, niebieski, biały i dwa do zasilania. Dodatkowo mam jeszcze diodkę LED. Jak drzwi są otwarte to miga szybko, jak zamknę miga jak taka typowa "alarmowa".

Ja nie wpinałem sie w kostkę, bo kable mam powiązane w grube wiązki i nie chciałem się w bawić tropienie gdzie które złącze jest, mam przylutowane bezpośrednio do cienkiej wiązki wychodzącej w drzwi.

Sterownik ma też taką funkcję że sam po 15 sekundach zamyka samochód. Ma to swoje zady i walety :). Na pewno jak ktoś zaponie zamknąć to nie ma się o co bać, ale jak zostawi kluczyki w środku to może być słabo :). Chyba da się to wyłączyć.

Generalnie polecam. Bardz o wygodne rozwiązanie 8)

Ja na Allegro znalazłem uniwersalny sterownik zamka centralnego na pilota. Jest to firma META, cały bajer polega na tym że jedyne co musisz zrobić to podmienić sterownik, są one prawie że identyczne. Ten na pilota jest trochę wyższy i ma wystającą antenkę. Działa bezproblemowo a montaż zajmuje 2 minuty.

lesio146 napisał:
pytanko:podlaczales alarm w 145,146,155?jak sobie poradziles z czujnikami otwartych drzwi?

witam . jak otworzysz drzwi to widać krańcówkę załączającą światełko (oczywiście w słupku :))
i odkręcasz i wyciągasz ja, następnie sprawdzasz który kabel to masowy a który to + i oczywiście podłączamy sie pod ten + ,kabel wyprowadzasz w słupku i wyciągasz go tam gdzie wychodzą wszystkie kable z drzwi . z drugiej strony tej czynności już nie trzeba powtarzać będzie działało na jedne i drugie drzwi natomiast pod maskę trzeba zamontować osobno krańcówkę ponieważ tam niema

Amortyzatory
Powrót