[145] Wyrównanie poziomy płynu chłodzącego

• Autor wątku Autor wątku Skrecz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skrecz

Guest
witam, kilak dni temu kupiłem Afle 145 1.4 boxer '97 :mrgreen: I po rozejrzeniu sie pod maska zobaczyłem ze poziom płynu chłodzącego jest za niski i teraz mam pytanie jakim płynem mogę go uzupełnić czy od razu muszę wymieniać cały?

I tak dla pewności jest to ten biały zbiornik po prawej stronie od silnika? ( przepraszam jestem kompletnie zielony:) )

tak to ten największy biały zbiornik po prawej stronie z czarnym korkiem , możesz dolać każdym jednym płynem do chłodnic który kupisz na stacji benzynowej bądź w sklepei motoryzacyjnym

a jkie macie zdanie na temat uszczelniaczy do chlodnic? chyba bede musial tego uzyc bo mi kapie chloica z lewego dolu- patrzac pod maske...

turek1601 napisał:
a jkie macie zdanie na temat uszczelniaczy do chlodnic? chyba bede musial tego uzyc bo mi kapie chloica z lewego dolu- patrzac pod maske...
Raczej kiepski pomysł działa ale na krótką metę sam doświadczyłem

Tak jak napisał 75andrew155, to zadziała ale na krótką metę, prędzej czy później trzeba będzie wymienić chłodnicę, przepłukać układ i zalać dobry płyn.

lesio146 napisał:
jesli wyciek nie jest wielki to 99%ze pomorze.
Widać my z kolegą mamy prawie zawsze odmienne zdania :wink: . Niech tylko Alfinę mocno przycisnie i z uszczelnienia nici . Rozglądaj się za nową chłodnicą wszelkie używki z reguły zaczynają po krótkim czasie ciec

75andrew155 napisał:
lesio146 napisał:
jesli wyciek nie jest wielki to 99%ze pomorze.
Widać my z kolegą mamy prawie zawsze odmienne zdania :wink: . Niech tylko Alfinę mocno przyciśnie i z uszczelnienia nici . Rozglądaj się za nową chłodnicą wszelkie używki z reguły zaczynają po krótkim czasie ciec
no widocznie tak :wink: ale jak w poznaniu czasem bys sie pojawil 1..2..3 maja to masz browara u mnie <piwo> powiem tylko ze zastosowalem osobiscie taki specyfik po spotkaniu chlodnicy z kamieniem :>>> zrobilem po tym jeszcze ok 60tys km i bylo si.nazwy nie pamietam,metalicznie wygladajacy proszek.

Przy takich rozbieżnych doświadczeniach trzeba będzie wypić nie jeden browar :lol: oczywiście ja też stawiam <piwo>

Pozwolę się wtrącić w tą rozmowę :wink: , jakiś czas temu (październik)miałem wyciek z chłodnicy, zastosowałem uszczelniacz do chłodnic i pomogło. w między czasie śmigałem po torze i parę porządnych tras zrobiłem Bellą i jest OK.
Tak więc tym razem staję po stronie lesio146, co do piwa to jak spotkamy się na Zlocie to również postawię kolejkę :twisted:

Włąsnie zauważyłem ze mam ten problem , wyciek niewielki bo niewielki ale płynu ubywa jaki uszczelniacz polecacie? i jak on działa?

Uzywałem płynu PRESTONE do uszczepniania kupiłem go na Orlenie. Daje rade.
Zalej 1/2 butelki na cieply silnik i zakmnieta nagrzewnice.

Siema ja też zastanawiam się nad zasypaniem proszkiem układu bo niedawno wymieniałem termostat w swoim boxerku i leci mi płyn z pod niego mam nadzieję że po kolejnym dokręceniu opasek będzie wsio ok a jak nie to sypie proszek bo 2 raz nie będę wyjmował termostatu :D

Kolejne pytanie:) po zakupie alfy mailem poziom płynu jakieś kilka milimetrów pod minimum kupiłem plyn i zalałem do równo maximum po po 2 tyg zaglądam pod maskę a tu niespodzianka płyn równo z minimum... dolałem troszke ponad maxa a dzisiaj ( po prawie tygodniu patrze pod maskę i płynu nie obyło nawet o milimetr... no i teraz nie wiem czy jest gdzieś dziurka czy jakimś cudem wyparowal...

Poprzedni właściciel nie wymieniał przypadkiem ostatnio płynu :?: Wygląda jakby Ci się dopiero układ odpowietrzył.

Czy wymieniał ktoś z Was ostatnio płyn chłodniczy w swojej BESTII z silnikiem takim jak mój? Ile wchodzi płynu chłodniczego? Mam na myśli całkowitą ilość płynu chłodniczego (duży obieg + mały obieg + odpowiedni poziom w zbiorniku wyrównawczym). Pytam ponieważ posiadam instrukcję obsługi w języku holenderskim, z której udało mi się wydedukować, że jest to ok 6,70 litra jednak nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć z autopsji - ile go tak na prawdę wchodzi :?:

Ja zmieniałem w zimie, dokładnie Ci nie powiem ile ale wyszło powyżej 5l (wlałem całą bańkę 5l + coś jeszcze ;)), także te ~6l z groszami może być prawdziwe.

currahee napisał:
Ja zmieniałem w zimie, dokładnie Ci nie powiem ile ale wyszło powyżej 5l (wlałem całą bańkę 5l + coś jeszcze ;)), także te ~6l z groszami może być prawdziwe.

Myślę, że te 6,70 litra to może być wiarygodna ilość. Jeśli chodzi o ilość którą podałeś być może nie spuściłeś całego płynu i zostało małe co nieco w małym obiegu tj. w płaszczu silnika i nagrzewnicy ;//

Amortyzatory
Powrót