• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Tablica rozdzielcza - co to za znaczek?!

Mam pytanie...
[145] Na tablicy rozdzielczej swieci mi cały czas na czerwono taki mały obrazek.. hm.. osoba zapięta pasami, a przed nią kółko.. co to jest za obrazek ? czyżby moja Alfka nie posiada AIRBAG'a? powiedzmy w kierownicy? :((( czyżby kiedyś poduszka powietrzna musiała interweniować?! pomocy! :)))

Pewnie nie masz airbaga a powinieneś mieć jak masz tą kontrolke albo jest i coś nie tak z airbagiem ,zobacz czy jest napis na kierownicy "airbag"

Gdyby nie miała poduszki to by się nie świeciła kontrolka 8)
A świeci się odkąd pamiętasz czy zaczęła nagle? Może reset komputera by pomógł? U mnie też się świeci po zmianie silnika ale jakoś nie mogę się zabrać za to :wink:

Pozdrawiam//rooshyo

albo jezeli odlaczyles licznik a byl przekrecony kluczyk to tez zaczyna sie swiecic

Moja Alfka jest z rocznika 1999 r. auto kupiłem niedawno od znajomego.. na kierownicy jest napisane AIRBAG.. oraz na kokpicie na wysokości pasażera i dwa w bocznych częściach siedzeń.. dziś zauważyłem, że AIRBAG który jest w kierownicy znajduję się nad pedałami.. także wychodzi na to, że są wszystkie AIRBAGi.. na drzwiach jest kontrolka.. wygląda mi na wymianę AIRBAGA, był zaznaczony rok 2009.. miesiąc sierpień.. ale o co chodzi to nie mam pojęcia.. serwisuje sie AIRBAGi? :> na chłopski rozum.. nie.. chyba będę musiał przejechać się do ASO oni stwierdzą co jest grane :)

air bag

air baga się nie serwisuje...na tej nalepce znajduje się napis że w 2009roku należy wymienić ładunek wybuchowy, który jest odpowiedzialny za wystrzał air baga w razie potrzeby(kolizji) to tak jak się legalizuje gaśnice...oddajesz do serwisu i gość sprawdza Ci czy nabój w gaśnicy działa, żeby w razie potrzeby nie było zmoki( ja taką z gaśnicą miałem kiedyś ) pozdrawiam

W ASO to robią. Na tej naklejce masz zaznaczoną następna wizyte lepiej odwiedzić bo poduchy moga nie strzelic lub strzelic w nieodpowiednim momencie oni po podpieciu sprawdzają stan poduszek ponieważ znajdujące się czujniki wszystko pokażą na komputerze.

Ok, na pewno odwiedzę ASO. Mam jeszcze na to rok :) .......wychodzi na to, że mam wszystkie poduszki (4 sztuki).. ale nadal swieci kontrolka... może nie jest podpięta jakąs wtyczka... hm... zrobiłem dziś reset komputera, ale nic nie pomogło... reset po przez odłączenie aku (części plusowej).

Częstą przyczyną jest przerwana ścieżka na listwie między kierą a kompem, ale na pewno nie obejdzie się bez podpięcia w tester

Abrial napisał:
Częstą przyczyną jest przerwana ścieżka na listwie między kierą a kompem, ale na pewno nie obejdzie się bez podpięcia w tester

Dzięki za info :) na razie mi to tak strasznie nie przeszkadza.. ale.. zajme się tym jeszcze kiedyś :) na pewno pojadę na tester :)))))

W sumie że świecą kontrolki AIRBAG może być kilka przyczyn:
- auto miało wypadek i poduszka wystrzeliła, brak poduszki (poduszek w ogóle)
- któraś poduszka ma jakieś uszkodzenie (może przewód itp)

Ja bym raczej tego nie bagatelizował, jeśli masz uszkodzoną poduszkę to ona sporo kosztuje, a jeśli auto miało wypadek to po tym możesz poznać...

Mój znajomy miał w C3 co prawda, ale poduszki to poduszki, odpięty kabelek jakiś od czujnika pasów czy coś takiego dziwnego i też mu kontrolka od poduszki świeciła.

Z tego co wiem auto jest niewypadkowe.. nie znam dokładnie historii tego auta, ale na penwo był wymieniony air bag, bo na drzwiach mam naklejkę.. już wcześniej o tym pisałem :) może przewód.. kabelek nie styka.. dlatego się świeci..

alfaholic145JTD napisał:
Z tego co wiem auto jest niewypadkowe.. nie znam dokładnie historii tego auta, ale na penwo był wymieniony air bag, bo na drzwiach mam naklejkę.. już wcześniej o tym pisałem :) może przewód.. kabelek nie styka.. dlatego się świeci..

Sama wymiana poduszki to mało, z tego co wiem należy jeszcze wymienić komputer do tej poduszki.
Ale skoro piszesz że była wymieniana to może na którymś styku coś jest nie tak... Jak zwykle najprościej w takich sytuacjach jest jechać do mechanika i spr co dokładnie może być nie tak, bo na forum to możemy sobie gdybać.
Koszt naprawy to od 0zł (gdzieś styku brakuje), przez jakiś uszkodzony przewód i inne rzeczy pośrednie do parę tyś za wymianę poduszki

Amortyzatory
Powrót