• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

145 swiatlo w bagazniku

turek1601

Nowy
Auto
147 1,6 105km
Witam. Idzie zima wieczory coraz dluzsze a mi dokucza brak swiatla w bagazniku. Moja wersja nie ma podswetlenia, miejsca lampki jest zaslepione. Pytanie moje jest takie: w jaki sposob moge sobie to swiatelko założyc? CZy sa tam wyprowadzone jakies kable? Bo ja ich tam nie widzialem, może sa schwane? Nie widzialem tez zadnego czujnika otwarcia klapy...w ktorym miejscu powinien byc? PZDR

Albo w klapie jak opiera się o karoserie(jak jest u mnie), albo w krawędzi bagażnika. Jeśli nie ma śladu to pewnie gdzieś jest zaślepka. Więc trzeba będzie kłaśc całą instalację. Jak kupisz do tego modelu to założenie to pod chatą w weekend zrobisz. Na twoim miejscu to gdzieś latarkę miałbym przypiętą.

Poszukaj na giełdzie samochodowej, ostatnio widziałem lampkę z kablami, akurat do fancuza ale do alfy jak byś poszukał to znajdziesz na pewno ;) wydatek rzędu 20-30 zł ;)

ja też nie miałem oświetlenia ale przypadkiem zanlazłem orginalna lampke do Alfy ( 10zł) i postanowiłem wyposarzyć moje autko w taki bajer :D

Niestety ale kable które są orginalnie dociągnięte nie mają prądu a włacznik lampki bagażnika orginalnie jest w zamku w klapie mój zamek niestety nie posiadał takiej opcji!!! Rozwiązanie problemu było proste i wymagało troszeczkę fantazji otóż poprowadziłem przewód (prądowy) prosto ze skrzynki z bezpiecznikami na tył auta podłanczajac go do jednago z krućców lampki a drugi przewód (masowy) od drugiego krućca lampki poprowadziłem do wyłacznika masowego który zamontowałem na styku gómowego odbojnika klapy z karoserią moncując włacznik do karoseri. I w ten oto sposób już mi nie straszne ciemności w bagażniku :D :D czas montażu to 1h ze spokojem a efekt :D :D

Amortyzatory
Powrót