• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Stukanie w bokserku 1.4

• Autor wątku Autor wątku dzida84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzida84

Guest
Mam d Was przyjaciele pytanko. Stuka mi cos w lewej glowicy jak odpale dosc glosno, jaks ie zagrzeje ciszej. Podejrzewam ze to popychacze, moze walek rozrzadu. Narazie nie mam planow tego robic, dopiero sie za to wezme jak bede rozrzad robil. Mam pytanko jak mozna to zniwelowac, tzn chodzi mi o uszlachenaicze, dodatki do oleju. Jest tego spory wybor, a mysle ze na jakis czas by to moglo wystarczyc. Zbliza sie wymiana leju i cos takiego podejrzewam ze nie zaszkodzi, a moze pomoc. Co o tym myslicie. Aha i moze wiecie ile by kosztowalo zrobienei tych popychaczy z rozrzadem i regenaracja walka. Jak macie jakies dobre sklepy to dajcie znac. Pozdrawiam;)

skoro się zbliża zmiana oleju a słychać słabo to być może sama wymiana wystarczy na razie

Zawsze w przy takich historiach należ na początek zmienić olej zanim zaczniesz rozkręcać silnik , może pomóc choć nie musi

no wiem z tym olejem bedzie robione, ale raczej po wakacjach bedzie mnie czkala robota z glowicami, walkami i kasatorami, ale bedzie dobrze. Pozdrawiam

Być może niektórym to pytanie wyda sie banalne, ale na jakim oleju prędzej usłyszy się stukanie na popychaczach na nowym po wymianie czy na starym? Pytam ponieważ zaraz po zakupie samochodu było OK, natomiast po wymianie oleju odniosłem wrażenie, że słyszę popychacze (nie jestem na 100 % pewien) zaś po przejechaniu ok. 2.000 km stukanie ustało. Zbliża się wymiana oleju i zaczynam się zastanawiać czy mogę się spodziewać, że sytuacja się powtórzy :?:

alfasound_mania napisał:
a na jakim oleju jeździsz?

Nie wiem jaki olej był zalany wcześniej (najprawdopodobniej jakiś półsyntetyk), ale podczas pierwszej wymiany wraz z mechanikiem podjeliśmy decyzję, aby zalać MOBIL SUPER S 10W40.

jeśli się nie mylę prędzej usłyszysz na olejach syntetycznych bo są rzadkie w stosunku np. do mineralnych.

alfasound_mania napisał:
jeśli się nie mylę prędzej usłyszysz na olejach syntetycznych bo są rzadkie w stosunku np. do mineralnych.

Chodziło mi o to czy po wymianie oleju (zakładając, że zaleję ten sam tj. MOBIL SUPER S 10W40) mogę się spodziewać, że znów usłyszę stukanie, które pojawiło się po pierwszej wymianie i zniknęło po przejechaniu ok 2.000 km? Czy mogło być ono spowodowane tym, że poprzedni właściciel miał zalany inny olej?

Amortyzatory
Powrót