• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] silnik 2.0 zamiast 1.4 TS?

• Autor wątku Autor wątku kusus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kusus

Guest
witam trafilo mnie nieszczescie :( spodziewam sie najgorszego .... stalo sie to dzis ruszajac ze skrzyzowania tak dziwnie sprzeglo dzialalo ,a dokladnie puszczalem je i wszystko podskakiwalo , zagasilem auto odpailiem ponownie ( mysle no nic do domciu trzeba jechac ) no i cos nagle tak szarpnelo jak by cos weszlo miedzy zeby w skrzyni biegow po prostu blokowalo kolo w miejscu dobrze ze predkosc byla okolo 5 km bo podejrzewam ze jak bym szybciej jechal to skrzynia by zostala na asfalnie . Doczolgalem sie jakos do domu cos sie w skrzyni porobilo bo strasznie sie grzala , czuc bylo przepalony olej ze skrzyni , co najgorsze wydaje mi sie ze moze z mechanizmu roznicowego lozyska rozsypaly sie do srodka . Jadac do domu jak dalem na luz to auto strasznie sciagalo na lewo ciezko bylo w prawo skrecic , podnioslem auto na lewarek probowalem krecic kolem na luzie aby i wlasnei tak jak by kulki z lozysk byly w przekladni i czasami miedzy zeby weszlby bo blokowalo kolo , nie co to moze byc... moze ktos wie ? biegi normalnie wchodza. i pytanko do tego postu bo najwiekszym problemem jest to ze auto jest w anglii haha i nie zbyt mam jak to naprawic itd. i mysle nad zakupem silnika 2.0 TS ze skrzynia i cala elektryka powiedzcie czy podejdzie ten silnik ? mam teraz 1.4 dzieki za odpowiedz.. pozdrawiam

Obawiam się, że tak jak sam piszesz posypał ci się mechanizm różnicowy w skrzyni. Dokładnie to pewnie satelity. Jeśli odłamki nie uszkodziły reszty skrzyni to można to nawet dość prosto naprawić (oczywiście trzeba skrzynię wyjąć i rozebrać). Jeśli jednak nie masz części i dobrego mechanika który by to zrobił to wystarczy zmienić skrzynię, silnika nie ma potrzeby wymieniać. No chyba, że chcesz "przy okazji" ;).

no wlasnie o to chodzi ze jezeli nie ma problemow z wsadzeniem silnika 2.0 mam na mysli lapy , poduszki itd. czy wszystko by pasowalo to bym chcial wymienic juz na 2.0 silniczek hehe , a jezeli sa duze utrudnienia w wymianie silnika na 2.0 to jeszce pytanko czy pasuje skyrznia z 2.0 do 1.4 bo ciezko znalezc skrzynie z 1.4 :/ . Preferuje wymiane na 2.0 :)

PS jesszcze chcialem dodac jak jechalem do domu , dawalem na luz jak bylo z gorki itp. strasznie sciagalo auto na lewo , wrecz na prawo na rondzie bylo ciezko wykonac ... i wlasnie te dziwne odglosy ktore dochodzily ze skrzyni jak podnioslem auto na lewarku i krecilem lewym kolem

kusus napisał:
PS jesszcze chcialem dodac jak jechalem do domu , dawalem na luz jak bylo z gorki itp. strasznie sciagalo auto na lewo , wrecz na prawo na rondzie bylo ciezko wykonac ... i wlasnie te dziwne odglosy ktore dochodzily ze skrzyni jak podnioslem auto na lewarku i krecilem lewym kolem
To właśnie wskazuje na rozsypane satelity - prawdopodobnie z jednej strony są zablokowane.
Co do skrzynki to 1,4 i 2,0 na pewno ma inne przełożenia dlatego nie będzie pasować.

no ,ale teraz jak odnosnie tego silnika bedzie pasowal ? czy nie ?:P

powiem Ci ze ja mialem problem ze skrzynią. Tez mam 1.4 i tez z 2000 . Tam idzie inna skrzynia niz do wczesniejszej wersji (chociaz podobno tez nie jest tak powiedziane ze w kazdym konkretnym egzemplarzu) . Trzeba trafic. Ja naszukalem sie prawie 2 miechy. Najgorsze jest jednak to ze z tego co mechanik mowil oznaczenie dopiero w środku znalazł .

tzn. ze te modele junior 99/00 maja jakas inna skyrznie ? :| pozdrawiamy italie haha :PP

to jak z tym silnikiem ? bedzie pasowalo ? bo to bedzie najlepszy sposob , tylko czy podejdzie:D

Z tego co pamietam były jakies C510 - starsze modele i C513 - nowsze. Doszedlem do tego po oznaczeniach sprzegła. Za pierwszym razem jednak nie trafilem majac nawet te nowsza skrzynie, a pzrynajmniej tak mi powiedziano ( dobrze ze daleko nie musialem odwozic). Okazało sie że rozmiar sprzegla itp pasowal ale były inne mocowania ( chyba rozstaw szpilek był inny)

Amortyzatory
Powrót