• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Ptroblem z kołami

• Autor wątku Autor wątku marek20109
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek20109

Guest
Witam. Mam problem, mam alfe 145 ze sportowym zawieszeniem i zauważyłem że tylnie koła stoją pod kątem, nie wiem czy tak powinno być czy musze dokonać jakiejś wymiany? Pozdrawiam

Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem !!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marek20109 spokojnie jesli masz dosc mocno doglebione auto to normalna sprawa powiedz mi co tam masz za zawieszenie ? bede wypatrywac 145 na minusowych kółkach na chorzowie :D:)

Pojedź na szarpaki i się dowiesz. Może trzeba zbieżność zrobić, a może wahaczom się zdycha. A może tak ma być - ale ja mam kółka prosto, tyle że zwykła zawiecha.

powiem tak, z racji że wahacze z tyłu są wleczone to albo krzywa belka, albo gumowe tulei wahaczy się wyrobiły na tyle że wahacz rusza się na boki, ewentualnie łożyska w piastach się tak wyrobiły że jest luz, ale to po podniesieniu koła łatwo sprawdzić - powinno latać ;]

Ja mając koło pod kątem niestety musiałem zainwestować w zestawy naprawcze wachaczy.

Ja w starej 146 i nowej mam obniżone zawieszenie i koła też są lekko pod kątem.
Według mnie jest to normalna sprawa.

W instrukcji napisane jest kąt pochylenia kół tylnych -45°±30'.

Ten objaw to efekt zużytych tulei i łożysk mocujących wahacz wleczony. Wymiana tego wraz z częściami kosztuje w mojej okolicy około 180- 220zł, więc tragedii nie ma. Zrób to jak najszybciej bo nie dość, że zużywasz bardziej opony jeżdżąc na takim zawieszeniu, to jeszcze w zakrętach auto się zachowuje niepewnie. Jest to coś takiego, jak na tej aukcji tyle, że polecał bym jakąś lepszą firmę. http://www.allegro.pl/item987282934_zestaw_naprawczy_wahacza_tyl_alfa_romeo_145_146.html

Ten objaw to efekt zużytych tulei i łożysk mocujących wahacz wleczony. Wymiana tego wraz z częściami kosztuje w mojej okolicy około 180- 220zł, więc tragedii nie ma. Zrób to jak najszybciej bo nie dość, że zużywasz bardziej opony jeżdżąc na takim zawieszeniu, to jeszcze w zakrętach auto się zachowuje niepewnie. Jest to coś takiego, jak na tej aukcji tyle, że polecał bym jakąś lepszą firmę. http://www.allegro.pl/item987282934_zestaw_naprawczy_wahacza_tyl_alfa_romeo_145_146.html

piastę też wykończy...

a o ile masz obniżone zawieszenie?
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót